Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 00:07, 16 cze 2018

Mariposa napisał(a)
No nieźle, tupet rzeczywiście mają, ale za długo na takim traktowaniu klientów nie zajadą.

Taka ma nadzieję Elu.
Toszka 00:27, 16 cze 2018

Roocika napisał(a)
Czy u was też jest inwazja bezdomnych ślimaków? Jeden dzień deszczu i wyłażą zewsząd. Zdjęłam jednego z przywrotnika, a ponoć ich nie lubią

Swego czasu dokształciłam się w sekretnym życiu golasów...mnożą się na potęgę do końca grudnia...by już od marca zacząć się mnożyć. Chowają się w ziemi. Naturalnych szkodników brak, bo są gorzkie (mój wszystkożrący baset spróbował i od tego czasu mija je wielkim łukiem). Kilka lat temu mieliśmy inwazję, że nogi nie było gdzie postawić. Teraz stosuję wiagrę na ślimaki (niebieskie granulki). Sypię po dwie, trzy granulki pod roślinami. To wabik na nie. Schodzą się i wystarczy aby jeden zjadł. Kanibale jedzą pierwszego i same tez padają (dokładnie: rozpuszczają się). Innej rady nie znalazłam. Ja wiem, ze to nieekologiczne. Ale innego wyboru nie było bo dosłownie zżerały nam ogród...a moce przerobowe mają godne podziwu
Roocika 12:00, 16 cze 2018

Toszko u nas się mnożą u podnóża dużej skarpy, pełno jest przy rzeczce. Kupujemy ten preparat z fosforanem żelaza, on niby niegroźny dla zwierząt ale wystarczy posypać wieczorem, rano już go nie ma, pełno małych łazi Muszę wypróbować z tym mocniejszym bezpośrednio pod roślinki.
Edit.Miało być fosforanem.
Brzozowadzie... 16:42, 16 cze 2018

Cześć Asia, nadrobiłam zaległości. Duużo jeszcze przed Wami, ale duet Toszki i Asi z Tobą, więć Moc jest z Tobą! Podziwiam za determinację. Mój ogród jeszcze nie dokończony, ale gdy mnie opada zwątpienie, (a powiem szczerze, że coraz rzadziej), to oglądam sobie zdjęcia z przed pięciu lat...Busz, zarośla, wylana reszta betonu, stara zardzewiała siatka wokół i błąkające się chłopaki po górach ziemii...Tak więc ten tego...za pięć lat westchniesz sobie z sentymentem do obecnego czasu...
Ściskam ciepło i kibicuję!!!
Roocika 22:36, 16 cze 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Asia, nadrobiłam zaległości. Duużo jeszcze przed Wami, ale duet Toszki i Asi z Tobą, więć Moc jest z Tobą! Podziwiam za determinację. Mój ogród jeszcze nie dokończony, ale gdy mnie opada zwątpienie, (a powiem szczerze, że coraz rzadziej), to oglądam sobie zdjęcia z przed pięciu lat...Busz, zarośla, wylana reszta betonu, stara zardzewiała siatka wokół i błąkające się chłopaki po górach ziemii...Tak więc ten tego...za pięć lat westchniesz sobie z sentymentem do obecnego czasu...
Ściskam ciepło i kibicuję!!!

Cześć Asiu Pięć lat brzmi zachęcająco.
Założyłam już folder z fotkami ogrodu, to będę się pokrzepiać, jeżeli będzie czym .
Pozdrawiam
Roocika 22:40, 16 cze 2018

Jeszcze w kwestii buka...
Zajrzałam mu w korzenie, bo marnie wygląda, liście całe poobgryzane, takie zwiędnięte jakby. Korzeni prawie nie ma, białych nie widziałam, masakra.
Czy te większe to opuchlaki? Te mniejsze zabił Mospilan, te większe żyły.

Nigdy, przenigdy nie zamówię nic więcej z internetu
Roocika 23:05, 16 cze 2018

Wieczorne połowy ślimaków bleee
Zakrecona 23:25, 16 cze 2018

Na skup z nimi
Marzenaka 23:29, 16 cze 2018

U mnie ślimaków nawet nie ma. Ale za to mszyca jest chyba wszędzie...
Zuzka25 15:10, 17 cze 2018

Hej, przeczytałam cały wątek. Masz super doradców, na pewno powstanie piękny ogród. U nas rok temu była plaga nagich ślimaków, ale też sporo padało. W tym roku wiosna bardzo sucha, to i ślimaków nie widzę. Za to opuchlaka spotkałam w domu