Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Agacia 10:29, 22 wrz 2012

Bodziu, Karola, uśmiecham się do Was
I zapytuję Karolinę o jakie cisy chodzi, bo mi umknęło A ja wczoraj też parę z tymi trawkami i drzewkiem kupiłam
popcorn 19:05, 22 wrz 2012

Irenko, Viva - bardzo dziękuję za kwiatki i życzenia! Oj dobrze mi się z Wami rozmawia, stąd 500tka przemknęła... Mam sporo dobrych miejsc zaopatrzeniowych, a że nie umiem przejść obojętnie... to co i rusz wciskam - myślę tytuł wątku usprawiedliwiony w końcu

Agatko wybrałyśmy się z Małgosią dzisiaj pod Warszawę po cisy - pan kupił działkę z domem i resztką hodowli cisów. Należało sobie wykopać i zabrać, koszt praktycznie żaden, jeśli nie liczyć kawy, czekoladek itp dla właścicielki - starszej pani, wynajęcia busa, benzyny i pana do kopania. Ładne, kolumnowe, ale zamiast mieć 1-1,2-1,5 metra jak w aukcji allegro, miały 2 metry i więcej... Wykopałyśmy z Gosią i wynajętym pomocnikiem ponad 50 i podzieliłyśmy się po połowie... w poniedziałek chyba wezmę sobie urlop żeby je posadzić, bo są z gołym korzeniem i nie chcę żeby się zmarnowały. Są WIELKIE ciekawe jaki % się przyjmie...

Zostało tam ich jeszcze sporo, ale nie ukrywam że najmniejsze wszystkie zabrałyśmy... zostały takie 2-2,5 metra, parę kolumnowych i elegantissima - takie rozcapierzone. Jeśli ktoś jest chętny i do Błonia ma blisko - chętnie podam namiary na priv.
majkel0326 19:14, 22 wrz 2012

Karolina,widzę,że jak zwykle działasz Super Ci wyszła ta rabata,zakupy fajne.Pozdrawiam Cię
Agacia 19:16, 22 wrz 2012

OMG Ty SZCZĘŚCIAROOO!!!
vita 19:21, 22 wrz 2012

No, no, taki zakup to zakup dziesięciolecia! Z 25 cisów to już można coś zrobić. Pamiętam jak sadziłam swoje, tyle, że były sporo mniejsze, trzęsłam się nad robotą! Wszystkie się przyjęły, ale posadź jak najszybciej. Pomyliłaś mnie z vivą, kwiatki od niej.
popcorn 19:54, 22 wrz 2012

Maja - dziękuję! Agatko szczęściara to Małgosia, Ona znalazła aukcje, a ja mam szczęście że spytała czy nie pojadę z Nią
Wiktoria - ups, pomyłka! dzięki! Pewnie jutro będę sadzić, w nosie mam sąsiadów chociaż wolę takich prac w niedzielę nie robić jednak...
vita 19:58, 22 wrz 2012

A jesteś pewna, że te 25 to Ci wystarczy? Takiej okazji szkoda przegapić.
popcorn 20:03, 22 wrz 2012

Nie, nie jestem pewna Ale nie ukrywam że już mieliśmy dość wykopywania - to nie było proste, wypadałoby taką małą kopareczkę wynająć...- no i zostały same duże i w większości rozłożyste, które na pewno gorzej się przyjmą niż te mniejsze... trzeba wiedzieć kiedy powiedzieć dość; koło 14.30 wymiękłyśmy z Gosią; na 15 mb ogrodzenia myślę wystarczą, co pół metra posadzę, więc powinny stworzyć całkiem gęstą już ścianę

Nie wiem tylko jak bardzo je przyciąć - uszkodziłyśmy im korzenie, niby sporo zostało ale jednak te głęboko prowadzące zostały odcięte... muszą teraz nadążyć dostarczać wilgoś do sporych roślin pokonując grawitację... mamy koniec września, roślin się nie przycina... hmm nie wiem...
vita 20:12, 22 wrz 2012

Ale bryły korzeniowe im obwiązałyście, mam nadzieję? Nie umiem poradzić w sprawie cięcia we wrześniu, ja bym nie cięła.
Agacia 20:24, 22 wrz 2012

Napisz prv do Danusi, na pewno będzie wiedziała!! Tu nie ma co gdybać i ryzykować! A co do sąsiadów to przecież nie robisz rewolucji co tydzień, poza tym powiem Ci co ostatnio powiedziała mi koleżanka - jak u niej na wsi jest w polu pilna robota (głównie podyktowana humorami pogody) to i ksiądz i batiuszka całemu kościołowi odpuszczają, bo jak mus to mus

Ale będziesz miała bosko! Ja tak sobie patrzyłam dziś na moje ciski sadzone wiosną - zagęściły się, ale nie są to jakieś szalone przyrosty jak przy smaragdach. Na taki cisowy żywopłot jednak parę ładnych latek trzeba poczekać... więc nie oglądaj się na nic, tylko działaj!!