Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

bociek 13:31, 09 cze 2013

Rany boskie, jak to sie stalo???? Mam na mysli Anabelke??? Czym ja nawozilas??? Kurcze noooooo

Reszta pieknie rosnie, ale hortusi szkoda..

Nie kus babeczkami, jestem na odzwyku slodyczowym
popcorn 13:46, 09 cze 2013

Hej Kasiu,

sypałam azofoską pod większość krzaczków i pod anabelkę musiało mi się więcej sypnąć? Albo ona wrażliwsza po prostu? buu :/ może coś z niej zostanie, choć na razie brązowieje w oczach

Babeczki zjedzone - wczoraj rodzinka M wciągnęła - więc tylko zdjęcie zostało

pozdrówka!!
bociek 14:03, 09 cze 2013

Kurcze, trzymam za nia kciuki. Oby sie pozbierala. Swoja droga ja hortensjom daje magiczna sile, ladnie po niej rosna.

Co do babeczek dobrze, ze zjedzone, ale moja slaba silna wola po tym zdjeciu mocno nadwyrezona
popcorn 14:21, 09 cze 2013

Kasiu, no nie kupiłam osobnego nawozu, tylko róże mają inne Ale muszę kupić, skoro piszesz że dobrze rosną!!

trzymam kciuki za silną wolę
ell 14:28, 09 cze 2013

Karola szkoda anabelle.
Ja wsadziłabym ją jednak do ziemi, bo w donicy może nie przetrwać.
Krys 14:43, 09 cze 2013

Karolina ale pieknie wszystko rośnie i zieleni się u Ciebie ,szkoda anabelki,jak robie nawóz z pokrzywy i skrzypu,a pokaż jakie hosty kupiłas
popcorn 16:56, 09 cze 2013

Elu, w takim razie ją wsadzę... może pomoże?
Krysiu - 2 hosty które już wcześniej miałam, Patriot i niebieską małą z takimi pół-lancetowatymi liśćmi. Posadziłam je dzisiaj obok siebie, razem z tymi "starymi" - chcę grupy po kilka takich samych posadzić, chociaż i tak po 3-4 sadzonki mam max, więc wygląda to jak zwykle u mnie - chaotycznie Niech rosną, może za rok dwa znowu je podzielę, dosadzę obok i będzie lepiej
Pewnie trzeba było nie sypać... ale stała taka resztka w garażu, stwierdziłam że wysypię... ech :/
A gnojówki z pokrzywy nie robię, bo mi beczka padła, dno pękło I zrobiłam, ale mini ilość, poszło pod pomidory...

Odtrawnikowałam kawałek przy garażu, posadziłam hosty I przesadziłam do nich te sprzed domu, zrobiło się ciut luźniej. Wszystko urosło i włazi na siebie
popcorn 19:50, 09 cze 2013

Na odtrawnikowanym kawałku, który czeka do sierpnia na przesadzenie borówek amerykańskich, posiałam warzywka. Sałatę, rzodkiewkę, portulakę warzywną, szpinak nowozelandzki i ogórki może jeszcze coś wyrośnie? Nawet we wrześniu mogę tam posadzić borówki, jak już zbierzemy to co wyrośnie W międzyczasie popadało trochę, pogrzmiało gdzieś na horyzoncie.

Wczoraj rano na targu zdobyłam wizytówkę pana który ma cisy hicksii, ok 60 cm ale chude patyki, po 10 zł. Kupowałam takie rok temu w Leclerku, w tym roku nawet nie wiem czy tam mieli? Płaciłam wtedy nieco ponad 4 zł/sztukę... zobaczymy. Przydałoby mi się ze 30 takich na żywopłot przy chodniku. Muszę się w końcu porozumieć z gościem od działki, kiedy ją będziemy mogli kupić, to bym sobie już te cisy które przetrwały (chyba 12 szt?) przesadziła na nową działkę, za szpaler z róży pomarszczonej.

Po drodze do Teściów zatrzymaliśmy się też w fajnej szkółce w Łasku, właścicielką której jest fajna dziewczyna ciut starsza ode mnie, zapaleniec I ma zabiedzonego, ale jednak buka purple fountain. W sobotę przyszłą przywiozę jej trochę roślin na zamianę, więc może dostanę buka za friko.
Mam parę roślin z którymi nie wiem co począć, w doniczkach - jodłę kaukaską, karłowe sosny pumilo, kalinę na pniu, żółte cuprysy Lawsona, tawułę... akurat Mój M na mnie dziwnie popatrzył, cieszyłam się jakbym wygrała los na loterii
Ta dziewczyna ma spore cisy, ładnie rozkrzewione ok 120 cm wysokości, po 35 zł. Ale David, czyli kolumnowe. Ma mi przywieźć Hicksii albo Hilli tej wielkości, ze 20 szt... dlatego nie zamawiam tych mniejszych i chudych, bo wolałabym mieć od razu duże i wypasione
popcorn 21:50, 09 cze 2013

Ostatnio piszę do siebie ale co tam! Pogoda w miarę, nikt nie ma czasu, chwasty rosną jak szalone!
Wykopałam dzisiaj prawie przepoczwarzone 2 chrabąszcze majowe, zginęły marnie. Paskudne, brr.

I moje róże Graham Thomas coś je wyglądały dobrze jeszcze 2 dni temu kiedy pryskałam je p/grzybowi. A teraz część starszych listków ma takie przezroczyste wygryzione dziury - została tylko siateczka, Jakieś pajęczaki czy coś, brr. Muszę coś p/temu kupić jutro i pryskać. Pączki są, czekam na kwiaty!!
BEATA_S 21:57, 09 cze 2013

Łeee, ja też wykopałam wczoraj kilka tych tworów - znaczy chrabąszczy przepoczworzonych czy jak im tam bo wyznaczałam nową rabatkę zamiast trawnika