Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Urszulla 14:07, 14 paź 2012

Szkoda że skąpe zakupy i rozczarowania.Ale głowa do góry. Kiedy wracasz do siebie?
malwes 15:18, 14 paź 2012

Zdjęcia szronikowe przypominają o nadchodzącej zimie. Bardzo już jesiennie choć ja lubią taką aurę - chłodne, prawie już mroźne, poranki i piękne słoneczne dni.
popcorn 18:45, 14 paź 2012

Hej Dziewczyny! Bardzo mi miło że do mnie zaglądacie!

Boćku Kasiu - na grzybach byliśmy wczoraj, aż pod Strzelcami Opolskimi. Mnóstwo ludzi, na parkingach leśnych autokary z grzybiarzami na śląskich numerach... mandat dostaliśmy za stanie w nie wyznaczonym miejscu 5 metrów w głąb lasu
Grzybów trochę zebraliśmy, ale trzeba się było nachodzić. Myślę że to już końcówka, bo na otwartej powierzchni grzyby były zmrożone - jak nie będzie przymrozków może i będą, ale w przeciwnym razie...
Było trochę na zupę grzybową, trochę borowików, mniejsze zamroziliśmy, no i 7 słoiczków małych grzybków w occie zrobiłam. Razem z Tatą mieliśmy w sumie mniej więcej reklamówkę taką większą - z Biedronki w ok 4,5 h chodzenia po lesie Fajnie było!

Wiktorio
- też stwierdziłam że to przegięcie... jutro będę zamawiać z mojej listy - parę angielek i trochę rabatowych wielokwiatowych i parkowych. Historyczne tworzą odrosty? Wypas Nie wiedziałam!!
Co do cebulowych - trochę już posadziłam, część tulipanów, wszystkie narcyze i czosnki (kupiłam sobie po parę/paręnaście cebul różnych odmian). Jeszcze trochę do posadzenia, może jutro się zbiorę? Jak pogoda się utrzyma

Ula
- z pustymi rękami oczywiście nie wróciłam - kupiłam 3 wrzosy, 3 trawki z zakręconymi drobnymi źdźbłami (nie pamiętam nazwy...) które podzieliłam na 6 i wsadziłam już przed róże... 2 rozplenice - większą i mniejszą (pojęcia nie mam jakie odmiany... giełda kwiatowa a sprzedający wie że to rozplenica i tyle i trawę pampasową - tylko dlatego że była po 5 zł, posadzę do donicy i przetrzymam w garażu przez zimę - może nie zmarznie...
Nie kupiłam żadnych róż, podobno w tygodniu jest większy wybór.. a z gołym korzeniem tylko jeden sprzedający miał i do tego był z Łodzi Jutro będę zamawiać przez allegro...

Przygotowałam dzisiaj trochę rabatę różaną, posadziłam na niej trawki, przesadziłam okrywowe "z przodu", wyrwałam trochę chwastów... plus zmarznięte cukinie, papryki, jednoroczne kwiatki... i ciemno
popcorn 18:48, 14 paź 2012

Gosia - hmm niestety zima idzie wielkimi krokami - nie przepadam za taką pogodą, ale lepsze te kilkanaście stopni niż 2
Ula - już jestem w domu, dzisiaj mieliśmy super czas - nieco ponad 2,5h... Młoda ok, jutro do przedszkola, M. do Wawy, a ja do pracy... może cebulki jutro powsadzam i fotki zrobię
Ucięłam sobie trochę róż do wazonu - lepiej mieć je w wazonie niż żeby je zmroziło... okrywowe mają jeszcze mnóstwo pączków, ciekawe czy im się uda rozwinąć się jeszcze?
Urszulla 02:07, 15 paź 2012

ładne szaleństwo weekendowe i ile pracy w ogrodzie jeszcze zrobiłaś? Tego roku dużo zmieniałaś w ogrodzie, ciekawa jestem efektów latem za rok.
popcorn 08:25, 15 paź 2012

Ula - to już drugi wyjazdowy weekend z rzędu i zmęczona jestem Wczoraj padłam razem z Młodą, koło 21wszej Może potem wyskoczę zrobić parę zdjęć... na razie odrabiam nieobecność w piątek

To już kolejny sezon zmian, mam nadzieję będą widoczne
Obcięłam wczoraj lawendę, dzisiaj wykopię parę jej sadzonek + poziomek i skoczę na pocztę mam nadzieję pozdrawiam!!
Urszulla 08:43, 15 paź 2012

Kobieto nie spiesz się. Żebyś nie zwariowała-Grecy mówią co masz zrobić dzisiaj zrób jutro
popcorn 08:53, 15 paź 2012

I widzimy co się z Grecją dzieje Nie zwariuję, po prostu szybko pracuję

Foty:

Nowa rozplenica:

I trawki - jakieś turzyce chyba, jakie??

Różyczki z nowymi trawkami:

Pampasowa i chryzantema jeszcze w przechowalni:

Nowe wrzosy (muszę dokupić kory):
Urszulla 09:08, 15 paź 2012

może ktoś rozpozna Twoje trawy?
popcorn 09:15, 15 paź 2012

Może Sprzedawca wymienił nazwę, ale pierwszy raz ją słyszałam i zapomniałam...
Generalnie polecam, te trawy były tylko po 3 zł, a ładne sadzonki, każdą podzieliłam na pół.