Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 17:32, 19 lis 2020

Anda napisał(a)

Asiu, jestem Muszę trochę poznać Twój wątek zanim coś więcej napiszę na temat tej rabaty, ale coś już mi się pląta w głowie

Te drzewa z podpisem TU to jest?

Masz tam wystawę południową?

Ewa, tam rosną Tulipanowce szczepione Edward Gursztyn, jako obwódka przy skarpie pięciornik krzewiasty lovely pink, rosną też 2 kuliste małe cisy pospolite odmiana anna i krzewuszka viktoria (mam jeszcze 2 w doniczkach, bo miałam dosadzić)
Reszta to byliny: bodziszki korzeniasty i kantabryjski, przywrotnik, piwonia, kocimiętka i szałwia.
Ten tulipanowiec bliżej domu jest niepewny, był sadzony w sierpniu i po sadzeniu zwiędł i zgubił liście, nie wiem czy się wiosną obudzi...
Chciałam wyrzucić przywrotniki (bo są za wielkie, po kwitnieniu się rozłażą i zjadają wszytko, a wisną wyglądają brzydko i mnie straszą - pójdą w nogi brzóz na razie) i hortensję, bo wyraźnie się tu męczy
Uff....
Wystawa jest południowa (jak znowu nie pomyliłam tych nazw, taras jest po południowej stronie domu, cały dzień w słońcu hahah ) ale w nogach tulipanowca to raczej już taki półcień się robi...
Anda 17:37, 19 lis 2020

Roocika napisał(a)
Buk posadzony mniej więcej tutaj jak na tym zdjęciu, ok 5 m od brzozy, lepiej by wyglądał jeszcze 1 m w stronę brzozy, bo lepiej by zasłaniał plac zabaw ale chyba by było za blisko...

A to jest widok na ogród Dobrze, że zrobiłaś to zdjęcie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Roocika 17:49, 19 lis 2020

Anda napisał(a)

A to jest widok na ogród Dobrze, że zrobiłaś to zdjęcie

W zależności jak się ustawię przy oknie to widzę taki widok, na brzozy, w stronę bramy lub na dużą skarpę czyli właściwie większość działki, drugą części widzę z okna od zachodu

I z góry, mogę zrobić jutro jakieś inne foty

Edit, przepraszam za chwasty na polbruku, już się za nie wzięłam
Anda 17:58, 19 lis 2020

Nawet nie zauważyłam, że masz jakieś chwasty

Dzięki za fotki Jesteś otwarta na propozycje innych roślin, czy wolałabyś zachować te, które masz? Oczywiście oprócz tych, które stamtąd wyprowadzasz

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Roocika 18:43, 19 lis 2020

Anda napisał(a)
Nawet nie zauważyłam, że masz jakieś chwasty

Dzięki za fotki Jesteś otwarta na propozycje innych roślin, czy wolałabyś zachować te, które masz? Oczywiście oprócz tych, które stamtąd wyprowadzasz

Ewa lubię bodziszki, krzewuszki i cisy i te bym z chęcią zostawiła, no i obwódki pięciornikowej teraz nie będę ruszać (może kiedyś, bo teraz niech już rośnie), a tak to jestem otwarta
U mnie trzeba pamiętać, że zimno jest, trochę zimniej niż w naszej strefie, bo tu jest specyficzny mikroklimat (temperatury bardziej jak w okolicach Suwałk)- w każdym razie na Wysoczyźnie jest ok 5 stopni zimniej niż w niższych okolicach nizinnych.

Anda 18:52, 19 lis 2020

Roocika napisał(a)

Ewa lubię bodziszki, krzewuszki i cisy i te bym z chęcią zostawiła, no i obwódki pięciornikowej teraz nie będę ruszać (może kiedyś, bo teraz niech już rośnie), a tak to jestem otwarta
U mnie trzeba pamiętać, że zimno jest, trochę zimniej niż w naszej strefie, bo tu jest specyficzny mikroklimat (temperatury bardziej jak w okolicach Suwałk)- w każdym razie na Wysoczyźnie jest ok 5 stopni zimniej niż w niższych okolicach nizinnych.

Super informacje Dzięki. Cisy, piwonie i krzewuszki już są na planie. Obwódka pięciornikowa też
Gaury nie zaplanuję, bo pewnikiem nie przeżyje w takim razie

Jutro pewnie skończę, to pokażę. Postaram się podać też zamienniki. Mam nadzieję, że dam radę, bo do innych temperatur tu jestem przyzwyczajona

Roocika 19:50, 19 lis 2020

Anda napisał(a)

Super informacje Dzięki. Cisy, piwonie i krzewuszki już są na planie. Obwódka pięciornikowa też
Gaury nie zaplanuję, bo pewnikiem nie przeżyje w takim razie

