Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

Anda 15:59, 13 mar 2020

Waclaw napisał(a)
przyciąłem róże. czy nie za wysoko?
]

Na pierwszym zdjęciu jedna gałązka jest cieńsza, na drugim zdjęciu widzę trzy cieńsze.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Waclaw 16:11, 13 mar 2020

Czy takie patyczki w wiosennego cięcia można rozmnażać? Trochę spóźnione pytanie bo ciąłem wczoraj i patyczki wyrzuciłem ale w przyszłym roku się przyda.
Na filmach widziałem, że robi się to jesienią.
Anda 16:24, 13 mar 2020

Ja znam metodę z jednorocznymi przyrostami grubości ołówka, które tnie się w czerwcu lub lipcu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Waclaw 18:45, 13 mar 2020

Anda napisał(a)
Ja znam metodę z jednorocznymi przyrostami grubości ołówka, które tnie się w czerwcu lub lipcu.

Dlatego zaczekam na lato
Waclaw 18:52, 13 mar 2020

te cienkie są skrócone.
Wiosny cd.
Waclaw 19:03, 13 mar 2020

dzisiaj szykowałem rabatę pod paprocie i inne "kwiatki"

Całą rabatę przykryłem kartonami. Obciążyłem po bokach drewnem. Za radą Sylwii - zlałem wodą.
Zdjęć tych ostatnich operacji ne zrobiłem bo już ciemno było.
Na kartony, wzorem Sylwii nasypię ziemi, kompostu i torfu.

Zbadałem PH.
Ku mojemu zaskoczeniu tam jest obojętne PH. Nigdy wapna nie dawałem, zawsze tam liście z dębu spadały. Myślałem, że kwaśna będzie. Gleba przepuszczalna. Po potraktowaniu kultywatorem - pulchna. Teraz na około 20 cm. Zacząłem wątpić w jakość płynu Heliga ale po sprawdzeniu na kwasnym torfie wiem, ze dobrze wskazuje
Na dotychczasowej rabacie również odczyn obojętny do zasadowego.
Rodkom muszę bardziej zakwasić glebę. Sadząc je, dużo torfu dałem. Ciemiernikom już dolomitu dosypałem. Jeszcze róże będę zasilał.
Anda 19:07, 13 mar 2020

To dobrze, ze ziemia obojetna. Pieknie przygotowales to miejsce. Moze lepiej nie syp tam torfu. To wypijacz wody. Po wysuszeniu bardzo trudno go znow namoczyc.

Masz piekne pole do popisu. Tyle miejsca dla bylin lubiacych cien, normalnie zyc nie umierac

Waclaw 19:18, 13 mar 2020

tak, wiem Ewo. Jednak ja jestem pełen obaw co do doboru roślin, kształtu rabat. Zaczynam od tej pod płotem. Docelowo nie będzie prostokątna. Na pewno przy dębie zrobię łuk.
W pinterestach które z Sylwią mi podałyście znalazłem zakątek z paprociami i niebieskimi kwiatami. Te na zdjęciu to były cebulowe "dzwonki". Mam takich troszkę ale nie wiem jak się nazywają.
Ciekawy jestem co mi się uda stworzyć.
Za Twoją radą nie nasypię torfu bo tam będę miał kłopot z wodą. Muszę się rozglądnąć za ziemią kompostową. Potrzebne będą jakieś dwie przyczepy. Tego kompostu który mam, na tak dużą rabatę będzie zbyt mało.
Anda 19:33, 13 mar 2020

Mam nadzieje, ze znajdziesz kompostownie gdzies w poblizu. Ja od paru lat nawoze rabaty kwiatowe takim kompostem i ziemia jest coraz lepsza, a mialam bardzo twarda gline.
Paprocie i hosty to chyba jeden z najlepszych duetow jaki znam. Moze znasz osoby, ktore na wiosne beda dzielic hosty i zechca sie nimi z Toba podzielic?

sylwia_slomc... 19:55, 13 mar 2020

Nie zdążyłam w tym tygodniu z paczką, ale od przyszłego tygodnia mam Młodego w domu to się poprawię A ciemiernika białego siewek nie chcesz bo mogę dołożyć Hostami za dwa sezony tez chętnie się podzielę o ile będziesz chciał tyle poczekać