Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

ewsyg 16:58, 08 lut 2019

Danusiu, śliczny jest ten oczar. Czy on pachnie ?

Zapytam jeszcze o te skrzynie. Ja też chcę zrobić warzywnik w skrzyniach. Moje będą węższe i chciałabym, żeby były wyższe. Wysokość chyba nie szkodzi roślinom ? W moich rejonach zamieszkuje turkuć. Zastanawiam się, czy takimi skrzyniami nie zwabię go do siebie, bo w skrzyniach jest gleba cieplejsza. Co o tym sądzisz Danusiu ?
Pszczelarnia 17:04, 08 lut 2019

Piękny oczar!

Mój pierwszy w życiu, posadzony kiedyś wybił z podkładki (po przemarznięciu) i stał się leszczyną. Teraz pilnuję
basia3012 17:31, 08 lut 2019

Danusiu, a ja znowu z zapytaniem i prośbą do Ciebie. Czy mogłabyś mi doradzić czy jest jakaś możliwość wizualnego obniżenia (wrażenia) wysokich schodów wejściowych do domu. Dom jest "wyciągnięty" w górę ze względu na to, aby był łagodny wjazd do garażu. I te schody takie wysokie się zrobiły. Mi po głowie chodzi pomysł postawienia na schodach donicy z kolumnowym cisem przycinanym w stożek. (I jeszcze ze dwie inne, niskie donice ocynkowane z niższymi roślinami pewnie też tam bym postawiła). Bo tam u stóp schodów jest drewniana donica z cisem Wojtkiem. I myślę powtórzyć to na schodach, taką samą donicę, tylko mniejszy rozmiar. Tylko tyle w tej kwestii wymyśliłam.
Zdjęcie tych moich wysooookich schodów jest na str 99, 7 zdjęcie i na str 88, 6 zdjęcie.
Będę wdzięczna Danusiu za każdą podpowiedż.
A może ktoś jeszcze coś doradzi.

U nas jeszcze sporo śniegu. W weekend może skończymy impregnowanie wszystkich gipsowych i betonowych, ogrodowych ptaszków, postumentów, figurek itp.
Obejrzałam zdjęcia z Twojej Anglii. Przepiękne te trawy. Takie złociste jak zboże w żniwa. A jaki dorodny jarmuż i roszponka. Ja jarmuż zawsze dodawałam do rosołu. Z tym mi się on kojarzy. Ale i w innych postaciach też jest pyszny. Przepiękne widoki. Szczególnie ten z Waszym domkiem, wysokimi trawami i obeliskami. Cudny.
Pozdrawiam.
Gardenarium 18:41, 08 lut 2019

ewsyg napisał(a)
Danusiu, śliczny jest ten oczar. Czy on pachnie ?

Zapytam jeszcze o te skrzynie. Ja też chcę zrobić warzywnik w skrzyniach. Moje będą węższe i chciałabym, żeby były wyższe. Wysokość chyba nie szkodzi roślinom ? W moich rejonach zamieszkuje turkuć. Zastanawiam się, czy takimi skrzyniami nie zwabię go do siebie, bo w skrzyniach jest gleba cieplejsza. Co o tym sądzisz Danusiu ?

Oczar wąchałam dzisiaj, ale nie czułam zapachu, powinien pachnąć, ale jeszcze kwiaty za mało rozwinięte i chyba za zimno.

Odnośnie skrzyń wyjasniałam kiedyś, że nie są to skrzynie docelowe, a najszybsze jakie można było zrobić. Mam ich 33 szt. plus te długie na cały warzywnik. Są za niskie, powinny być wyższe i drugi warzywnik będzie zupełnie inaczej zrobiony. Ten ma wytrzymać 3 lata.
Turkucia zwabia obornik koński. W żadnym wypadku go tam nie syp.

Pszczelarnia napisał(a)
Piękny oczar!

Mój pierwszy w życiu, posadzony kiedyś wybił z podkładki (po przemarznięciu) i stał się leszczyną. Teraz pilnuję

Będę pilnować.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:43, 08 lut 2019

Basiu, bez zobaczenia tego miejsca nie sposób doradzić, idę się zorientować.

Instagram Ogrodowiska
Gochna 20:19, 08 lut 2019

Jeżeli to nie problem to bardzo proszę o informację jakie są najlepsze optymalne wymiary skrzyń do warzywniaka Pewnie było już to gdzieś pisane ale jestem tutaj nowa))
Gochna 20:21, 08 lut 2019

Jestem nowa ale już całkowicie zachwycona ogrodem, który oglądam z zapartym tchem
basia3012 21:39, 08 lut 2019

Gardenarium napisał(a)
Basiu, bez zobaczenia tego miejsca nie sposób doradzić, idę się zorientować.

Serdecznie dziękuję Danusiu. Jutro zrobię lepsze zdjęcie. Pozdrawiam.
mira 21:52, 08 lut 2019

Te frędzle są cudowne!.
Ja w ub tygodniu wyjadłam ostatni jarmuż czerwony i został mi 1 por .
Ale planowanie warzyw już prawie zakończone - tylko czekać trzeba - posieję w domu microlistki i jakoś będzie.

Czy Ty masz jakiś plan co do sadzenia warzyw w skrzyniach czy polecisz spontanem?

Ja już powojniki pocięłam - jakbyś widziała jaka u mnie jest pogoda to pewnie z ogrodu byś nie wyszła albo byś się wkurzała że iść nie możesz
Jutro idę ! tnę jak leci.
pozdrawiam
sylwia_slomc... 21:57, 08 lut 2019

Piękny oczar Ma bardzo dużo kwiatów
Śnieg jeszcze leży? U nas już nie ma prawie wcale. Ale trawników ładnych to mieć nie będziemy jeszcze długo, krety zostawiły jedno pobojowisko, a my jeszcze dołożyliśmy, jak pomyslę ile będzie roboty z trawnikiem na wiosne to mi skóra cierpnie