Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

AgnieszkaW 18:32, 27 paź 2021

Danusiu, jesień w Twoim ogrodzie jest magiczna
Gardenarium 20:32, 27 paź 2021

Mgduska napisał(a)
Zastanawiałam się, w jaki sposób oznaczycie te kwartały na przyszły sezon, ale widzę, że same się oznaczyły I tak to fajnie wygląda, zwierzaki wpisują się kolorystycznie

A Ty, Danusiu, kiedy wycinasz przekwitłe byliny - jeszcze jesienią?

Mamy wbite strategiczne paliki w rabatach wyznaczające kąty. Po połaczeniu ich sznurkiem, bez problemu wytyczymy idealnie kwadraty, które gdy kosił Grzesio - nieco się skosiły krzywo. Ale malutko. Ktoś musi kosić, nie zawsze idealnie.

Ja odpadam niestety, chociaż czasem poprawiałam same brzegi, ale nie mam siły pchać wielkiej kosiarki, a traktorkiem nie koszę.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:33, 27 paź 2021

Mgduska napisał(a)
Zastanawiałam się, w jaki sposób oznaczycie te kwartały na przyszły sezon, ale widzę, że same się oznaczyły I tak to fajnie wygląda, zwierzaki wpisują się kolorystycznie

A Ty, Danusiu, kiedy wycinasz przekwitłe byliny - jeszcze jesienią?

Teraz wycinam tylko takie bardzo byle jakie, albo leżące, reszta w lutym, jeśli nie będzie śniegu.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:38, 27 paź 2021

beamilusia napisał(a)
Witaj Danusiu, a właśnie miałam pytać o kwadraty trawiaste i już wiem, jak pięknie wyglądały w jesiennej odsłonie. Teraz skoszone tworzą brązowe plamy na zielonej trawie, urozmaicenie trawnika.
Nowe zwierzę do kolekcji zawitało.

Ogród różany ze ścieżkami, kolistym klombem, fontanną, (i może z żywopłocikami? )to ogród, który mnie szczególnie przyciąga. Oczywiście, rabaty najstarsze i te młodsze z bogactwem jesiennych bylin, drzew w płomiennych barwach, traw falujących na wietrze wspaniale się prezentują.

Piękne zdjęcia uwiecznią ten rajski ogród.

Tak, są już poprzeczne żywopłociki i będą dokoła całego ogrodu.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:39, 27 paź 2021

Gosiek33 napisał(a)
Coraz lepsze te kwadraty, bardzo jestem ciekawa ich wiosennego widoku. Powinien być nieco inny niż tegoroczny? Czy jakoś zabezpieczyłaś cebule przed gryzoniami?

Powinien być nieco inny, może małe cebulki zakwitną? Co będzie - sama nie wiem.

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 22:54, 27 paź 2021

A ja się zachwyciłam kozłem, wspaniały
Pszczelarnia 19:25, 31 paź 2021

Uwielbiam Twoją Anglię.
Gardenarium 10:45, 01 lis 2021

Bez tego ogrodu byłoby pusto nam z Witkiem. Jesteśmy ludźmi czynu i nie siedzimy w bezruchu. Musimy coś tworzyć, mieć wyzwania...

Ten ogród daje nam szczęście.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:49, 01 lis 2021

Obecnie uzupełniamy żywopłoty, tam gdzie ich nie ma. Postawiłam na buka, zielonego.
I to właśnie bukiem będzie otoczony ogród różany i wgłębiony.

Powoli zaczynam żegnać się z cisem.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:52, 01 lis 2021

Z nowości co robimy w ogrodzie?

- sadzę róże
- sadzę cebulowe, obecnie głównie czosnki ozdobne, różne
- dosadzam ostatnie byliny z poczekalni
- uzupełniam byliny w różanym
- wykopuję ostatnie dalie z ogrodu wgłębionego i limonkowej rabaty
- wzruszam ziemię, gdzie była sypana mączka bazaltowa
- dosadzam rośliny do zewnętrznej oczyszczalni stawu z rzeźbą na wodzie
- przesypujemy pryzmę kompostową, mieszając składniki zielone z brązowymi
- porządkujemy zaplecze

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies