Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Juzia 22:11, 14 maj 2021

Roocika napisał(a)

Myślisz, że mogę metr czubka ciąchnąć teraz? Może lepiej nie? Nie znam się

Poczekaj na liście. Będziesz wiedziała, gdzie ciąć
SlonecznyOgrod 22:25, 14 maj 2021

Roocika napisał(a)
Sezon na muszę skosić trawę, zielsko, pokrzywę... Niepotrzebne skreślić uważam za otwarty.
U nas w testach zabawka na baterie (podkaszarka akumulatorowa) w celu ułatwienia szybkiego przekoszenia miejsc trudnych jak skarpy, za choinami, przy bramce, tam gdzie trzeba dużą kosę wyciągać a nigdy nie ma czasu.
Dziś zrobiłam test i jestem nawet zadowolona.

Zazdroszczę, to jest dobry sprzęt, lekki i bez kabla.
A ja dostałam (kiedyś wygrałam) podkaszarkę elektryczną i jak ja mam iść koło warzywnika z nią pokosić z 50 metrów od domu?
basia3012 23:56, 14 maj 2021

Asiu, czytam o problemie z ambrowcem. Może potrzebuje trochę więcej ciepła. W naszym rejonie to dopiero od tygodnia jest ciepło.
U mnie glediczje bez szału ale pąki mają.
Roocika 12:19, 15 maj 2021

Juzia napisał(a)

Poczekaj na liście. Będziesz wiedziała, gdzie ciąć

Tak zdrobię, dzięki

SlonecznyOgrod napisał(a)

Zazdroszczę, to jest dobry sprzęt, lekki i bez kabla.
A ja dostałam (kiedyś wygrałam) podkaszarkę elektryczną i jak ja mam iść koło warzywnika z nią pokosić z 50 metrów od domu?

No właśnie u nas też takie odległości i jeszcze te skarpy
Jak kosze chwastowniknto mam dwa długie przedłużacze , może kiedyś też się zainwestuje w akumulatorowa kosiarkę.

basia3012 napisał(a)
Asiu, czytam o problemie z ambrowcem. Może potrzebuje trochę więcej ciepła. W naszym rejonie to dopiero od tygodnia jest ciepło.
U mnie glediczje bez szału ale pąki mają.

No właśnie u nas to w tym roku zimnica straszna. Dziś pada mżawka i tylko 11 stopni.
Gosialuk 06:42, 16 maj 2021

Asia nie pozostaje nic innego jak mieć nadzieję i czekać aż ruszy. W naszej ciężkiej glinie drzewa i krzewy długo się ukorzeniają zanim ruszą. Jak przesadziłam derenie od mamy, to chyba 3 lata stały. Hortensje pnące jeszcze dłużej. Klon ginnala u mnie ma z 70 cm, a u mamy 2 m. Tak więc bierz poprawkę na warunki.
Jabłonki śliczne, jednak drzewa kwitnące wiosną bardzo cieszą. Mojemu mężowi marzy się sad jabłoniowy dla samego wyglądu, ale do prac ogrodowych go nie ciągnie, a ja mam zawsze inne plany.
Wczoraj u mnie było ładnie, dziś już po deszczu, trawa przy takiej pogodzie w oczach rośnie.
Martka 06:49, 16 maj 2021

Podkaszarka bardzo ułatwi życie moje ambrowce dopiero od kwietnia w ziemi, połowa maja, a postępy mizerne. Jeden pokazał łaskawie kształt listków, drugiemu pękają łaskawie pąki, już myślałam, że nic z nich nie będzie. Jest nadzieja
kasia1 07:48, 16 maj 2021

Asiu, ja tylko się podpiszę pod tym, co wspomniała Gosia. Drzewa, krzewy na glinie potrzebują czasu. Kilku lat na zadomowienie. Teraz też ta wiosna taka zimna. U mnie dęby dopiero listki puszczają, chociaż na pewno nic im nie dolega.
Roocika 14:55, 16 maj 2021

.
Roocika 15:12, 16 maj 2021

Gosialuk napisał(a)
Asia nie pozostaje nic innego jak mieć nadzieję i czekać aż ruszy. W naszej ciężkiej glinie drzewa i krzewy długo się ukorzeniają zanim ruszą. Jak przesadziłam derenie od mamy, to chyba 3 lata stały. Hortensje pnące jeszcze dłużej. Klon ginnala u mnie ma z 70 cm, a u mamy 2 m. Tak więc bierz poprawkę na warunki.
Jabłonki śliczne, jednak drzewa kwitnące wiosną bardzo cieszą. Mojemu mężowi marzy się sad jabłoniowy dla samego wyglądu, ale do prac ogrodowych go nie ciągnie, a ja mam zawsze inne plany.
Wczoraj u mnie było ładnie, dziś już po deszczu, trawa przy takiej pogodzie w oczach rośnie.

Jabłonki są piękne, szkoda, że tak krótko kwitną
My mamy kilka jabłonek ale rosną mocno samopas
U nas dziś do południa ładnie a teraz burze i deszcze przechodzą.

Martka napisał(a)
Podkaszarka bardzo ułatwi życie moje ambrowce dopiero od kwietnia w ziemi, połowa maja, a postępy mizerne. Jeden pokazał łaskawie kształt listków, drugiemu pękają łaskawie pąki, już myślałam, że nic z nich nie będzie. Jest nadzieja

Po pierwszej próbie nie mogę się doczekać następnej
Na pewno rozwiną śliczne listki

kasia1 napisał(a)
Asiu, ja tylko się podpiszę pod tym, co wspomniała Gosia. Drzewa, krzewy na glinie potrzebują czasu. Kilku lat na zadomowienie. Teraz też ta wiosna taka zimna. U mnie dęby dopiero listki puszczają, chociaż na pewno nic im nie dolega.

Kasiu, wiosna była bardzo zimna, połowa maja a jeszcze nie wszystko w pełnej szacie, jabłonie dopiero zaczynają kwitnienie.
Dęby za płotem mają pączki
Alija 16:53, 16 maj 2021

Roocika napisał(a)
Na pocieszenie kupiliśmy jabłonie rajskie.
Posadzimy jesienią przy bramie. Co prawda nie zasłonią domu sąsiadów ale będą cieszyć oko , mam nadzieję.

Fajne jabłoneczki kupiłaś, pięknie będą kwitły. Ja mam jedną, ale ma ciemne liście, bordowe i kwiaty również. Niby ładne, ale nie widać tych kwiatów, bo wszystko w jednym kolorze.