Jutro pewnie skończę, to pokażę. Postaram się podać też zamienniki. Mam nadzieję, że dam radę, bo do innych temperatur tu jestem przyzwyczajona

Dziękuję Ewa
Pewnie miałaś na myśli bodziszki (a nie piwonie, chociaż piwonii będzie mąż bronił )? Cmok

Dawno temu robiłam często takie fotki w styczniu i lutym, akurat taka fotka była na podorędziu
Urszulla 20:19, 19 lis 2020

Zrobiłam dla Ciebie rysunek z własnego pomysłu. Oczywiście ani nie jestem projektantem ani znawcą u siebie mam też duże dylematy z zagospodarowaniem trójkąta, na dodatek żeby nie zasłaniał widoku, więc rozumiem Twoje rozterki.
Niestety zdjęcia nie potrafię odwrócić.

Komentarz:
- minimalnie zmniejszyłabym trawnik żeby uzyskać półokrąg
- masz posadzony z lewej strony chyba bordowy klon więc koniecznie gdzieś pasowałoby bordo w roślinach. Dalej narysowałam miłorzęby na pniu, nawet jak w nogach byłyby pięciorniki, prowadziłyby do bramy. Lubią słońce i tolerują wszelkie warunki.
-koniecznie wokół tarasu rozplenice bo są dekoracyjne też zimą a pomiędzy nimi fajne mogą być cebule: narcyzem, hiacynty lub pierwiosnki które latem lubię cień. Mogą też rozplenice rosnąć w bylinach które w tym żółtym pasie mogłyby być wypełniaczem.
- koniecznie drzewo zasłaniające ten dom sąsiada.
-a pięciorniki z prawej strony przesadziłabym dalej na prawo żeby zrobić miejsce rozplenicom przy tarasie, nie zasłonią widoku na ogród a są cudowne...tylo wiosnę trzeba im dosadzić.

To tylko jeden z wariantów a Ty wiesz najlepiej co chcesz.

Urszulla 20:28, 19 lis 2020

Jeszcze moja wypróbowana lista na południe:
Z krzewòw niewysokich tawuła Golden Princess, zimozielony cyprysik groszkowy, hortensje bukietowe niższe Bobo itp
Z niższych: rozchodniki, trawy różne lubię seselerię i turzycę palmowa, orliki, lawenda,kocimiętka,
Z b.niskich: biało- zielona trzmielina kształuję w kulki, oregano, tymianek cytrynowy, pierwiosnki (mam takie kępowe wiosną są cudowne, mam je wszędzie..jak będziesz chciała to poszukam zdjęć i Ci mogę wysłać

Jeszcze zapomniałabym napisać że najlepsze są rośliny które już masz i które wiesz że rosną w Twoich warunkach. Rozmnażaj je w dużych ilościach.

Życzę owocnych przemyśleń, do wiosny daleko to na pewno coś się urodzi.
Roocika 20:28, 19 lis 2020

Urszulla napisał(a)
Zrobiłam dla Ciebie rysunek z własnego pomysłu. Oczywiście ani nie jestem projektantem ani znawcą u siebie mam też duże dylematy z zagospodarowaniem trójkąta, na dodatek żeby nie zasłaniał widoku, więc rozumiem Twoje rozterki.
Niestety zdjęcia nie potrafię odwrócić.

Komentarz:
- minimalnie zmniejszyłabym trawnik żeby uzyskać półokrąg
- masz posadzony z lewej strony chyba bordowy klon więc koniecznie gdzieś pasowałoby bordo w roślinach. Dalej narysowałam miłorzęby na pniu, nawet jak w nogach byłyby pięciorniki, prowadziłyby do bramy. Lubią słońce i tolerują wszelkie warunki.
-koniecznie wokół tarasu rozplenice bo są dekoracyjne też zimą a pomiędzy nimi fajne mogą być cebule: narcyzem, hiacynty lub pierwiosnki które latem lubię cień. Mogą też rozplenice rosnąć w bylinach które w tym żółtym pasie mogłyby być wypełniaczem.
- koniecznie drzewo zasłaniające ten dom sąsiada.
-a pięciorniki z prawej strony przesadziłabym dalej na prawo żeby zrobić miejsce rozplenicom przy tarasie, nie zasłonią widoku na ogród a są cudowne...tylo wiosnę trzeba im dosadzić.

To tylko jeden z wariantów a Ty wiesz najlepiej co chcesz.

Ula ... Dziękuję , zaraz sobie ściągnę i obejrzę , każda propozycja mile widziana, bo ja się zablokowałam i kompletnie nie umiem nic wymyślić rozsądnego i świeżego.

Po lewej mam też tulipanowca kulistego, tylko on po posadzeniu tak zwiędł i liście takie suche czarne zostały... nie wiem czy odżyje, zobaczymy.

Dom sąsiada będę chyba serbami zasłaniać... koniecznie trzeba to zrobić, masz rację