Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

Waclaw 20:07, 17 mar 2020

Poradźcie mi w sprawie robienia rabaty

Zmieliłem ziemię kultywatorem. Razem z trawą. Przykryłem to kartonami. Tak radzą na O. Sylwia nasypała na to ziemi i ten pomysł mi się spodobał. Jednak nie przypuszczałem, że załatwienie kompostu będzie tak trudne. Koszt kompostu wraz z transportem przekracza mój budżet.
Postanowiłem kupić zwykłą ziemię i zastanawiam się aby wymieszać ją z torfem celem rozluźnienia. Tak robią firmy ogrodnicze. Jednak na O. torf nie jest zalecany bo jest " wypijaczem" wody.
Na tej rabacie mam niedobór wody i obawiam się takiego rozwiązania. Jakie jest Wasze zdanie?
sylwia_slomc... 20:28, 17 mar 2020

Wacław, a skąd ta zwykła ziemia miałaby być? Bo jak taka z worka to ona już będzie z torfem zmieszana, a jak od chłopa z pola to można troszkę domieszać i najwyżej jeszcze z piaskiem tylko trzeba się liczyć ze wschodem wszelakich chwastów z pól nasianych w tą ziemię.
Zawsze możesz dać kartony i zasypać grubo korą drobno mieloną, jak się kartony rozłożą to tak kora użyźni ziemię pod nimi i poprawi jej strukturę. Zawsze możesz w kartonie wyciąć otwór, wybrać miejscowo trawę z ziemi tej zmielonej z trawą i posadzić rośliny, a potem osypać je tą korą mieloną. Takie jest moje zdanie, ale jeszcze niech się inni wypowiedzą może będzie lepszy pomysł
Waclaw 20:12, 18 mar 2020

U nas są odkrywki z kopalni żwiru. Już kupowałem od nich ziemię i jest lekko zbita po wyschnięciu. W zasadzie bez chwastów. Torf na pewno polepszy strukturę jednak obawiam się trochę tego wypijania - zabierania wilgoci przez torf. Teraz leżą kartony i na nie - Twoim wzorem chciałem nasypać kompostu ale go nie mam. Dlatego pomysł z torfem i ziemią z pola ( tam kiedyś były pola marnej klasy). Szukam innej, lepszej ziemi.
Rośliny które przywiozę od Was właśnie posadzę w takich wyciętych otworach z których wybiorę zmieloną trawę, uzupełnię kompostem. Powinno im odpowiadać.
Zastanawiam się jednak jak postąpić np. z zasiewami. Np. niezapominajki muszę posiać wprost do gleby. Nie mogę nasion zasypać korą. Same paprocie i trochę funkii to trochę zbyt mało na taki areał. Mam sporo liliowców i kosaćców. Zastanawiam się czy na razie ich tam nie posadzić aby rabata nie była pusta. Jednak nie potrafię postąpić zgodnie z dekalogiem Danusi.
Omówimy to w niedzielę
AniazUroczyska 01:32, 19 mar 2020

Wacku, a co Twoja córka mówi o epidemii w Chinach? Czy naprawdę jest już ona zażegnana, z tendencją spadkową? Bo różne są wieści na ten temat....
Anda 18:42, 19 mar 2020

Wacku, a może zakupiłbyś em-y po prostu (efektywne mikroorganizmy)? Ta niezbyt dobra ziemia po pewnym czasie uległaby poprawie. Musiałbyś tylko ściółkować tą powierzchnię.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Waclaw 08:48, 20 mar 2020

AniazUroczyska napisał(a)
Wacku, a co Twoja córka mówi o epidemii w Chinach? Czy naprawdę jest już ona zażegnana, z tendencją spadkową? Bo różne są wieści na ten temat....

