Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku emerytki

W ogródku emerytki

Nowa12 23:24, 20 lip 2021

Już zawilce kwitną czy to jakieś wcześniejsze odmiany?
U mnie powojniki w tym roku słabo kwitną ale ja trochę zapomniałam o ich nawożeniu więc może to jest przyczyna.
gogo 23:42, 20 lip 2021

Aga, te zawilce miały kwitnąć w maju, kwitną teraz i nie wiem co to za odmiana

Moje powojniki dostały jedzonko, więc jestem niemile zaskoczona wielkością kwiatów
AniazUroczyska 01:53, 21 lip 2021

gogo napisał(a)

Fajnie wymyśliłaś Twaina, tylko biedak nie ma na czym usiąść
Marzy mi się tam krzesło ażurowe metalowe, ale pozostanie w sferze marzeń, bo cena z kosmosu

Grażynko, krzesło ażurowe metalowe może i piękne , może stylowe, może modne, ale niewygodne, pisać powieść na takim krzesełku byłoby trudno! Twain chyba nie byłby zbyt zadowolony
A propos Twaina, zawsze kojarzy mi się z powiedzeniem: Rzucanie palenia to bardzo łatwa i prosta sprawa, sam to robiłem wiele razy Zacytowałam z pamięci, może niedokładnie, ale sens pozostaje bez zmian.
Dragonka 06:58, 21 lip 2021

Grażynko, a jednak wyniosłaś krzesełko żeby Mark mógł pisać...? Bardzo klimatyczny ten Twój kącik, na pewno przyjemnie tam posiedzieć w cieniu.

Trawki wyglądają bujnie chyba im tam dobrze u Ciebie Cięcie poszło bardzo dobrze jak na moje niewprawne oko.
A powiedz, powojnik musi mieć podporę, nie da rady po murze? Bo kupiłam ale chciałam je posadzić przy tym brzydkim betonowym płocie, gładki nie jest, bo ma fakturę imitującą panel drewniany i tak myślę co z nimi zrobić.
gogo 10:48, 21 lip 2021

AniuzUroczyska, pomysł z krzesłem nieaktualny, dałam takie w miarę pasujące do maszyny i takie musi Twainowi i mi wystarczyć
Fajne stwierdzenie Twaina, muszę go zacytować sąsiadowi, bo rzucał palenie wiele razy

Basiu, dziękuję za pochwałę trawek
Kącik bardzo klimatyczny i bardzo dobry na upały

Są dwa rodzaje powojników: jedne owijają się ogonkami i muszą mieć, najlepiej kratkę, drugie się nie owijają, mogą być jako okrywowe albo opierać się o coś rosnącego obok.
Do muru /takimi przylgami/ przyczepia się bez podpór winobluszcz trójlistkowy, przywarka, bluszcz /więcej nie pamiętam/.

Ktoś na O. ma powojniki na sznurkach czy drutach rozpiętych właśnie na betonowym płocie, w formie wachlarza, to wystarczy i nie trzeba kupować kratek.
Dragonka 16:38, 21 lip 2021

gogo napisał(a)

Są dwa rodzaje powojników: jedne owijają się ogonkami i muszą mieć, najlepiej kratkę, drugie się nie owijają, mogą być jako okrywowe albo opierać się o coś rosnącego obok.
Do muru /takimi przylgami/ przyczepia się bez podpór winobluszcz trójlistkowy, przywarka, bluszcz /więcej nie pamiętam/.

Ktoś na O. ma powojniki na sznurkach czy drutach rozpiętych właśnie na betonowym płocie, w formie wachlarza, to wystarczy i nie trzeba kupować kratek.

dzięki Ty moja skarbnico wiedzy ogrodowej! Na Ciebie zawsze można liczyć
gogo 19:11, 21 lip 2021

Basiu, proszę bardzo
Cieszę się, że się na coś przydałam
Przypomniałam sobie kto ma powojniki na sznurkach, to Ania111 Spełnione marzenie.
basia3012 01:12, 22 lip 2021

Grażynko, ale pędzisz. Już 700 strona. Życzę wkrótce 1000.
KasiaBawaria 08:59, 22 lip 2021

Bardzo mi sie spobodalo miejsce ze sciezka i cienisty kacik
Dragonka 21:06, 22 lip 2021

Grażynko poratuj zobacz co w moim lesie samo wyskakuje na ludzi, czarny potwór jak smoła, wielkości..większy od dłoni:

Piszczało coś a potem bach! i wyskoczył na mnie i psa pies przerażony, a ten mały pieron nic się nie boi- ale to dzikusek. Siadł mimo że pies oszalał i rzucał się do niego- patrzył jak na głupka i jeszcze potem bliżej podszedł Podobno jeszcze dwa gdzieś są, to one tak piskają. Co im zanieść jutro do jedzenia?