Podczytuję wszystko. Pewnie się zdziwisz ale gdybym dzis budowała dom to zawsze byłby umieszczony w południowo zachodnim rogu działki tak by główne okna były na wschód i pólnoc. Zaskoczyłam pewnie Cię bardzo ale wszystkie rośliny rosną w stronę słońca i z tych okien najpiekniej je widac bo kwitną wszystkie w Twoja stronę. Rano słonko świeci w okna skierowane na wschód (wtedy nikomu to nie przeszkadza bo na ogól jest to pora pracy) ale po południu oświetla ogród a w pokoju jest miły chłodek i cudne widoki. Ja mam okno w salonie na pólnocny wschód i to jest najlepsze w moim domu.Wieczorne słońce daje w ogrodzie bajeczne efekty. Nie zobaczysz tego gdy okna bedą na południe , bedzie w salonie upał i pewnie zasłoniete okna i zero widoku.
też zwróciłam uwagę na te szafki w kuchni. tak płytkie że np dużego płaskiego talerza możesz nie włożyć. Nie muszą to być 60tki, ale 30tka to jest smieszna szerokość.
Rezygnacja z wyspy rzeczywiście może poszerzyć salon, a chyba można też dać kuchnię z blatem w L, co?
myślałam nad tymi sklanymi drzwiami na koncu korytarza. goście nie będą sie czuć jak inwigilowani? moze te same drzwi dać co gdzie indziej, tylko je trzymać otwarte? ale Twoj dom, Twoja bajka na pewno będzie super!
ja w garderobie i tak bym miała drzwi w szafach- zawsze to mniej kurzu na ubraniach.
a masz kogoś zaufanego żeby kurki karmił jak będziesz wyjeżdzać na dłużej? bo jajeczka to super sprawa. pamiętaj że po jakimś czasie kury przestają nieść jajka. także weź sobie pokolenia zróżnicuj a małe kurczaczki, takie żółciutkie są super!
*** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 ***
*** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 ****
***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 ****
Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Bozenko na pewno masz rację co do widoków z tym że dla mnie głównie liczy się widok ogólny z działki bo ma lekki spadek i usytuowanie względem sąsiadów i słońca. Zależy mi na energooszczędnych rozwiązaniach stąd duże przeszklenia na południe i prawie żadnych na północ. Rekuperacja. Ogrzewanie podłogowe wszędzie. Słońce kocham jest mi wiecznie zimno i chcę te wielkie okna od południa właśnie. Dobra izolacja i rolety dadzą radę. Jeśli nie, będą jeszcze markizy albo częściowe zadaszenie tarasu. Na razie ten rozkład o układ wydaje mi się idealny. Jest tym czego szukałam.
Ewelina, myślałam o mlecznym szkle w tych drzwiach. Do tego większą część pokoju jest poza linią wzroku więc powinno być ok. Otwarte drzwi mnie Irytują he he
Kuchnia z blatem w L trochę zaburza geometrię i czytelność tego układu. Zbudowa do sufitu po lewej i rząd szafek dolnych 60tek plus szafki górne n
Płyta w nad oknem w poziomie i miejsca do przechowywania będzie duuuuzo. I brak konieczności zapłacenia kroci za okap wolno wiszący. Jestem za tym rozwiązaniem. Proste są najlepsze chyba
Szafy z drzwiami na pewno. Kury kupowane na raty sąsiad pomoże za drobną opłatą, hodowal kury więc wie co i jak
Ja mam duże okna od południa, idealna sprawa zimą bo słonko grzeje cały salon aż ogrzewanie się wyłącza. Latem gorzej, bo musi być zadaszenie. Nie wyobrażam sobie zadaszenia na stałe bo ten półmrok zimą powodowałby u mnie depresję.. Najlepiej suwane, ale to już inna sprawa....
Dla mnie najlepsze widoki są właśnie pod zachodzące słonko, gdy promienie prześwietlają rośliny czyli okno na stronę południowo zachodnią i zachodnią stronę
Każdy ma swoje widzimisię
Szafki - ja na dole mam 60 cm a góra 30 cm. Góra wystarcza na spakowanie herbat, koszyka z pieczywem, pojemników z często używanymi rzeczami. Moja Mama ma 60 cm na górze i dla mnie to porażka, to co jest z tyłu jest niewidoczne i trzeba wypakować przód by sięgnąć po to co jest z tyłu.
Nie mam szafek po sufit, bo kto tam będzie sięgał... ale ja mam spiżarnie w domku gospodarczym więc mogę pozwolić sobie na wywalenie tam wszelkich słoików, zapasu wody mineralnej, form do ciasta, karmy dla psa, kota i dla ptaków zimą, stoi też zamrażarka.
