Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

BASIA8 08:20, 26 lip 2021

No no Kochana niezła szkółka dużo sadzenia Cię czeka pozdrawiam.
Roocika 14:42, 26 lip 2021

Martka napisał(a)
Asiu, piękna rabata to będzie dopiero radość z sadzenia! Tym bardziej, że po urlopie sprawy codzienne tak nie drażnią zabierz się za to szybko po powrocie, póki nie zdąży wrócić rutyna

Ja myślałam, że już posadziłam wszystkie donice, ale dziś znów przywiozłam od Danusi... floksy i anemony i jeszcze aster jakiś - kolor będzie niespodzianką

Tak się uzbierało tego od początku sezonu, tylko albo czasu brak albo pogoda nie współpracuje.
W sumie z zakupionych roślin posadziłam tylko trochę wiosną (prymule i sadźce, które nie współpracują) i trzcinniki krótkowłose a reszta jak widać. Pod irgę miałam przygotowane ale upał przyszedł i nie posadziłam, teraz od nowa muszę odchwaścić ehh
Trochę mam za mało czasu, jakoś przez palce mi przecieka.

Idę zaraz zobaczyć czy pokazywałaś zakupy ?

Alija napisał(a)
No masz tych donic sporo.... Będzie co robić.
Ogród deszczowy - ciekawe rozwiązanie.

Alicja, myślę, że to jest fajne rozwiązanie na retencję wody, dzięki temu można zasilać wody gruntowe. Ale gatunki roślin się mogą sprawdzić w takich ogrodach jak mój, Ty już chyba masz część tych roślinek

Agatorek napisał(a)
Asiu, masz większą szkółkę niż ja . Zostało mi już niewiele do posadzenia, tyle że kilka jest dość sporych gabarytów. Plus kilkanaście doniczek u mojej mamy (robi mi sadzonki, bo jej już się nie mieści ).

Agnieszko, bo ja tak gromadzę i gromadzę i nic prawie nie posadziłam w tym sezonie. Jakoś nam tak wszystko się rozjeżdża. Mam nadzieję, że zdążę do jesieni.

edi75 napisał(a)
Niezła szkółka

Edyta, większość tych roślin to podzielone wielkie kępy, które dostaliśmy. Jedna kępę rozchodnika podzieliliśmy na 10 sadzonek,podobnie te funkie. Część doniczek to moje bodziszki, które też sama podzieliłam
Roocika 14:43, 26 lip 2021

BASIA8 napisał(a)
No no Kochana niezła szkółka dużo sadzenia Cię czeka pozdrawiam.

Mam nadzieję, że zdążę większość do jesieni posadzić
mrokasia 14:46, 26 lip 2021

Uuuuu, no toś nazbierała tego dobra . Ja mam podobną szkółkę ale mniejszą, pod domem na cienistej rabacie. Mam nadzieję w tym tygodniu co nieco posadzić .
Dorii 14:54, 26 lip 2021

A te sadźce to w mokrym siedzą?
Roocika 15:00, 26 lip 2021

mrokasia napisał(a)
Uuuuu, no toś nazbierała tego dobra . Ja mam podobną szkółkę ale mniejszą, pod domem na cienistej rabacie. Mam nadzieję w tym tygodniu co nieco posadzić .

Kasiu, bardzo bym chciała ryć w ogrodzie ale więcej spędzam czasu w pracy albo Młodszy jest co chwilę chory :-/

Dorii napisał(a)
A te sadźce to w mokrym siedzą?

Dorii, w mokrym (ale nie zalanym) i słonecznym. Obawiam się jednak, że te sadzonki były takie beznadziejne albo zacznę kupować gatunki podstawowe. Wiosną posadziłam zwykle kukliki zwisłe i ładnie się przyjęły i rosną.
Dwa z 3 sadźców musiałam lekko przesadzić z trasy nornic...
LIDKA 15:13, 26 lip 2021

Asia Szkółka zrobiła na mnie wrażenie.

Przyjemnego urlopu i ładnej pogody Ci życzę

Dorii 15:25, 26 lip 2021

Roocika napisał(a)

Kasiu, bardzo bym chciała ryć w ogrodzie ale więcej spędzam czasu w pracy albo Młodszy jest co chwilę chory :-/

Dorii, w mokrym (ale nie zalanym) i słonecznym. Obawiam się jednak, że te sadzonki były takie beznadziejne albo zacznę kupować gatunki podstawowe. Wiosną posadziłam zwykle kukliki zwisłe i ładnie się przyjęły i rosną.
Dwa z 3 sadźców musiałam lekko przesadzić z trasy nornic...

Może więcej czasu potrzebują.
Martka 22:39, 26 lip 2021

Asiu, przyjdzie taki czas, że wypoczniesz, złapiesz oddech i na nowo zaczniesz ustawiać donice. Nic na siłę i w szkółkach też rośliny mieszkają w donicach, więc spokojnie.
Roocika 22:48, 28 lip 2021

LIDKA napisał(a)
Asia Szkółka zrobiła na mnie wrażenie.

Przyjemnego urlopu i ładnej pogody Ci życzę

Dziękuję Lidka, pogoda na razie dopisuje i oby tak zostało

Dorii napisał(a)

Może więcej czasu potrzebują.

Właśnie zastanawiam się czy przesadzać czy zostawić.
Takie 3 są.
Pierwszy nie był przesadzany, chociaż nornica go trochę obniżyła. Drugiego musiałam przesadzać, bo nornica go zakopała i zaczął gnić a trzeciego musiałam z trasy nornic przesadzić.

Martka napisał(a)
Asiu, przyjdzie taki czas, że wypoczniesz, złapiesz oddech i na nowo zaczniesz ustawiać donice. Nic na siłę i w szkółkach też rośliny mieszkają w donicach, więc spokojnie.

Marta, mam nadzieję, że do jesieni większą część ogarnę
Szkoda, że rośliny w tym torfie sadzą.
Buziaki