Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 22:07, 02 maj 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Hosty by Ci pasowały na tą rabatkę, serduszka okazała a nawet trawki hakonki, wylewając się na chodnik

Daria ile ludzi tyle pomysłów, spojrzenia różne, fajne to jest

Alija 22:37, 02 maj 2021

Bergenie są w porządku, hosty mogłyby też fajnie wyglądać, ale ja akurat bardzo je lubię, więc sadzę gdzie mogę.
Z żurawkami mi raczej nie po drodze, chociaż próbuję.
Musisz sama zdecydować, coś takiego, żeby zawsze ładnie wyglądało.
Pozdrawiam!
kasia1 07:28, 03 maj 2021

Całkowicie rozumiem problem osłony domu. Przemyśl tylko dobrze te odległości i czy na pewno za 20 lat będziesz miała ochotę i siłę na cięcie. Absolutnie rozumiem naturalną potrzebę prywatności, o którą ciężko, jeśli wszystko jest jeszcze małe. Ale ostatnio w dojrzałych ogrodach na forum obserwuję, że właściciele jednak robią rachunek sumienia i ostro tną, a czasami wręcz wycinają to, co na początku sadzili.

Propo osłon, ostatnio zachwycił mnie świerk Cupressina, którego nabyła Tarcia z Ogrodu TAR. On wąsko rośnie (10 m wysokości przy 1,5 m szerokości wg katalogu).

Roocika 10:06, 03 maj 2021

Alija napisał(a)
Bergenie są w porządku, hosty mogłyby też fajnie wyglądać, ale ja akurat bardzo je lubię, więc sadzę gdzie mogę.
Z żurawkami mi raczej nie po drodze, chociaż próbuję.
Musisz sama zdecydować, coś takiego, żeby zawsze ładnie wyglądało.
Pozdrawiam!

Alicja, na razie się opcja nie zmieniła, będą hosty Praying hands, paprotki zwyczajne i bodziszki kanabryjskie
Chyba, że znowu rano się obudzę i zmienię zdanie
Ostatnio mi się często zdarza
Roocika 10:11, 03 maj 2021

kasia1 napisał(a)
Całkowicie rozumiem problem osłony domu. Przemyśl tylko dobrze te odległości i czy na pewno za 20 lat będziesz miała ochotę i siłę na cięcie. Absolutnie rozumiem naturalną potrzebę prywatności, o którą ciężko, jeśli wszystko jest jeszcze małe. Ale ostatnio w dojrzałych ogrodach na forum obserwuję, że właściciele jednak robią rachunek sumienia i ostro tną, a czasami wręcz wycinają to, co na początku sadzili.

Propo osłon, ostatnio zachwycił mnie świerk Cupressina, którego nabyła Tarcia z Ogrodu TAR. On wąsko rośnie (10 m wysokości przy 1,5 m szerokości wg katalogu).

Też to zauważyłam, że usuwają drzewa i krzewy.
Śledzę zmiany w ogrodzie Hani Gruszki, uwielbiam jej przemyślenia.
U siebie popełniliśmy błąd z sadzeniem platana, za blisko domu. Zobaczymy jak długo uda się go utrzymać w ryzach, bo miejscówka mu przypasowała i rośnie jak na drożdżach

Ta część przy bramie jest wąska i tu jest problem
Roocika 11:02, 03 maj 2021

Ewo-Ando? Patrzę na te moje szałwie i myślę. Czy mogłabym je zastąpić przetacznikiem Christa? Może on u mnie lepiej będzie rósł niż szałwie?
Milka 11:27, 03 maj 2021

Roocika napisał(a)
Ewo-Ando? Patrzę na te moje szałwie i myślę. Czy mogłabym je zastąpić przetacznikiem Christa? Może on u mnie lepiej będzie rósł niż szałwie?

Przetacznik brzydnie szybko, mam już ten etap za sobą. Odradzam. Wybieraj rośliny, które są długo ładne, wiele jest przereklamowanych, w tym przetacznik.
Platan koniecznie tnij, bo za 6 lat będzie problem.
Milka 11:30, 03 maj 2021

Roocika napisał(a)

Kokoryczka jest ładna, z pewnością znajdę gdzies dla niej miejsce
Tak wygląda ta rabata aktualnie, jest malutka, oczywiście wciąż ją mijam kręcąc się wokół domku, bo znajduje się przy wejściu ( na lewo od wejścia). Słonko jest tu od rana do południa, miejsce jest osłonięte okapem i wymaga podlewania, bo dociera tylko zacinający deszcz.

Po drugiej stronie wejścia jest taka sama, teraz robi za przechowalnik. Jest tam bardzo mało słonka, tylko trochę z rana, potem ganek zasłania.
Dodatkowym utrudnieniem są opory betonowe przy krawężniku i kostce, nie posadzę nic blisko kostki.
Ten róg gdzie stoi donica jest nieużytkowy przez oporujący beton :-/

Asiu, tu bym wszystko wywaliła i dała hortensje Anabelki, one takie warunki mało słoneczne uwielbiają. Do kontrastu hakonki Aeurola i koniec, bo to malutkie miejsce. Jak się rozrośnie jedna anbelka i jedna hakonka zakryją wszystko. Inna opcja, zimozielona, to mahonia. Poradzi sobie i możesz ją dowolnie formować
Magleska 12:28, 03 maj 2021

Irenka fajnie Ci radzi ja bym posłuchała
a Ty oczywiście zrobisz ,jak Ci serce dyktuje
Anda 12:46, 03 maj 2021

Roocika napisał(a)

Jeśli tak żle rosną to spróbuj zastąpić je przetacznikiem Trzymam kciuki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies