Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 10:24, 13 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Będzie

Trzymaj kciuki

Juzia napisał(a)
Czekaj. Ja też czekam. Może mój też zmarzł?
Oby nie

To czekamy

ElzbietaFranka napisał(a)

Nie doczytałam kiedy posadziłas tego ambrowca. Ambrowce bardzo długo się wiążą z ziemią. Może być nawet glina wymieszaną z ziemią piaskiem. Byle by podłoże było przepuszczalne. Ambrowce przeczytaj lubią nawet grunty czasowo zalewane.
Jednak ambrowiec lepiej posadzić w zacisznym miejscu osłoniętym od mroźnych wiatrów. Przeciągi są dla ambrowca nie wskazane.

Mój ambrowiec wiązał się z ziemią prawie 3 lata dopiero w zeszłym roku coś tam w nim drgneło. Widzę teraz, że ma dużo paka i już będzie rósł.

Jeszcze trzeba mu dać szansę. Może już soki krążyły w nim potem przyszedł przymrozek.
To już ładne spore drzewko. Trzeba by było obkopsc i sprawdzić jaki ma korzeń, czy już są jakieś przyrosty.poza siatka.
W razie czego można go całego obkopsc i wsypać mu świeżej dobrej ziemi z obornikiem.

Pozdrawiam

Elu, sadzony jesienią 2019 r., kopany.
Było dokładnie jak piszesz, ładnie ruszył ubieglej wiosny, miał ładne pąki i pod koniec maja przyszedł mróz i go zmroziło, od tamtej pory nie może się zebrać.

SlonecznyOgrod napisał(a)
Daj mu szansę ale widać, że ten ambrowiec ma suche gałązki takie martwe. Ale może akurat odbije z któregoś miejsca.

Daria, te gałązki stare takie są , on z nich potrafi wypuścić nowe pąki, dlatego nie wycinaliśmy gałęzi tylko te boczne ale znowu część nowych uschło.
Roocika 10:28, 13 maj 2021

Milka napisał(a)

Zawsze obawiam się roslin w balotach.

Ja teraz mam uraz do kopanych roślin, chyba się już nigdy nie zdecyduję na takie duże drzewa kopane.
I lepiej chyba brać mniejsze rośliny, łatwiej im się przystosować do nowych warunków.

Milka napisał(a)

Czasmi tak bywa w ogrodzie. U mnie mnóstwo azalii podmarzło, wycinałam to suche, dam wody i może odrosną. Z ambrowcem czekaj, jakieś ślady życia są, najwyżej w czerwcu wytniesz co suche i pobudzi go to do wzrostu. Ambrowce późno startuja, u mnie też dopiero pąki, a ma 10 lat.

Będziemy czekać. Na metrze od góry nie ma oznak życia.
Trochę żałuję, że go kupiłam uparłam się, u nas dla niego za zimno
ajka 11:28, 13 maj 2021

Asia ja też mam ambrowca i u mnie ogólnie jest mokro, ale rośnie mu się dobrze. Fakt, późno startuje. U mnie od paru dni już cały w liściach, ale pewnie w dolnośląskim cieplej niż u was. U mnie jeden klon globosum nie wystartował i też widzisz, nie wiem co z nim nie tak
Milka 15:46, 13 maj 2021

Roocika napisał(a)
Byliśmy dziś na małym rekonesansie w lokalnych szkółkach i niestety bida z nędzą.
Tulipanowce były ale zarezerwowane, dęby błotne kuliste za 290 zł, szczepione na 150 cm, nie zdecydowaliśmy się, bo też jakieś super okazałe nie były.
Bylin jeszcze tegorocznych nie było.
Kupiliśmy tylko irgę, niby Coral Beauty ale różni się trochę od naszej, nie ważne, nie będzie widać w masie
Były jakieś ledwo żyjące hakone... Albo striata, wzięłam jedną, zobaczę co z niej wyrośnie
Znalazłam też molinie variegata, małe ale ładne sadzonki, nie wiem co z nimi zrobić, wzięłam bo były , może posadzę zamiast tej rozplenicy przy placu zabaw?
Oraz wzięliśmy 5 szt trzcinnika brachytricha, też na razie nie wiem gdzie posadzę ale będzie na rozmnożeniem może? Sadzonki raczej ubiegłoroczne, trochę przysuszone
Irga szwedzka Coral Beauty

Trzcinnik brachytricha

Ciekawa jestem, jak się spiszą, szczerze...mizerotki.
Mogłaś wołać, lepsze bym ci zaoferował, tak samo trzcinniki.
Ale jak zadbasz, urosną, podlewaj często póki młode.
Milka 16:03, 13 maj 2021

Roocika napisał(a)

Ja teraz mam uraz do kopanych roślin, chyba się już nigdy nie zdecyduję na takie duże drzewa kopane.
I lepiej chyba brać mniejsze rośliny, łatwiej im się przystosować do nowych warunków.

Będziemy czekać. Na metrze od góry nie ma oznak życia.
Trochę żałuję, że go kupiłam uparłam się, u nas dla niego za zimno

Asia, lepiej mniejsze rośliny kupować, mają czas na hartowanie.
Co do ambrowca, one mrozy kanadyjskie znają, wytrzymałe są, tylko póki młody uważamy. Będzie żyć, czekaj cierpliwie, a z tym każdy ma problem
Roocika 18:34, 13 maj 2021

ajka napisał(a)
Asia ja też mam ambrowca i u mnie ogólnie jest mokro, ale rośnie mu się dobrze. Fakt, późno startuje. U mnie od paru dni już cały w liściach, ale pewnie w dolnośląskim cieplej niż u was. U mnie jeden klon globosum nie wystartował i też widzisz, nie wiem co z nim nie tak

Aniu, ten w szkółce też już liście pokazywał ale on już bardzo duży, taki 8 metrowy Właściciel powiedział, że ciągle przemarzał pierwsze lata.

Roocika 18:35, 13 maj 2021

Milka napisał(a)

Ciekawa jestem, jak się spiszą, szczerze...mizerotki.
Mogłaś wołać, lepsze bym ci zaoferował, tak samo trzcinniki.
Ale jak zadbasz, urosną, podlewaj często póki młode.

Irena, tylko te molinie ładne, reszta zamaltretowana
Roocika 18:36, 13 maj 2021

Milka napisał(a)

Asia, lepiej mniejsze rośliny kupować, mają czas na hartowanie.
Co do ambrowca, one mrozy kanadyjskie znają, wytrzymałe są, tylko póki młody uważamy. Będzie żyć, czekaj cierpliwie, a z tym każdy ma problem

Tak cierpliwość to nie moja najlepsza w strona
Póki żyje nie wykopię.
Roocika 18:42, 13 maj 2021

Na pocieszenie kupiliśmy jabłonie rajskie.
Posadzimy jesienią przy bramie. Co prawda nie zasłonią domu sąsiadów ale będą cieszyć oko , mam nadzieję.

Roocika 18:45, 13 maj 2021

I różności

Buk Rohanii

Platan klonolistny

Bodziszek korzeniasty szykuje się do kwitnienia

Piwonia też już ma pąki