Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 09:02, 23 kwi 2012

Agnieszko - to moja pierwsza zmasakrowana jabłonka w tym roku po raz pierwszy zakwitnie, ma już 3 lata ale ją ostro pocięłam i się zbuntowała... w 2011 kwitła we wrześniu
Nie mam miejsca na graby i buki, ale u Teściów na działce jest żywopłot, na którym będę trenować

pozdrówka!
Wieloszka 09:07, 23 kwi 2012

popcarol napisał(a)
Agnieszko - to moja pierwsza zmasakrowana jabłonka w tym roku po raz pierwszy zakwitnie, ma już 3 lata ale ją ostro pocięłam i się zbuntowała... w 2011 kwitła we wrześniu
Nie mam miejsca na graby i buki, ale u Teściów na działce jest żywopłot, na którym będę trenować

pozdrówka!

Zmasakrowana? Takie widziałam gdzieś w gazetach, w artykułach dotyczących formowania drzew owocowych i nie tylko. Jak masz gdzie to trenuj, to potem u siebie piękne "skrzyneczki" zrobisz. Mi się takie marzą, ale ceny zniechęcają, a na samodzielne formowanie brak czasu i zdolności
Pozdrówka!
popcorn 09:15, 23 kwi 2012

Tylko na tej jabłonce trenuję, może za żywopłot u Teściów się wezmę. Nowych skrzyneczek nie mam już gdzie sadzić
Do Twojego ogrodu za to pasowałyby i to bardzo!!
Myślę że jakby kupić dobry materiał, z gałązkami rosnącymi w "dobrą" stronę (tak było z moją jabłonką), to sama mogłabyś się pokusić
majkel0326 10:58, 23 kwi 2012

Karolinko,znalazłam w necie jagodę kamczacką.Zamówię po majowym weekendzie Chyba 4 sztuki kupię.
popcorn 11:02, 23 kwi 2012

Super!!!
Kupuj najlepiej 2-letnie lub starsze krzaczki, bo one wolno rosna. Polecam odmiane Woloszebnica i Duet U mnie kwitną teraz wszystkie, po majowym weekendzie powinny byc juz zawiazki owocow Koncem maja powinny byc dojrzale
pozdrowka!
kaisog1 11:56, 23 kwi 2012

Karola ale wyprostowałaś ta jabłonkę Ciekawa jestem jak to wyjdzie.
popcorn 11:58, 23 kwi 2012

Gosiu ja ją zmasakrowałam Aż nie kwitła biedaczka w ubiegłym roku
W sumie gałązki-szkielet miała jak widać, tylko "przeszkadzajki" usunęłam. Też jestem ciekawa efektu - zobaczymy!
Ciekawe czy jakieś jabłuszko w tym roku będzie na niej - bo kwiatków będzie sporo
popcorn 12:14, 23 kwi 2012

Wymyśliłam sobie robótkę
Jak skończę obwódki-kanciki wokół drzewek, obsadzę je hostami Będą skarpetki dla jabłonek, gruszy i śliwy
Powinno im tam być dobrze, bo drzewka w słońcu, ale "nóżki" mają ocienione większą część dnia betonowym płotem sąsiadów..

Tylko poczekam do maja, aż hosty się pojawią w sprzedaży - bo na razie takie kolce tylko z ziemi wystają więc nikt ich jeszcze nie sprzedaje.

Muszę też znaleźć źródełko bluszczu. Na jesień dostałam sadzonki od Eli (Ell), ale chyba nie zdążyły się ukorzenić przed zimą... wyglądają w każdym razie na nieżywe, a już się powinny ruszyć i zielenić... to samo z płożącymi żółtolistnymi roślinkami - zero, nic nie zostało z nich Buu
karolciab93 12:48, 23 kwi 2012

Dzień dobry ! no prosze a jednak już pomysł masz i bardzo dobrze ! takie skarpetki z host wyglądaja rewelacyjnie , tylko przy jabłonkach to wydaje mi sie ze moze byc roznie, jak taka bidula zakwitnie a tu ciach jablko na nia spadnie to raczej tego nie wytrzyma :/ ale przy mlodych jablonkach to chyba nie ma sie czym martwic
moje tulipany jeszcze nie zakwitly , ale jakby tak pare dni jeszcze slonce im przygrzalo to na pewno juz rusza i nie mam pojecia gdzie jaki kolor jest bo byly przesadzane i teraz wszystko sie wymieszalo heh ale to nic bede miec niespodzianke chociaz u mnie to kroluja tradycyjne rozowe i czerwone, z tego co pamietam byl jeden ciemny w odcieniu fioletu chyba ale czy zyje jeszcze biedak to nie wiem :/
a jablonka na prawde fanie wyglada u mnie tata jak probowal gruszke uksztaltowac to mu sie galazka ulamala heh ale za to jablonke "papierowke" fajnie uformowal, jest taka zwarta teraz i galezie sa blisko ziemi przynajmniej nie trzeba drabiny w tamtym roku nie owocowala wiec teraz przypadl rok na owoce mam nadzieje ze ladnie obrodzi zarowno moja jak i Twoja "bidulka" pozdrawiam
popcorn 13:13, 23 kwi 2012

Witaj Karolciu!

Muszę coś wymyślać, bo tak nagle "ciach" i zero pracy w ogródku - chyba bym zwariowała

Jabłoneczki są 3-4letnie, zresztą nawet jak będą duże to myślę niewiele jabłek zaraz obok pnia spadać będzie.. a nawet jeśli, to może funkie to wytrzymają? Zobaczymy Przy Danusiowych brzozach fajnie to wygląda, u mnie jednak same owocowe drzewka. Jedyne 3 wiśnie "Umbraculifera" w żwirku rosną, więc na razie żadnych "skarpetek" im nie dorobię. Co najwyżej bukszpanowe, żeby łądnie się odcinały od granitowego żwirku kolorem

U mnie wszystkie tulipany takie same, nie licząc początkowo kupowanych "mixów" i tych botanicznych które pokazywałam.
Oh, masz papierówkę! Mniam Zobaczymy czy na mojej bidulce utrzymają się jabłuszka

pozdrawiam!!