Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 10:09, 20 sie 2022

basia3012 napisał(a)
Rabata frontowa ładnie zarosła. Chyba musi to wszystko falować na wietrze? Czy rozchodniki tam rosną? Jak zakwitną to będzie jeszcze kolor. Super.
Asiu, u nas nie padał od dawna deszcz. Podobno ma w sobotę nocą i w niedzielę popadać. Tylko czy spełni się prognoza?
Pozdrawiam Asiu.

Basiu, tak, falują głównie trawy Rozchodniki już się szykują. Roślinki pod tulipanowcem trochę gorzej rosną, będę chyba musiała zasilić je wiosną.

U nas dziś w nocy popadało, nie wiem czy mocno, bo obudziły mnie błyski i szum deszczu o 2 giej a potem zasnęłam i nie wiem.

Basiu deszczu Ci życzę kochana.
Roocika 10:15, 20 sie 2022

Martka napisał(a)
Ładnie kwitną te liliowce! Asiu, czy sadźce łatwo się rozmnaża? Kiedy one startują z kwitnieniem?

Marta, te sadźce mam od ubiegłej jesieni. Mam nadzieję, że dadzą się dzielić, bo mi się podobają, są takie delikatne w odbiorze.
Patrzyłam na zdjecia i zaczęły się u mnie szykować w drugiej połowie lipca.

Marta pytałaś o płasta brzozowca.
To zdjęcie z zeszłego roku z czerwca

One żerują w takiej grupie i układają się na gałązkach w kształt litery s. Mają jaskrawy żółto zielony kolor i czarne kropki

Twoje gąsienice są zielone, więc to nie one.
Martka 10:53, 20 sie 2022

Asiu, to jest okrutny widok... Jakie świństwo, nie dziwię się, że ptaki nie chcą jeść. W dodatku bardzo systematycznie dobierają się do liścia. Tylko, że ... na różach znalazłam też kilka takich nie-zielonych, właśnie w kropki. Wyrzuciłam, ale teraz przyjrzę się dokładnie.
Gruszka_na_w... 21:48, 20 sie 2022

Frontową masz tak sprytnie obsadzoną, że w ogóle nie widać na niej niedoborów wody. Pięknie wygląda. U mnie już po liliowcach. Krwawnica skończyła kwitnienie pod koniec lipca.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Alija 10:02, 21 sie 2022

Roocika napisał(a)

Asiu, frontowa pięknie się prezentuje, tym bardziej, że z brakiem deszczu też masz problem.
Późny liliowiec bardzo ładny.
Deszczu życzę, takiego spokojnego, obfitego, tak w sam raz.
Gosialuk 05:52, 23 sie 2022

Asia nadrobiłam. Frontowa dalej dobrze wygląda.
Turzyca palmowa nie wiem czy nie będzie za niska za liliowcami.
Cieszę się, że w końcu popadało. Jednak susza okropna jest i wszystkie rośliny wtedy cierpią.
Agania 10:25, 26 sie 2022

Te gasienice atakują młode brzózki, moją też żarły, pilnuj brzózek,
dasz radę, bo drzewka szybko rosną.

Jak lubisz sadźce konopiaste to zostaw, wysieją się jak tylko chcesz,
tylko uważaj wiosną żeby za bardzo się nie rozpanoszyły
Roocika 10:38, 26 sie 2022

Martka napisał(a)
Asiu, to jest okrutny widok... Jakie świństwo, nie dziwię się, że ptaki nie chcą jeść. W dodatku bardzo systematycznie dobierają się do liścia. Tylko, że ... na różach znalazłam też kilka takich nie-zielonych, właśnie w kropki. Wyrzuciłam, ale teraz przyjrzę się dokładnie.

Marta, to prawda, że okrutny. I są bardzo szybkie.

Mam nadzieję, że to nie one u Ciebie.

Kiedyś na buku żerowały jeszcze takie podobne do tych ale większe i włochate, też były szybkie.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Frontową masz tak sprytnie obsadzoną, że w ogóle nie widać na niej niedoborów wody. Pięknie wygląda. U mnie już po liliowcach. Krwawnica skończyła kwitnienie pod koniec lipca.

Haniu, lubię tą rabatę.

Liliowce kwitną te późne i jeszcze pojedyncze kwiatki stella i ruby stella, ale one tegoroczne to nie ma na razie efektu.

Deszcz jak zaczął padać to dolało konkretnie i susza raczej zażegnana

Alija napisał(a)

Asiu, frontowa pięknie się prezentuje, tym bardziej, że z brakiem deszczu też masz problem.
Późny liliowiec bardzo ładny.
Deszczu życzę, takiego spokojnego, obfitego, tak w sam raz.

Alicja, dziękuję, spełniło się, także już jest ok.

Gosialuk napisał(a)
Asia nadrobiłam. Frontowa dalej dobrze wygląda.
Turzyca palmowa nie wiem czy nie będzie za niska za liliowcami.
Cieszę się, że w końcu popadało. Jednak susza okropna jest i wszystkie rośliny wtedy cierpią.

Gosiu, właśnie u mnie ta turzyca ma ok 1 m, czyli tak pośrednio między sadźcem, który ma jakieś 1,5 a liliowcami, co mają jakieś 0,5 m. Turzyca na początku stała sztywno a teraz się trochę rozkraczyła. Do wiosny zdecyduję

Agania napisał(a)
Te gasienice atakują młode brzózki, moją też żarły, pilnuj brzózek,
dasz radę, bo drzewka szybko rosną.

Jak lubisz sadźce konopiaste to zostaw, wysieją się jak tylko chcesz,
tylko uważaj wiosną żeby za bardzo się nie rozpanoszyły

Aganiu, mówisz, że się sieją hmm To może i dobrze, bo bardzo ale to bardzo mi się podobają, są takie delikatne.

Brzozy właśnie pilnujemy, niestety 2 razy w roku robimy oprysk jak je zauważymy, bo są zbyt żarłoczne, a brzozy już mają ze 4 m i nie da rady ich zebrać.
Roocika 13:44, 26 sie 2022

Ostatnio po deszczu trzcinniki tak fajnie się rozczochrały

Roocika 13:46, 26 sie 2022

Sesja zdjęciowa sadźców konopiastych. Ten ciemny to pomarszczony chocolate