Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

Tess 14:14, 05 wrz 2018

popcorn napisał(a)

Monia, to jest jakaś myśl... musze pogadać z tym rolnikiem jak on to widzi. I ogarnąć dołek przed ogrodzeniem, jeszcze, żeby potem nie było problemów z wjazdem. Tak zrobię!!!

Ale moim zdaniem na podagrycznik to nie zaradzi. Nawet jeśli potnie się jego korzenie na małe kawałeczki, z każdego kawałeczka odrośnie nowa roślinka.
popcorn 14:17, 05 wrz 2018

Też tak myślę... nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić. Zadzwonię do tego gościa i zobaczymy co wymyśli.
nicol21 14:37, 05 wrz 2018

nie wiem czy jak ukatrupisz geodetę to to przyspieszy proces. no ale szkoda, co najbardziej mnie wkurza to kwestia nie mówienia ze np takie ma się terminy. albo nie mówienia prawdy, bo człek się nastawi, chce ruszyć a tu prosim... a czemu myslisz ze 20 pazdz to za pozno na fundamenty? [wiedza i mnie może kiedyś się przyda]

podagrycznik da się raundapowi? bo toto cholerstwo jest i rekami nie dasz rady. znam świnistwo od rodziców.

będziesz dokumentowac robienie piwniczki?!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
popcorn 14:43, 05 wrz 2018

Ewelina, 20 października to termin od kiedy starostwo zacznie przeglądać papiery, w ogóle
i mają miesiąc na to
więc robi się koniec listopada...
ja jadę wtedy na urlop
plus jak mam się modlić żeby przez 3 tyg jak to ma schnąć nie było mrozu... to chyba pasuję.

Podargrycznik musi się dać zwalczyć jakoś chemicznie, bo mechanicznie nie dam rady. Walczę tu u Rodziców z 20 m2 i to jest jakaś masakra. heh

Oczywiście, zdjęcia będą jutro wieczorem z piwniczkowania
tulucy 17:25, 05 wrz 2018

Ja miałam na 3 kawałkach podagrycznik. W dwóch miejscach usunęłam skutecznie. Trzecie zaczynam na dniach czyścić. Fakt, nieduże powierzchnie. Po parę metrów. Wykopuję ziemię po kawałku, czyszczę ją, wybieram wszystko, odkładam za siebie na górkę... I tak się przesuwam po kawałku, oczyszczona jest składana za mną, na "bezpiecznym" terenie. Potem na samym końcu rozgrabiam, wybieram to co przeoczylam, wyrównuję. Trwa to na tych kilku metrach około tygodnia. Po pracy.
Chemii nie zastosuję, bo mi chwast rośnie w ogrodzeniu, a za płotem tuje sąsiadów i kury, które btw dziobią trochę te moje chwasty, na ile im się udaje dzioby przełożyć.
Mirka 19:30, 05 wrz 2018

popcorn napisał(a)
Ewelina, 20 października to termin od kiedy starostwo zacznie przeglądać papiery, w ogóle
i mają miesiąc na to
więc robi się koniec listopada...
ja jadę wtedy na urlop
plus jak mam się modlić żeby przez 3 tyg jak to ma schnąć nie było mrozu... to chyba pasuję.

Podargrycznik musi się dać zwalczyć jakoś chemicznie, bo mechanicznie nie dam rady. Walczę tu u Rodziców z 20 m2 i to jest jakaś masakra. heh

Oczywiście, zdjęcia będą jutro wieczorem z piwniczkowania
Czy ty już robisz piwniczkę?
popcorn 19:46, 05 wrz 2018

Łucja, kurom w zagrodzie podagrycznika zwalczać nie bedę
Robiłam tak jak Ty, ale małą rabatę... a nie 22 ary rany boskie strach się bać.

Mirka, tak. chcę żeby ziemia osiadła przez zimę i chcę to zrobić przed ogrodzeniem bo potem dźwig ani koparka nie wjadą.
tulucy 20:30, 05 wrz 2018

Kury to niezły pomysł - u sąsiadów podagrycznik zlikwidowany, a to od nich przyszedł do mnie pod płotem. Ale oni puścili na ogród kury... Nie mają nic zielonego na ziemi...
Mirka 20:34, 05 wrz 2018

Karola zrobisz relację z prac nad piwniczką. Też mam w planach zrobienie w przyszłym roku u siebie.
sylwia_slomc... 20:38, 05 wrz 2018

tulucy napisał(a)
Kury to niezły pomysł - u sąsiadów podagrycznik zlikwidowany, a to od nich przyszedł do mnie pod płotem. Ale oni puścili na ogród kury... Nie mają nic zielonego na ziemi...
One go nie zlikwidowały, on w ziemi jest tylko, że kury na bieżąco wszystko co się zielone pojawi od razu dziobią dlatego nic nie ma. Gdyby kury zabrać od razu odrośnie i to o wiele więcej. Wiem bo u sąsiada od którego do mnie przechodzi tak było.