Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku emerytki

W ogródku emerytki

gogo 23:23, 11 wrz 2021

Ta przedjesień ładna, ale wolałabym ją mieć później.
Bo tak to mam świadomość, że niestety bliżej do zimy

Moje trawy na różnym etapie kwitnienia, w ostatnich dniach przyspieszyły
sylszu 23:25, 11 wrz 2021

gogo napisał(a)

Sylwio, właściwie jedynym pewnym sposobem jest zobaczenie go, jak wychodzi na żer.
No i odchody, ale to musiałabyś wiedzieć, jak wyglądają.
Mógł sobie pójść poza las, bo to nie jest siedlisko jeża, tylko pola, łąki itp.

A czy Twój eM sprawdził, czy nie było gdzieś przychówku?, bo jeśli jeż chodził w dzień, to mogła być matka karmiąca.

A jaką karmę dajesz? broń Boże nie marketowe, bo są napakowane uleżniaczami, a to nie jest dobre dla żadnego zwierzaczka.

To był młody jeż, ważył około kilograma, nie wyglądał na matkę i eM go schwytał około 2giej w nocy podczas patrolu. Karmę kupiłam w zoologicznym razem z karmą dla moich futrzaków. Jak sobie poszedł to trudno ale bardzo, bardzo chciałbym mieć jeże. Krety mam już 3, co mnie bardzo cieszy, bo widać, że na tym moim w sumie pustkowiu zaczyna się życie. To był tylko młodniak sosnowy, wprowadzam nowe siedliska i pojawiają się nowe stworzenia
gogo 23:31, 11 wrz 2021

gosika67 napisał(a)
Witaj Grażynko pięknie wszystko kwitnie. Jak jeżyki?

Witaj Gosiu, dzięki z pochwałę kwitnących

Dwa domowe jeżyki mają się lepiej, Tuptuś po terapii sterydowej zaczął biegać, a Jeżynka zaczęła ładnie jeść i wreszcie przybiera powoli na wadze

A jeże w ogrodzie wsuwają kocią karmę i też mają się dobrze
gogo 23:39, 11 wrz 2021

sylszu napisał(a)

To był młody jeż, ważył około kilograma, nie wyglądał na matkę i eM go schwytał około 2giej w nocy podczas patrolu. Karmę kupiłam w zoologicznym razem z karmą dla moich futrzaków. Jak sobie poszedł to trudno ale bardzo, bardzo chciałbym mieć jeże. Krety mam już 3, co mnie bardzo cieszy, bo widać, że na tym moim w sumie pustkowiu zaczyna się życie. To był tylko młodniak sosnowy, wprowadzam nowe siedliska i pojawiają się nowe stworzenia

A, to wszystko jasne, o 2 w nocy to pora jeży

Na ostatnim Twoim zdjęciu z murkami widzę zarośnięte pole i pewnie tam się przeniósł.
Przenieś miseczkę - możesz dać kilka w różne miejsca na obrzeże młodniaka, będzie miał więcej możliwości trafić na jedzonko i się zadomowi
gogo 13:52, 12 wrz 2021

Hura, jest pierwszy kwiatuszek zimowita z cebul od Hani
Haniu, jeszcze raz wielkie dzięki

Mój grujecznik już jesienny.

I kwitnie następna rozplenica nn.

I właśnie zaczęło padać.
hankaandrus_44 14:16, 12 wrz 2021

U mnie też pada. Cieszę się.
gogo 16:49, 12 wrz 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
U mnie też pada. Cieszę się.

Haniu, ja też, bo pada, ale jest ciepło
Tylko spacer mi wypadł z niedzielnych planów.
Miłego popołudnia
sylszu 16:51, 12 wrz 2021

Grażynko, hortensje od Ciebie znalazły już domek. Jeszcze raz dziękuję. Ta pierwsza z prawej jest moja malutka sadzonka , zwróć uwagę jaka jeszcze zielona w porównaniu do Twoich.

gogo 17:04, 12 wrz 2021

sylszu napisał(a)
Grażynko, hortensje od Ciebie znalazły już domek. Jeszcze raz dziękuję. Ta pierwsza z prawej jest moja malutka sadzonka , zwróć uwagę jaka jeszcze zielona w porównaniu do Twoich.

Faktycznie, całkiem zielona, jakby dopiero zaczynał się sezon.
Te moje już w połowie sierpnia zaczęły zmieniać kolor, grujecznik jak na zdjęciu powyżej, trawy też wcześniej.
I moje jaskółki dymówki odleciały na początku miesiąca, czyli dużo wcześniej niż w poprzednie lata /robiły to po 15, a nawet pod koniec września/.
Cóż, może będzie wczesna zima.
Dragonka 18:38, 12 wrz 2021

Piękny ten grujecznik, korci mnie cały czas

Grażynko to jest rozplenica na zdjeciu powyżej? Moje mają jakieś szersze liście.

Wczoraj zebrałam jakby nasionka rubrum ale na stronach amerykańskich( tam najwięcej jednak treści można znaleźć o każdej roślinie) wyczytałam, że trudno z nasion ją uzyskać bo mają nasiona sterylne No zobaczymy, spróbuję też podzielić choć jedną i przezimować w garażu, może na wiosnę coś ruszy? W każdym razie nie spocznę, póki nie spróbuję