Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Anda 11:55, 21 lis 2020

Ładnie Hania wymyśliła

Asiu, chciałabyś mieć drzewa z obu stron drogi, czy tylko z jednej?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Roocika 12:10, 21 lis 2020

Na ten teren przy bramie na dużej skarpie to miałam milion koncepcji...
Z uwagi na to, że droga gruntowa w okolicy bramy jest na wysokości niecałej połowy ogrodzenia zostanę chyba przy koncepcji z serbami. Dalej wzdłuż płotu myślałam o takim sekwencyjnym żywopłocie iglastym z uwagi na wznoszący się teren (coś jak w Ogrodzie z lustrem), czyli za serbami wzdłuż ogrodzenia wyżej choiny, tuje, a na samej górze cisy, tam gdzie jest najbardziej płasko.
Grujeczniki (które mam zadołowane) posadziłambym tak, żeby zasłaniały oborę sąsiada. Skarpa musiałaby być obsadzona krzewami, trawami i ewentualnie bylinami, które nie wymagają cięcia w sezonie Układ chyba muszę zastosować podobnie jak w ogrodzie pod górkę, czyli pasami, trójkątami itp.

Myślałam, żeby tu sadzić, hortensje, miskanty, rozplenice, okrywowe róże, tawuły japońskie.
Planujemy murek oporowy " berlinka", czyli połączenie stali i drewnianych belek, tak jak mamy przy schodach na środkowej skarpie. Jak on będzie dokładnie wyglądał okaże się jak zrobimy drenaż przy skarpie.
Ale do sedna... Nie wiem właśnie czy tam sadzić na tej skarpie jakieś drzewa i czy duże czy małe...
W każdym razie do tego etapu to jeszcze daleko...
Roocika 12:13, 21 lis 2020

Anda napisał(a)
Ładnie Hania wymyśliła

Asiu, chciałabyś mieć drzewa z obu stron drogi, czy tylko z jednej?

Właśnie nie wiem
Bo tam na skarpie z irga, drzewa mogą robić cień, z drugiej strony tak za kojcem widać jeszcze jeden dom sąsiadki.
Właśnie muszę go zasłonić.
Wczoraj myje sobie okna i dzwoni sąsiadka... I mówi, o widzę, że myjesz okna... Także ten...
A na skarpie dużej myślałam o drzewach ale pojęcia nie mam jak je ustawić, żeby nie wyszło jak z moimi grabami, czyli od linijki.
Anda 12:16, 21 lis 2020

Jeśli drzewa z obu strony drogi to musiałyby być takie same. Wg mnie ładniej to wygląda.

Na dużej skarpie nie sadzilabym drzew, a raczej krzewy. Są bardziej stabilne.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Roocika 12:25, 21 lis 2020

Ewo, tak na samym dole pod dużą skarpą musi zostać pas na drenaż... A jakby posadzić drzewa blisko kostki, to na skarpie byłby cień, wolałabym, żeby została słoneczna
Anda 13:13, 21 lis 2020

Czyli najlepiej posadzić drzewa przy pasie pięciorników, tylko z jednej strony drogi. Dobrze zrozumiałam?
Roocika 13:37, 21 lis 2020

Tak mi się wydaje czy wtedy by pasowały takie kuliste, szczepione?
Anda 13:43, 21 lis 2020

Myślę, że tak
Roocika 17:23, 21 lis 2020

Mąż wbił palik zamiast 3 drzewa, żeby było bardziej na tle ściany trzeba by wysunąć wgłąb rabaty.
Zdjęcie sprzed szyby

I w drugą stronę

Tak mi się przypomniało, że ktoś u mnie pisał, żeby tak posadzić drzewo
Roocika 21:00, 21 lis 2020

Dziewczyny bardzo Wam wszystkim dziękuję za rady, dyskusje, projekty i poświęcony czas
Wszystkie wasze rady analizuję i zawsze coś mi się układa dzięki nim
Mam nadzieję, że jeszcze będzie doradzać, bo pewnie będę jeszcze dużo pytać
Na razie udało mi się wymyślić nowy plan na grujeczniki Muszę nanieść moje wszystkie drzewa i krzewy na mapkę to i na plany będzie miejsce.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie