Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

antracyt 09:40, 20 lis 2020

Zaglądam regularnie i kibicuję zmaganiom. Projekt Andy z 3 drzewami bardzo fajny, z miotłami również też tak zawsze robię i zostawiam na kilka dni, żeby się dobrze ze wszystkich stron przyjżeć.
Roocika 09:45, 20 lis 2020

antracyt napisał(a)
Zaglądam regularnie i kibicuję zmaganiom. Projekt Andy z 3 drzewami bardzo fajny, z miotłami również też tak zawsze robię i zostawiam na kilka dni, żeby się dobrze ze wszystkich stron przyjżeć.

Zuzia fajnie, że jesteś
Projekt sliczny Teraz trzeba ustawić miotłę i czekać czy Edward się obudzi czy nie

Mam nadzieję, że po koziołka przyjdzie mama na te nieużytki, śliczny maluch
Roocika 09:49, 20 lis 2020

A u nas dziś pierwszy przygruntowy przymrozek i poranne skrobanie szyb, wczoraj lało cały dzień a dziś słonko świeci...
antracyt 10:10, 20 lis 2020

Roocika napisał(a)

Zuzia fajnie, że jesteś
Projekt sliczny Teraz trzeba ustawić miotłę i czekać czy Edward się obudzi czy nie

Mam nadzieję, że po koziołka przyjdzie mama na te nieużytki, śliczny maluch

Maluch cały czas monitorowany, jesteśmy na telefonie ze specjalistą. Niestety uparcie wraca w okolice drogi i trzeba do "przestawiać" w głąb zarośli. Jak do wieczora mama się nie zjawi, to prawdopodobnie trafi do azylu. Chociaż bardzo liczę na to, że wróci do środowiska.
Roocika 11:26, 20 lis 2020

Ewa, a mam pytanie, czy na tej rabacie użyć tylko jednego bodziszka? Tzn. albo korzeniastego albo kantabryjskie go, czy mogę pomieszać?
Czy szałwię caradonne też trzeba przycinać w trakcie sezonu, czy nie trzeba?
A przetacznika trzeba przycinać? Hmm
Anda 11:33, 20 lis 2020

Roocika napisał(a)

Mąż jest ogrodowy, tylko się denerwuje, że ciągle coś nowego wymyślam haha, chciałby, żeby wymyślić, zrobić i podziwiać. Piwonie lubi, bo kojarzą mu się z ukochanym dziadkiem i jego ogrodowaniem... mają dla niego wartość sentymentalną.
W sumie patrzyłam dziś przez okno i rzeczywiście tam jest taka luka na drzewo po prawej... Akurat by się nogą wpasowało pomiędzy brzozę a buka, musimy polatać z miotłami
Zobaczymy czy Edward będzie dostępny i w jakiej cenie (bo w tym roku zabili nas ceną) może ewentualnie wiśnię umbraculifera albo albo inne wiśnie by pasowały jako plan b?
Cisy trzeba przesadzać chyba wiosną albo jesienią?
Cebulki pewnie dopiero jesienią... Szczególnie te cebulice i zawilce mnie zauroczyły.
A cała rabatę przekopiemy z korą, bo akurat tutaj tego nie zrobiliśmy, a widać, że na naszej glinie jest to niezbędne, inaczej ziemią robi się jak kamień, pomimo piasku i obornika. Przypomniało mi się, że ta szałwia to odmiana merlau blue.

Ogród nigdy nie jest ukończony To dzieło życia A piwonii nigdy za dużo. To bardzo żywotne rośliny, nie wymagające jakiś specjalnych działań.

Do Edwarda pasowałyby moim zdaniem ambrowce kuliste albo Quercus palustris 'Green Dwarf'

Cisy i w ogóle drzewa czy krzewy sadzimy i przesadzamy najlepiej jesienią, ewentualnie wczesną wiosną. W przypadku wiosennego sadzenia bardzo ważne jest odpowiednie podlewanie przez cały sezon, bynajmniej nie automatyczne kropelkowe.

Cebulki kwitnące wiosną najlepiej sadzić jesienią Wtedy będą wszystkie nasadzenia na miejscu i będziesz wiedziała, gdzie je wciskać.

Przekopanie z korą to dobry pomysł. Najlepiej jeszcze teraz, jeśli byście dali radę?
Wiosną konieczny byłby również kompost. Macie gdzieś możliwość sprowadzenia?

Z szałwii najbardziej lubię Caradonnę, bo jest ciemna i wyprostowana. Tworzy fajny kontrast do seslerii czy też innych rozwichrzonych lub kulistych traw

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:37, 20 lis 2020

Roocika napisał(a)
Ewa, a mam pytanie, czy na tej rabacie użyć tylko jednego bodziszka? Tzn. albo korzeniastego albo kantabryjskie go, czy mogę pomieszać?
Czy szałwię caradonne też trzeba przycinać w trakcie sezonu, czy nie trzeba?
A przetacznika trzeba przycinać? Hmm

Ja bym użyła tylko jednego Który ma ładniejsze liście jesienią? Który Ci się bardziej podoba?

Caradonne trzeba przycinać końcem czerwca krótko. Ona wtedy ładnie odbije i zakwitnie ponownie.

Przetacznika też się przycina po kwitnieniu. Wtedy się nie rozkłada na boki i czasem nawet jeszcze raz kwitnie

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:44, 20 lis 2020

Gdybyś pomiędzy bylinami chciała zadarniacza, to przepięknie wygląda Herniaria glabra. Tylko wtedy ze ściółkowaniem kompostem byłoby trudniej. Na żywo Herniaria wygląda o wiele ładniej niż na zdjęciach. Można ją też używać w donicach pod roślinami
Roocika 12:07, 20 lis 2020

Korzeniasty jest ładniejszy w sezonie, lepiej reaguje na suszę, ma większe jaśniejsze liście i pięknie pachnie, jesienią się przebarwia na czerwono-żółto, tworzy duże kępy. Wiosną trzeba jednak go trochę wyczyścić, szczególnie po śniegu.
Kantabryjski jest mniejszy (i kępy i liście), mniej się rozchodzi, liście mniej pachną, jest ciemniejszy, kwitnie ciut poniżej, po kwitnieniu wygląda gorzej, gorzej też znosi suszę. Za to wiosną ładnie wygląda, nic nie trzeba z nim robić . Przebarwia się bardziej na żółto.

Chyba wolę korzeniasty To jest odmianą Ingwersen variety, kwitnie na bialo- różowo
A jakby wzdłuż pieciorników w stronę bramy też posadzić te same kuliste drzewa? Nie byłoby za dużo dobrego ?
Mąż zglebogryzarkuje trawnik, od wiosny zaczniemy, pewnie jesienią dopiero skończymy. Obornika przekompostowanego mamy trochę, tylko trzeba odchwaścić do końca... Więc najpierw obornik, potem reszta Drobna kora leży, już jest raczej przekompostowana. Chyba już nie damy rady w tym sezonie nic więcej ogrodowo.
Anda 12:26, 20 lis 2020

Piękny ten bodziszek. Na dodatek troszkę mniej zaborczy podobno, niż jego bracia

Ile metrów masz w stronę bramy? Też już o tym myślałam, ale nie wiedziałam, jak zareagujesz Uwielbiam szpalery przy długich wjazdach na posesje

Do kory dodaj jeszcze wiórki rogowe. Zawierają dużo azotu, szybciej się wszystko przerobi w glebie. Jesienią mogłabyś wszystko na raz sadzić Jak profesjonaliści w telewizji

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies