Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Rumianka 21:49, 29 sty 2019

No to faktycznie Witek rozwinął twórcze skrzydła...Zdolniacha.
basia3012 22:09, 30 sty 2019

Danusiu, chciałabym się Ciebie zapytać czy rzeżby- odlewy gipsowe mogą stać po jakimś zabezpieczeniu w ogrodzie? Wiadomo, na deszczu a zimą nawet na mrozie. I czym można je zabezpieczyć? W internecie radzą lakiery matowe, kilka warstw. Kupiłam ładne popiersie i chciałabym aby stało w ogrodzie, wśród donic i skrzynek, na opasce wokół domu. Byłabym wdzięczna za radę.
Pozdrawiam.
wojtas2101 22:28, 30 sty 2019

Gardenarium napisał(a)
Agnieszko, byłam tylko tam i z powrotem. Po fontannę pojechałam (wyczaiłam w internecie, a musiałam wracać zaraz.

Ewo - zbiorniki wodne bez oprawy - bez sensu, dlatego będę chciała jak najszybciej obsadzić. Jak warunki ziemne pozwolą.

Danusiu, jakie źródełko wypatrzyłaś w Częstochowie?
gogo 23:04, 30 sty 2019

Danusiu, czy Wy w ogóle śpicie?
Jak czytam o wykonanych pracach, to się nad tym zastanawiam
Z tulipanami w skrzyniach zrobiłam jak radziłaś, ociepliłam i wystawiłam do ogrodu.
Wierzchnia warstwa zmarznięta, nie wiem jak niżej.
Jest dla nich szansa?
Milka 07:56, 31 sty 2019

Zima u Was łagodna w tym roku, więc praca wre, podziwiam i z wielką przyjemnością oglądam
Gardenarium 09:32, 31 sty 2019

wojtas2101 napisał(a)

Danusiu, jakie źródełko wypatrzyłaś w Częstochowie?

Używane, kobieta, jej postać stoi w misie, misa jest na postumencie. Od prywatnej osoby. Akurat mieszkała w okolicach Częstochowy, to pojechałam. A wczoraj z kolei byłam w okolicach Krakowa
Przytargałam głowę (popiersie ślicznej kobiety), a do tego marmurową kolumnę. Jak targaliśmy ją z ziemi z panem Januszem, to myślałam że betonowa, a okazało się, że marmur. Pan Janusz wytrwale odrywał ją od ziemi łomem i młotem, bo była przymarznięta. Myślałam, że nic z tego, ale udało się. Siła rocznika: 1957-my Łatwo się nie poddaje.

Chyba powstanie "Ogród figur".

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:40, 31 sty 2019

basia3012 napisał(a)
Danusiu, chciałabym się Ciebie zapytać czy rzeżby- odlewy gipsowe mogą stać po jakimś zabezpieczeniu w ogrodzie? Wiadomo, na deszczu a zimą nawet na mrozie. I czym można je zabezpieczyć? W internecie radzą lakiery matowe, kilka warstw. Kupiłam ładne popiersie i chciałabym aby stało w ogrodzie, wśród donic i skrzynek, na opasce wokół domu. Byłabym wdzięczna za radę.
Pozdrawiam.

Do ogrodu najlepsze są odlewy betonowe (pomijając oczywiście kamienne, które są wieczne ale drogie). Beton pokrywa się przyjemną patyną, że potem nawet łudząco przypominają kamień. Nawet znawca staroci w Anglii, Drew Pritchard, ma czasem problem:
"czy ta donica jest kamienna, czy betonowa?" - zastanawia się. Kamienna jest o wiele więcej warta.

A więc gips jako materiał, który namaka wodą z deszczu, jest do ogrodu nieprzydatny.
Jak wiadomo woda i mróz czynią największe spustoszenie. Ewentualnie polecam umieszczenie we wnęce z muru, gdzie deszcz nie będzie docierał.

Czym zabezpieczać? nie wiem, jako że ich nie polecam na zewnątrz. Można w oranżerii umieścić. Malowane lakierem będą wyglądały sztucznie i nieładnie, tak myślę.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:41, 31 sty 2019

Milka napisał(a)
Zima u Was łagodna w tym roku, więc praca wre, podziwiam i z wielką przyjemnością oglądam

Na razie działamy na bazie, przygotowując rzeczy do wystawienia na wiosnę. Lgnie, więc jakiekolwiek prace ziemne obecnie są niemożliwe. To szczęście, że dało się po świętach mega robotę zrobić.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:43, 31 sty 2019

gogo napisał(a)
Danusiu, czy Wy w ogóle śpicie?
Jak czytam o wykonanych pracach, to się nad tym zastanawiam
Z tulipanami w skrzyniach zrobiłam jak radziłaś, ociepliłam i wystawiłam do ogrodu.
Wierzchnia warstwa zmarznięta, nie wiem jak niżej.
Jest dla nich szansa?

Pracujemy (znaczy Witek pracuje) od 8 do 16:30 więc na spanie jest duuużo czasu, i śpimy, chyba że koguty nas obudzą o 2 w nocy. Jednemu się coś poprzestawiało i pieje całą noc. Nawet o 23-ej. Mój czas pracy jest nienormowany, jak trzeba to działam do 1-szej w nocy.

Na tulipany jest szansa.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:44, 31 sty 2019

basia3012 napisał(a)
"Witek robi rzeżby "? O, już nie mogę się doczekać.(ja przymierzam się do zrobienia donic betonowych ( sama !) więc jestem ciekawa rzeżb )
Ale " nie święci garnki lepią". Mój mąż w sobotę też pokazał swój talent. Zrobił gwiazdki i tulipanki na piku do skrzyń z kwiatami. Zrobiłam zdjęcia. Mnie się bardzo podobają. W przyszły weekend może powstaną jeszcze księżyce, serca i takie klasyczne kwiatki. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Trzymam kciuki za rzeżby.
Pozdrawiam.

Rzeźby są metalowe i duże

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies