Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

sylwia_slomc... 22:42, 30 maj 2020

Pięknie bujnęły rośliny nad stawem, cudnie kwitną Jaka jest długość tego stawu? Wydaje się olbrzymi. Liliowce są na tym samym brzegu co irysy?
Waclaw 22:45, 30 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Azalii bym nie ruszała, bo przecież ani żurawki, ani ciemierniki jej nie zagrażają, Ona będzie sobie rosła w górę Bardziej się z ciemiernikiem wymaganiami kłócą
Pięknie Ci irysy rosną

Irysy rzeczywiście mi imponują. Zawsze je lubiłem. Dobra gleba im sprzyja tym bardziej, że maj deszczowy a wcześniej sporo podlewałem.
Co do azali to jeszcze się zastanowię. Mam wrażenie, ze za bardzo ściśnięta jest a miejsca do sadzenia mam dość.
Podobnie zastanawiam się z moimi trzema azaliami japońskimi. Wilczomlecz je przytłacza a lubię i wilczomlecz i azalie. Tu co prawda zrobiłem zdjęcie azalii Silvester ale widać jak wilczomlecz na nią wchodzi
. Obok rosną Maruschka i Orlice. Jeszcze bardziej przytłoczone
daszum 22:48, 30 maj 2020

Wacław, co Ty dajesz tym roślinkom, że Ci tak obficie kwitną, szczególnie orliki i liliowce.
Waclaw 22:49, 30 maj 2020

Pięknie bujnęły rośliny nad stawem, cudnie kwitną Jaka jest długość tego stawu? Wydaje się olbrzymi. Liliowce są na tym samym brzegu co irysy?

staw ma 9 arów. Jeden z brzegów obsadziłem kwiatami. W połowie irysy z łąką kwietną, w drugiej liliowce. Połówki oddzielone są cypelkiem na którym rosną klon palmowy, dereń kousa i migdałek.
sylwia_slomc... 22:53, 30 maj 2020

Waclaw napisał(a)

Irysy rzeczywiście mi imponują. Zawsze je lubiłem. Dobra gleba im sprzyja tym bardziej, że maj deszczowy a wcześniej sporo podlewałem.
Co do azali to jeszcze się zastanowię. Mam wrażenie, ze za bardzo ściśnięta jest a miejsca do sadzenia mam dość.
Podobnie zastanawiam się z moimi trzema azaliami japońskimi. Wilczomlecz je przytłacza a lubię i wilczomlecz i azalie. Tu co prawda zrobiłem zdjęcie azalii Silvester ale widać jak wilczomlecz na nią wchodzi
. Obok rosną Maruschka i Orlice. Jeszcze bardziej przytłoczone

No tą faktycznie bym przeniosła.
sylwia_slomc... 22:54, 30 maj 2020

Wielki staw
Waclaw 22:58, 30 maj 2020

daszum napisał(a)
Wacław, co Ty dajesz tym roślinkom, że Ci tak obficie kwitną, szczególnie orliki i liliowce.

Danusiu, w Przedogródku, robiąc rabatę wymieniłem ziemię na kompost. To dlatego rośliny bujają. Dodatkowo podsypuję dolomitem, róże wiórkami rogowymi, popiołem drzewnym z ogniska. Sadząc rośliny dodatkowo daję obornik bydlęcy granulowany.

Nad stawem, kiedy przed laty uprawiałem brzeg dałem ziemię wydobytą z pogłębienia stawu. A tam była ziemia luksusowa: z resztek butwiejących roślin. Teraz już nic nie daję ale rośliny mają stała wilgotność bo od stawu podciągają sobie tyle wody ile potrzebują. Czasami, raz na dwa, trzy lata trochę nawozu. No i plewienie napowietrza ziemię.
Waclaw 23:06, 30 maj 2020

Wielki staw

Tak Sylwuś. Wielki. Uwielbiam to miejsce. Przyjechał kilka dni temu gość z Katowic. Wysiadają z samochodu i on mówi do żony: "uważaj teraz bo przeżyjesz szok tlenowy". Uśmiechnąłem się tylko. A śpiew ptaków i nieskrepowana przyroda dookoła. Kiedy zakukała kukułka wszyscy zamilkli w niemym zachwycie.
Wymaga to jednak ode mnie zbyt wiele pracy.
daszum 23:08, 30 maj 2020

Wacku, rzeczywiście Twoje roślinki mają luksusowe warunki do rozwoju

Nie wiedziałam, że dla róż dobry jest popiół drzewny, mam kupkę, jutro podsypię

Wiesz, że stawu od początku Ci zazdroszczę
sylwia_slomc... 23:12, 30 maj 2020

Waclaw napisał(a)

Tak Sylwuś. Wielki. Uwielbiam to miejsce. Przyjechał kilka dni temu gość z Katowic. Wysiadają z samochodu i on mówi do żony: "uważaj teraz bo przeżyjesz szok tlenowy". Uśmiechnąłem się tylko. A śpiew ptaków i nieskrepowana przyroda dookoła. Kiedy zakukała kukułka wszyscy zamilkli w niemym zachwycie.
Wymaga to jednak ode mnie zbyt wiele pracy.

Wyobrażam sobie, że to samo z siebie tak by nie wyglądałoRozumiem Cię, ale mi szkoda