Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

Waclaw 20:36, 13 mar 2020

Anda napisał(a)
Mam nadzieje, ze znajdziesz kompostownie gdzies w poblizu. Ja od paru lat nawoze rabaty kwiatowe takim kompostem i ziemia jest coraz lepsza, a mialam bardzo twarda gline.
Paprocie i hosty to chyba jeden z najlepszych duetow jaki znam. Moze znasz osoby, ktore na wiosne beda dzielic hosty i zechca sie nimi z Toba podzielic?

U nas kompostowni nie ma. Przynajmniej ja nie słyszałem o takich.
Myślałem o pewnym miejscu o którym wiem, że przed laty wysypywano tam trawę z pokosów. Musze tam pojechać i sprawdzić to miejsce. Być może da się teraz tę ziemię ( kompost) odzyskać.
Jeśli nie to wiem, gdzie pewien rolnik wysypywał obornik koński ze stadniny. Dwa lata temu wziąłem przyczepę już przekompostowanego obornika z tego miejsca. Czy uda się jeszcze coś "wyskrobać"? Zobaczę.

Paprocie dostanę od Sylwii i od Kasi. Powinno wystarczyć. Host poszukam. Trochę swoich rozmnożę.
Nie będę zbyt wiele roślin kupował. Powoli, powoli
Mam sporo liliowców i kosaćców ale one do cienia się nie nadają.
Waclaw 20:41, 13 mar 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie zdążyłam w tym tygodniu z paczką, ale od przyszłego tygodnia mam Młodego w domu to się poprawię A ciemiernika białego siewek nie chcesz bo mogę dołożyć Hostami za dwa sezony tez chętnie się podzielę o ile będziesz chciał tyle poczekać

Spokojnie Sylwia, mamy czas.
Siewki ciemierników chętnie przyjmę bo je bardzo lubię. Tych ciemnych będę musiał dokupić. Ciemierniki w półcieniu powinny się udać.
Tylko z wodą będę miał kłopot ale ... dam radę
Dorota123 21:12, 13 mar 2020

Kwiatuszki ładnie Ci rosną i kwitną. Kawał roboty zrobiłeś, pęknie przygotowane pod rabatę.
Waclaw 21:29, 13 mar 2020

Dorota123 napisał(a)
Kwiatuszki ładnie Ci rosną i kwitną. Kawał roboty zrobiłeś, pęknie przygotowane pod rabatę.

Dziękuję Dorotko.
Ciekawie wygląda również trawnik bo posadziłem w nim sporo krokusów ale na zdjęciach nie widać jego urody dlatego nie pokazuję.
Dzień jeszcze krótki. Po obiedzie trochę za mało czasu. Dzisiaj, rzeczywiście, jestem zadowolony.
Waclaw 21:33, 13 mar 2020

czy anemony i jaskry można już sadzić do ziemi? Mieczyki w kwietniu, Ismena chyba też w kwietniu.
Waclaw 17:29, 14 mar 2020

Byłem dzisiaj na działce ze stawem.
Pierwiosnki w pełnym rozkwicie.

Ratuję lipę przed uschnięciem. Jemioła ją zaatakowała. Mam nadzieję, że przetrwa.
kasiek 18:32, 14 mar 2020

Wacław rabata przygotowana można by było już sadzić, zastanawiam się a czy nie przyjechałbyś do mnie wcześniej, może masz jakieś załatwienia w marcu w Kraku? Nie chce puszczac paczka bo chce Ci ukopać jeszcze host, fiołków, barwinka - to trochę to będzie ważyć. Daj znac, ja 2 tyg jestem w domu (na szczęście nie z powodu zarażenia )
Waclaw 18:47, 14 mar 2020

chętnie przyjedziemy.
Reszta na priv.
Waclaw 20:28, 14 mar 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie zdążyłam w tym tygodniu z paczką, ale od przyszłego tygodnia mam Młodego w domu to się poprawię A ciemiernika białego siewek nie chcesz bo mogę dołożyć Hostami za dwa sezony tez chętnie się podzielę o ile będziesz chciał tyle poczekać

przygotowałem rabatę około 3 m x 20 m.
W pinterestach które otrzymałem od Ciebie lub Ewy widziałem zielono niebieska rabatę która mi się bardzo spodobała. Taka rabatę chciałbym mieć docelowo. Taka rabata wymaga jednak ogromnej ilości niebieskich kwiatów których nie posiadam. Na pewno posadzę otrzymane od Ciebie pióropuszniki na ich docelowe miejsca. Pozostałe rośliny będę sukcesywnie dosadzał.

Myślę, że obecnie, niestety, będę sadził dość przypadkowo rośliny które w przyszłości ewentualnie wykorzystam w następnych, docelowych miejscach. Nie chciałbym tam sadzić wysokich krzewów czy tym bardziej drzew. Myślę o rh. We wrocławskim botaniku taką kompozycje widziałem.
Hosty i ciemierniki jak najbardziej będą pasowały.
sylwia_slomc... 20:50, 14 mar 2020

Tak myślę nad tymi niebieskimi kwiatkami i przychodzą mi do głowy fiołki, które się ładnie same sieją i rozrastają, a zapach cudowny i szafirki, których podobno przybywa z latami bo przyrastają mocno w cebulki no a na szybki efekt już za rok to niezapominajki będą niezastąpione lub niebieskie bratki o drobnych kwiatuszkach....myślę pod kątem małych kosztów wielu roślin