Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 14:28, 23 lip 2021

Joann napisał(a)
O patrz Asiu, jakby z myślą o Tobie napisane

Lista jak znalazł.

Ostatnio Madzia z ogrodu z wilkiem pytała o takie rośliny a tu są ładnie zebrane.

Dragonka napisał(a)
jaki fajny poradnik! Przyda się, lubię miec takie ciekawostki w biblioteczce cyfrowej jakby było potrzebne

No i jak sadźce, ruszają coś czy jeszcze leniuchują?

Fajny poradnik również dla osób, co nie mają co zrobić z wodą deszczową

Sadźce bez zmian, mikruski, leniuchują. Nie wróżę im niczego dobrego
hankaandrus_44 14:54, 23 lip 2021

Dziewczyny, podpowiem Wam jak się pobiera sadzonki cisowe, muszą być pobrane z piętką. Po prostu oderwane. W dodatku piętka musi być skrócona o połowę. ucinamy ten długi języczek. jeszcze można gałązkę tuż przy piętce wzdłuż naciąć na długość 1 , 2 cm. Zwiększy to w przyszłości rozmiar kalusa i lepsze ukorzenienie.

Odrywamy igły z dolnej części i przed sadzeniem zanurzamy w ukorzeniaczu. Ja swoje sadzonki sadziłam w szklarni, tuż przy podmurówce, bo tam mam stale wilgoć ściekającą po szybach. Od szklarni oddzieliłam kawałkiem szyby. I zostawiłam na rok, albo i dwa. Zależy kiedy sadzonka zacznie pokazywać po zimie nowe przyrosty.

Ja pozwalam jej jeszcze jedno lato posiedzieć w szklarni, dopiero jesienią za 2 lata można zjrzeć do jej korzeni. Nie wasrto się spieszyć z zaglądaniem. Nie mówię, że wszystkie będą żywotne, ale większość się ukorzeni. U mnie dotąaż się przyjmą albo uschną.

Z braku szklarni można zadołować doniczkę w gruncie, w ustronnym miejscu i przykryż butelką bez dna, ale z nawiewem powietrza. I też nie ruszać. A zimą nasypać na nią suchych liści przykryć igliwiem albo włokniną.

Powodzenia.
Kasia1980 16:59, 25 lip 2021

Roocika napisał(a)
Hortensje Wims Red mają śliczne koronkowe kwiaty

.
Macham niedzielne, prześliczne masz te hortensje płatki jakby motylki.
Roocika 18:34, 25 lip 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Dziewczyny, podpowiem Wam jak się pobiera sadzonki cisowe, muszą być pobrane z piętką. Po prostu oderwane. W dodatku piętka musi być skrócona o połowę. ucinamy ten długi języczek. jeszcze można gałązkę tuż przy piętce wzdłuż naciąć na długość 1 , 2 cm. Zwiększy to w przyszłości rozmiar kalusa i lepsze ukorzenienie.

Odrywamy igły z dolnej części i przed sadzeniem zanurzamy w ukorzeniaczu. Ja swoje sadzonki sadziłam w szklarni, tuż przy podmurówce, bo tam mam stale wilgoć ściekającą po szybach. Od szklarni oddzieliłam kawałkiem szyby. I zostawiłam na rok, albo i dwa. Zależy kiedy sadzonka zacznie pokazywać po zimie nowe przyrosty.

Ja pozwalam jej jeszcze jedno lato posiedzieć w szklarni, dopiero jesienią za 2 lata można zjrzeć do jej korzeni. Nie wasrto się spieszyć z zaglądaniem. Nie mówię, że wszystkie będą żywotne, ale większość się ukorzeni. U mnie dotąaż się przyjmą albo uschną.

Z braku szklarni można zadołować doniczkę w gruncie, w ustronnym miejscu i przykryż butelką bez dna, ale z nawiewem powietrza. I też nie ruszać. A zimą nasypać na nią suchych liści przykryć igliwiem albo włokniną.

Powodzenia.

Haniu bardzo Ci dziękuję za takie obszerne wytłumaczenie Te patyki trzymam wciąż w wodzie może jeszcze dorobię jakieś sadzonki. Urywałam z piętką ale miałam problem czy brać te starsze czy młodsze gałązki
Roocika 18:34, 25 lip 2021

Kasia1980 napisał(a)

Odmachuję Kasiu
Hortki nabierają już rumieńca
Roocika 18:38, 25 lip 2021

Uporządkowaliśmy naszą szkółkę. Jak wrócę z urlopu biorę się za sadzenie.
Większość tych roślin jest oferowanych i podzielonych z wielkich kęp. Nie zmieściło się tu jedynie 40 doniczek seslerii.
Część zsdolujemy i będą musiały poczekać do przyszłego roku.

Martka 19:06, 25 lip 2021

Asiu, piękna rabata to będzie dopiero radość z sadzenia! Tym bardziej, że po urlopie sprawy codzienne tak nie drażnią zabierz się za to szybko po powrocie, póki nie zdąży wrócić rutyna

Ja myślałam, że już posadziłam wszystkie donice, ale dziś znów przywiozłam od Danusi... floksy i anemony i jeszcze aster jakiś - kolor będzie niespodzianką
Alija 21:22, 25 lip 2021

No masz tych donic sporo.... Będzie co robić.
Ogród deszczowy - ciekawe rozwiązanie.
Agatorek 21:27, 25 lip 2021

Asiu, masz większą szkółkę niż ja . Zostało mi już niewiele do posadzenia, tyle że kilka jest dość sporych gabarytów. Plus kilkanaście doniczek u mojej mamy (robi mi sadzonki, bo jej już się nie mieści ).
edi75 07:44, 26 lip 2021

Niezła szkółka