Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

Waclaw 17:32, 15 maj 2021

greg66 napisał(a)
Już myslałem że mam po akancie ale widze że u Ciebie też zółty tzn. jest dobrze jeśli tak ma być

Grześku, mam dwa. Obydwa przetrwały zimę ale wiosną zanikły im zeszłoroczne liście. Teraz wychodzą z ziemi. Właśnie tak świecą jasną żółcią
Magleska 21:45, 15 maj 2021

Wacław jak ładnie rabaty się fajnie rozrosły i dużo pięknych kwiatów masz
Gosialuk 08:42, 16 maj 2021

Rośliny się rozrastają, niedługo gołej ziemi nie będzie widać. Lilie mardragon okazałe, podobają mi się bardzo.
Czytam o przeprowadzce, ale chyba Przedogródka nie opuszczasz?
Paprocie już całkiem rozwinięte, u mnie dopiero się rozwijają, za to zakwitły już dwoma kwiatami iryski miniaturowe. Posadzone przy domku, od zachodu więc mają cieplej.
Taka góra kompostu i mi by się przydała.
Waclaw 09:14, 16 maj 2021

Magleska napisał(a)
Wacław jak ładnie rabaty się fajnie rozrosły i dużo pięknych kwiatów masz

Dziękuję Madziu za pochwałę.
Moim kompozycjom dużo brakuje ale podpatruję ogrody min. takie jak Twój. Gonię ich urodę. Może kiedyś dogonię? Ale, jak mówią: najprzyjemniej jest gonić króliczka a nie złapać go
Waclaw 09:25, 16 maj 2021

Gosialuk napisał(a)
Rośliny się rozrastają, niedługo gołej ziemi nie będzie widać. Lilie mardragon okazałe, podobają mi się bardzo.
Czytam o przeprowadzce, ale chyba Przedogródka nie opuszczasz?
Paprocie już całkiem rozwinięte, u mnie dopiero się rozwijają, za to zakwitły już dwoma kwiatami iryski miniaturowe. Posadzone przy domku, od zachodu więc mają cieplej.
Taka góra kompostu i mi by się przydała.

Gosiu, do Przedogródka to ja się dopiero wprowadzam. Urządzałem go z myślą o tym żeby w przyszłości mieć ładny widok z okien. Moment ten właśnie następuje.
Kompost wykorzystam przy tworzeniu nowych rabat. Nie chce mi się plewić trawnika pod nowe rabaty. Pamiętam ile z tym pracy było gdy wymieniałem trawnik przed oknami. Usunięcie darni spowoduje konieczność przywiezienia dużej ilości ziemi. Zastanawiam się czy nie przemielić darni kultywatorem a później wymieszać taką pulchną ziemię z kompostem i torfem. Jednak boję się, że jeśli zostawię taką przemieloną trawę to później nie dam sobie rady z chwastami.
Myślę jeszcze nad przykryciem trawy kartonami( odniosło to bardzo dobry skutek przy zakładaniu cienistej) ale to długotrwały proces.
Chyba jednak przemielę trawę. Po wymieszaniu chwasty będą lekko wychodziły z pulchnej ziemi - wyplewię.
gogo 23:00, 17 maj 2021

Wacku, masz kwiecia, a kwiecia, jest się czym zachwycać
A rośliny na nowej rabacie niesamowicie urosły, widać, że przygotowałeś im dobrą ziemię
Mam dla Ciebie podpowiedź odnośnie zimozielonej rośliny do planowanych rododendronów, może Ci podpasuje.
To ostrokrzew, ale nie zielony, tylko taki z żółtozielonymi liśćmi.
Mam taki, ale bez nazwy, nie rośnie szybko i jeśli u mnie wytrzymuje zimy, to u Ciebie tym bardziej.
W necie znajdziesz nazwę odmiany.
Waclaw 10:56, 18 maj 2021

gogo napisał(a)
Wacku, masz kwiecia, a kwiecia, jest się czym zachwycać
A rośliny na nowej rabacie niesamowicie urosły, widać, że przygotowałeś im dobrą ziemię
Mam dla Ciebie podpowiedź odnośnie zimozielonej rośliny do planowanych rododendronów, może Ci podpasuje.
To ostrokrzew, ale nie zielony, tylko taki z żółtozielonymi liśćmi.
Mam taki, ale bez nazwy, nie rośnie szybko i jeśli u mnie wytrzymuje zimy, to u Ciebie tym bardziej.
W necie znajdziesz nazwę odmiany.

Dziękuję za ten ostrokrzew. Sprawdzę w internecie
daszum 19:41, 18 maj 2021

Wacku, w którym miejscu będą te nowe rabaty?
Waclaw 21:11, 18 maj 2021

daszum napisał(a)
Wacku, w którym miejscu będą te nowe rabaty?

Rabata leśna będzie wydłużona wzdłuż płotu. Kolejna rabata będzie wokół dębu i jednocześnie wokół podestu ze stołem. Kolejną zrobię wzdłuż żywopłotu. Następną planuję wzdłuż drogi dojazdowej.
Rabaty będę robił kolejno i powoli. Nie śpieszę się. Wkrótce przechodzę na emeryturę i będę miał czas na prace. Tym bardziej, że obecnie prowadzę generalny remont mieszkania.
Dorota123 20:32, 19 maj 2021

Pięknie zapełniają się roślinami Twoje rabaty. Na tych pierwszych masz już bardzo kolorowo.