Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Urszulla 10:16, 04 maj 2014

Czytam o zawilcu, u mnie w parku pełno wiosną białych zawilców, ale bardziej podobały mi się u Marka w Średniowiecznym- niebieskie Pozdr. Zimno, ale już słonko świeci mocno
popcorn 11:27, 04 maj 2014

hej Ula! Takie leśne, wczesne, też mam. Te są ogrodowe, kwitną do połowy maja. Jeszcze mam takie jesienne, japońskie.
Te niebieskie to chyba greckie, takich (jeszcze) nie mam
słonko już świeci porządnie, 10 stopni. Zapowiada się ładny dzień Posiałam buraczki i roszponkę w wolnym miejscu.

Kukurydza chyba zmarzła, mimo okrycia
Bogdzia 12:20, 04 maj 2014

U mnie też swieci słonko ale to chyba nie jest dobrze bo wyż jest i znów bedzie mroziło w nocy. Poczytałam o Twoim ogrodzie i Agaty przygodach , pozdrówka zostawiam.
popcorn 12:57, 04 maj 2014

hej Bożenko!
no pewnie tak. Mroźny wiatr wieje, trochę chwastów wyrwałam, ale na dłuższą metę się nie da. No i w maju w kurtce puchowej? Brr Cóż, mamy aurę jaką mamy.. nic nie poradzimy.
Wkleję wczorajsze fotki, bo się zrobią nieaktualne

Rh Cunningham's White po przeniesieniu do donicy, zdobi przed domem:

Pełny orlik Nora Barlow:

Hosty przed malinami:

Truskawki w pąkach, niektóre już kwitną

Serduszka chyba ma zbyt sucho, bo te serduszka kolejny rok jakieś niewyraźne. To że ma ciasno, to fakt...

Róża pnąca Graham Thomas ma ok 40 centymetrowe przyrosty Ale czubki te najświeższe mu zmroziło :/ Fotka wczorajsza, nie widać...
popcorn 13:02, 04 maj 2014

Z ubiegłorocznego siewu - ostrogowiec:

Ostatnie żonkile - mix od Benex

Hosty:

Frances Williams (strasznie wolno rośnie, mam ją 3ci rok i niewiele jej więcej)

Lilak od Babci, ścinam go 3ci rok...

Nabytki od targowych babć

Zielono - jakiś kolor by się przydał...

Bodziszki od Mariolki:

popcorn 13:06, 04 maj 2014

Przyrosty na Inversie:

Ciemne tulipki (chyba z lidla) wyjątkowo długo się trzymają w dobrej formie:

Parę czosnków na rabatce przed domem:

Cudne słonko świeci, ale jakieś chmurki też wiszą. Ciekawe jaka będzie kolejna noc...
Hogata 13:28, 04 maj 2014

popcarol napisał(a)
hej Hogata!

wiesz, nie mam bladego pojęcia która z hakone to ta o której piszesz. Generalnie wszystkie hakone rosną u mnie tragicznie, nie wiem co im nie odpowiada pokażę może jeszcze dzisiaj...
Niemniej to z warunkami u mnie musi być coś nie tak, bo innym rosną i to ładnie!

kolejne 2 wyginęły zupełnie:/

pozdrawiam!

Ja to mam szczęście u ciebie Jak pytałam o tujki danica to oddałaś je sąsiadce, a teraz hacone też strajkują. I mam dylemat czy w ogóle je kupować.

Pozdrawiam
popcorn 13:35, 04 maj 2014

hihi, no nic nie poradzę Tujki Danica moje w ogóle już prawie nie żyją, tak stratowane przez psa sąsiadki a takie ładne były
popytaj u innych, ludziom cudne rosną.. sama muszę popytać, bo chciałabym je mieć, może coś źle robię??

powodzenia, pozdrawiam!
popcorn 15:22, 04 maj 2014

Mam pomysła

Ponieważ na rabacie przed domem nie mam miejsca, postanowiłam wykopać z niej bukszpany i zrobić prawdziwą - danusiową - rabatę bukszpanową I tak ich tutaj nie widać, a zimą nie mają uroku, bo jest ich za mało.

Mam do dyspozycji 2 stożki, 3 duże walce (hmm na upartego zrobiłabym z nich prawie - stożki, ścinając sporo) i kilka mniejszych i większych kulek.
Chcę je posadzić tutaj. Za płotem tłem kiedyś będzie - jak urośnie - cisowy żywopłot. Przed płotem rośnie rządek limek, od ubiegłego roku, więc zanim będą wielkie upłynie kilka lat.
Przed nimi rosną - od jesieni - róże, które chciałabym zostawić, a kulki sadzić jeszcze przed nimi - między różami a - kiedyś - bukszpanową obwódką.
Tę rabatę zwęziłam w tym roku, trawnik jeszcze nie urósł. Pod czereśnią do dokończenia kwadrat z bukszpanów, wypełniony tulipanami i niezapominajkami (więc latem łyso, bo i tak M by zadeptał zrywając czereśnie
Co Wy na to? Gorzej nie może być??

W ogóle z tym przedogródkiem muszę coś zrobić, bo nie podoba mi się zupełnie. Nie ma granicy między żwirową rabatą a - do ubiegłego roku - warzywnikiem. Znaczy jest, ale dobrze nie wygląda.
popcorn 15:28, 04 maj 2014

Tu może coś widać...

Generalnie może to wszystko rozwalić? Z tydzień urlopu by mi się przydał, z dobrą pogodą Róże muszą zostać, bo mi ich szkoda. Ewentualnie przesadzę (gdzie?) jesienią. A reszta?

Może zwęzić tę rabatę jeszcze bardziej, wywalając bergenie i na całości dać żwir? Na całość teraz - jak jest - żwiru mi nie wystarczy na pewno. Chyba tak zrobię... ale kulki musiałabym przesunąć między róże.. co chyba nie jest dobrym pomysłem. Jestem w kropce:/