Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ogrodoweimpresjejolki

ogrodoweimpresjejolki

Mala_Mi 21:19, 15 lut 2013

Alem się ogłowiła co to za kwiat..a to BANAN, teraz banan mam na twarzy
To moja, posadzona z kłącza... przezimowała 2 zimy...... zobaczymy jak będzie po tej... Jeszcze małą, tak szybko mi nie rośnie... zagłuszały ja inne rośłiny, wiec wiosna przesadziłąm i dobrze jej to zrobiło, bo od razu nabrałą przyspieszenia Wiecej nic nie wiem na temat jej uprawy..też sie muszę doszkolić. Ale kolor ma obłędny Czysty pomarańcz jak w azaliach.

monteverde 21:25, 15 lut 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Spytaj Marty, ona siała albo sadziła tę roślinę. Pewnie coś podpowie. Jolu, zajrzyj tu: http://naradka.wordpress.com/2011/05/21/tuberoza/, może cośkolwiek skorzystasz

Ja mam miałam asclepias tuberosę ale mi zmarzła poprzedniej zimy, jeszcze komuś udało mi się przesłać kawałek, ale moje zmarzły, więcej nie sadzę
grazyna 21:26, 15 lut 2013

Weekendowo pozdrawiam
jotka 21:49, 15 lut 2013

asc napisał(a)
Alem się ogłowiła co to za kwiat..a to BANAN, teraz banan mam na twarzy
To moja, posadzona z kłącza... przezimowała 2 zimy...... zobaczymy jak będzie po tej... Jeszcze małą, tak szybko mi nie rośnie... zagłuszały ja inne rośłiny, wiec wiosna przesadziłąm i dobrze jej to zrobiło, bo od razu nabrałą przyspieszenia Wiecej nic nie wiem na temat jej uprawy..też sie muszę doszkolić. Ale kolor ma obłędny Czysty pomarańcz jak w azaliach.

Jąkając się przetłumaczyłam z niemieckiego co najważniejsze: wsadzić zaraz po zakupie na głębokość 10 cm. Lubi ziemię próchniczna i przesiąkliwą. Podlewać systematycznie. Rosnie do 40 cm wysokości. Aniu, a ta pomarańczowa pachnie ?
monteverde 22:24, 15 lut 2013

Znalazłam wrześniowe zdjęcie asclepias, ale już kończył kwitnienie
no i Sambora znalazłam
barbara_kraj... 23:19, 15 lut 2013

No i jestem
Najpierw chcę podkreślić prostotę a zarazem piękno Twoich serduszek, to nic że typowo kuchennych. Pomysł godny naśladowania! I zrobię to przy najbliższej okazji!

Po drugie mam babianę. Już w ub.r. powinna mi kwitnąć, ale zaniedbałam ją i z bulwek prawie nic nie wyrosło. Zabrałam je w donicy do domu i całą zimę stoją na parapecie. Liście spore ale rachityczne, no bo wiadomo, zima i światla mało. Jutro zrobię zdjęcie. Sama jestem ciekawa, co z niej wyrośnie. Na razie nie zasilam jej zbytnio, ale w drugiej połowie marca dokarmię. Ma mieć ładne, niebieskie kwiatki
Ciekawa jestem twoich bulwek
barbara_kraj... 23:47, 15 lut 2013

O tym 'znoszeniu' do innych wątków u siebie napisałam. Dlatego z twojego, u Aniu, postu uśmiałam się do łez!
monteverde 23:55, 15 lut 2013

Wiesz Jolu, że już nie pamiętam, ale chyba nie A wiecie, że babiana jest kwiatem pawianów, kwiaty pochodzą z RPA, pawiany wykopują cebulki i je jedzą, rdzenni mieszkańcy też maja ją w swej diecie
barbara_kraj... 23:59, 15 lut 2013

Co tam babiana, cebule martagonów po ugotowaniu są jadalne! Dla ludzi! Pożywne, bo skrobii mają dużo Tak więc Aniu uważaj, co by jakiś głodomór ci ich nie podebrał, jak zgłodnieje
jotka 00:02, 16 lut 2013

monteverde napisał(a)
Wiesz Jolu, że już nie pamiętam, ale chyba nie A wiecie, że babiana jest kwiatem pawianów, kwiaty pochodzą z RPA, pawiany wykopują cebulki i je jedzą, rdzenni mieszkańcy też maja ją w swej diecie

Żeby tylko moi goście działkowi tego postu nie przeczytali A tak w ogóle to na razie leżu w kuchni - czyli prawidłowo