Córka mnie uspokaja.
Po tym gdy opisałem jej sytuacje w Polsce napisała mi, że tak było u nich 2-3 miesiące temu. W Hongkongu wyludniły się w tamtym czasie ulice, środki masowego transportu i centra handlowe. Zamknięto szkoły i przedszkola a dzieci uczyły się za pomocą internetu. Córka z rodziną starała się nie wychodzić z domu. Zięć jeździ do pracy swoim samochodem. Na weekendy zawsze wyjeżdżali albo nad morze albo w góry tak aby ruszyć się z domu a jednocześnie nie przebywać w skupiskach. Zaopatrują się w małych sklepikach.
Słyszałem informację że wczoraj już nie było tam żadnego nowego zachorowania.
W niedzielę postaram się z nią porozmawiać to będę miał lepsze informacje.
Waclaw 08:59, 20 mar 2020

Anda napisał(a)
Wacku, a może zakupiłbyś em-y po prostu (efektywne mikroorganizmy)? Ta niezbyt dobra ziemia po pewnym czasie uległaby poprawie. Musiałbyś tylko ściółkować tą powierzchnię.

Ponieważ moje próby zakupu ziemi kompostowej spełzły na niczym, postanowiłem kupić zwykłą ziemię z pola i wymieszać ją z torfem. Wiem, że to wypijacz wilgoci ale jestem zbyt niecierpliwy i drażnią mnie odkryte kartony które ( mimo iż przyciśnięte) będą fruwały przy wietrze. Zaraz jadę do hurtowni. Torf będzie odkwaszony ale kupię jeszcze wapna dolomitowego i domieszam.
W naszej okolicy jest jedna kompostownia ale powiedzieli mi że nie sprzedają kompostu bo zużywają na własne potrzeby. Prawdopodobnie do szklarni. Inne są zbyt daleko aby zakup był z ekonomicznego punktu widzenia korzystny.

O emach myślałem jednak zobaczę jak przygotowana przeze mnie ziemia będzie się zachowywała.
Ewo, bardzo dziękuje za troskę. Dobra dusza z Ciebie
A sytuacja dotycząca tej działki zaognia się i trochę hamuje mnie to w pracach i inwestycjach.
Katkak 09:01, 20 mar 2020

Waclaw napisał(a)

Córka mnie uspokaja.
Po tym gdy opisałem jej sytuacje w Polsce napisała mi, że tak było u nich 2-3 miesiące temu. W Hongkongu wyludniły się w tamtym czasie ulice, środki masowego transportu i centra handlowe. Zamknięto szkoły i przedszkola a dzieci uczyły się za pomocą internetu. Córka z rodziną starała się nie wychodzić z domu. Zięć jeździ do pracy swoim samochodem. Na weekendy zawsze wyjeżdżali albo nad morze albo w góry tak aby ruszyć się z domu a jednocześnie nie przebywać w skupiskach. Zaopatrują się w małych sklepikach.
Słyszałem informację że wczoraj już nie było tam żadnego nowego zachorowania.
W niedzielę postaram się z nią porozmawiać to będę miał lepsze informacje.

Tak Wacuś, od kilku dni nie ma nowych zachorowań w Chinach. U nas na szczęście nie przybyło ofiar śmiertelnych. Dzieci lekko to przechodzą. To są plusy, które trzeba dostrzegać i cieszyć się nimi. Jutro jeszcze kalendarzowa wiosna. Musi być dobrze'
Waclaw 09:06, 20 mar 2020

Katkak napisał(a)

Tak Wacuś, od kilku dni nie ma nowych zachorowań w Chinach. U nas na szczęście nie przybyło ofiar śmiertelnych. Dzieci lekko to przechodzą. To są plusy, które trzeba dostrzegać i cieszyć się nimi. Jutro jeszcze kalendarzowa wiosna. Musi być dobrze'

Kasiulka! Tak się ucieszyłem, że zaglądasz .

Cieszmy się wiosną! Cieszmy się życiem! Każdym jego aspektem. Każdą radosną chwilą a smutkom i troskom - na pohybel
Katkak 09:08, 20 mar 2020

Waclaw napisał(a)

Kasiulka! Tak się ucieszyłem, że zaglądasz .

Cieszmy się wiosną! Cieszmy się życiem! Każdym jego aspektem. Każdą radosną chwilą a smutkom i troskom - na pohybel

No pewnie Wacuś, tak trzymać. Ciebie powinno się klonować, albo chociaż na receptę przepisywać jako najskuteczniejszy antydepresant.