Inna sprawa że mam osobne pomieszczenie na wszelkie przydasie: kosiarka, wertykulator, rowery, basen, trampolina, jakieś krzesła, gąbki i regał na wkrętarkę, wiertarkę, pilarkę, nożyce do żywopłotu, odkurzacz piorący, myjka... kurna jest tego tyle że szok
Kiedyś Justyna napisała że zlew pod oknem to porażka i całkowicie się z Nią zgadzam, dlatego ja przedłużyłam sobie jedną ze ścianek, schowałam za nią lodówkę, a za lodówką zrobiłam od razu zlew. Nie widać powieszonych ściereczek, gąbek, zmywaków... pod oknem mam blat jako miejsce robocze - tak jest dla mnie najwygodniej...
Nie spodziewałam się że Ci się to spodoba bo zdaję sobie sprawę że pomysł bardzo nietypowy, trzeba zobaczyc by uwierzyc , ale w przyszłym życiu tak zrobię, miałam juz główne okna na południe i na zachód i wiecej nie chcę.Teraz mam okna na wszystkie strony swiata ale salonowe najlepsze.
Najważniejsze dla mnie są koszty użytkowania domu. Te przyszłe. Więc będzie więcej izolacji niż w projekcie i optymalizacja ustawienia względem stron świata. Czyli wielkie okna od południa. Też miałam okna na każdą stronę i południowe najlepsze ale za mało mi ich było. Teraz wiem jak to jest i czego chcę. I będzie ok ma być super jasno mogę okulary przeciwsłoneczne nosić w domu, czemu nie haha. Tak, markizy elektryczne. Albo pergole bez dachu z winoroślą tak żeby zimą pnacze nie kradło słońca. No i rolety zewnętrzne żeby zasłaniać w największych upałach. Będzie ok
Ojciec stolarz mówi że górne szafki robi się 30 taki. Głębsze są bezsensu bo nie widać co jest z tyłu. Talerzy i tak tam nie trzymam żeby się nie bać czy utrzyma czy nie. Zlew pod oknem miałam i chcę znowu haha
Wiecie każdy ma swoje zdanie i wymagania. Cieszę się bo wiem czego chcę IPO mieszkaniu i domu ten będzie lepszy tj bardziej dopasowany do naszych potrzeb
bo pod oknem jest fajnie oswietlony swiatlem naturalnym blat roboczy
Ja akurat nie lubie zlewu pod oknem - tam wolę dlugi blat roboczy (powód jak wyzej). Zlew mam pod szafkami gornymi (mam je na jednej scianie, ksztalt horyzontalny) rozdzielony zmywarką od płyty. Nad zlewem lokalne podszafkowe oswietlenie z włącznikiem. Bliskosc płyty ze wzgledu na tak proste czunnosci jak odlewanie ziemniakow, makaronu itd (nie lubie sie obracac z garami, a przy odleglosci 60cm wlasciwie nie muze robic ani jednego kroku).
Tez prawie nie zmywam recznie - tylko mycie produktów.
aaa widzisz, ja o zupełnie przezroczystych drzwiach pomyślałam. ale skoro chcesz tylko doświetlić i nie lubisz otwartych drzwi to mleczne są rozwiązaniem. ja myślałam że też chodzi ci o widok na koncu korytarza. na fb chyba ktos w tej grupe z ekonomicznym pokazywał widok z konca korytarza na zielone .
ja mam zlew pod oknem tyle że okno jest wyżej - jakieś 25cm i sobie chwalę. Pryska się owszem szyba nad blatem, ale okno już nie. Fajnie też coś widzieć jak już trzeba postać przy zlewie. na przyszłość też bym tak robiła.
co do szafek. wiszące mam do samej góry, ale mam niższe głębokie chyba na 40 czy 45cm z jedną półką, natomiast te wyższe mam tej samej głębokości co dolne czy lodówka. Jestem zadowolona z tego ponieważ - jak coś robię przy blacie to się nie obijam głową o nic. A te wyższe są na rzeczy lekkie, czasem duże gabarytowo i mało używane, takie które często lądują na szafce wiszącej z braku miejsca i straszą.
Nie wiem co będzie mi się podobało za parę lat, ale póki co od 7 jestem b.zadowolona z tego rozwiązania. ale to fajnie wygląda gdy cała sciana jest zabudowana, przy częściowej to chyba niezbyt dobrze by to wyglądało. a i szafka głęboka też byłaby ciężka w wyglądzie. Praktyczność przy głębokości wiszącej - zgadzam się.
co do rolet to widać, że jednak się przydają no i lepiej od razu je kupić i ukryć. tymbardziej z południową wystawą.
ale jak już robiłaś i mieszkanie i dom to teraz to 3cie - dla siebie Będzie gicior!!
a to okno nad blatem planujesz normalnej wysokości czy może takie wąskie? bo podałaś ze 2m ale to długość pewnie. w sumie fajnie zmieni odbiór tej ściany z zewnątrz bo tylko z tym pionowym to trochę masywnie wygląda. a to okno nie będize wychodzić ci centralnie na wiatę? gdzie widok Ci się będize konczył?
*** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 ***
*** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 ****
***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 ****
Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21