Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

grazyna 09:50, 29 sty 2013

Serdeczne dzięki za szybką i rzetelną odpowiedź

Właśnie, wiosna pokaże, które sadzonki były dobre, będę kukać do Ciebie

Czytałam dyskusje pomiędzy p. Tomkiem i p. Chodunem (na innym forum) i jestem ciekawa, które okażą się lepsze, bo to weryfikuje nasza zima

Róże p. Spasówki już wiem że są na Wielickiej, codziennie tamtędy przejeżdżam, przymierzam się do zakupu na wiosnę.

Natomiast nie wiem, gdzie ma sklep w Krakowie Pruchniak ? On ma ładne angielki na swojej stronie, nie wiem jak je zdobyć?

Pozdrawiam ciepło

Gabriela 11:01, 29 sty 2013

Monic napisał(a)
Tu akurat Irenka miała na myśli sklep, w którym kupuję liliowce, piwonie i irysy. Niedaleko Ciebie - w Zabierzowie
http://waja.strefa.pl/

A wiesz, że ja znam Waję, jako sprzedawcę allegro, tzn. przez allegro dotarłam do tej strony, ale ponieważ wysyłkowo kupowałam tylko róże w Rosarium, nie zdecydowałam się nigdy na zamówienie, a poza tym nie wiedziałam, że to tak blisko nas. Czy tam można się umówić i przyjechać do niej?
Monic 11:35, 29 sty 2013

grazyna napisał(a)
Serdeczne dzięki za szybką i rzetelną odpowiedź

Właśnie, wiosna pokaże, które sadzonki były dobre, będę kukać do Ciebie

Czytałam dyskusje pomiędzy p. Tomkiem i p. Chodunem (na innym forum) i jestem ciekawa, które okażą się lepsze, bo to weryfikuje nasza zima

Róże p. Spasówki już wiem że są na Wielickiej, codziennie tamtędy przejeżdżam, przymierzam się do zakupu na wiosnę.

Natomiast nie wiem, gdzie ma sklep w Krakowie Pruchniak ? On ma ładne angielki na swojej stronie, nie wiem jak je zdobyć?

Pozdrawiam ciepło

Nie mam pojęcia - znam tylko opienie, że ma b.dobre róże, ale nie wiem, gdzie ma sklepy. Powinna być informacja na Jego stronie.
Monic 11:37, 29 sty 2013

Gabriela napisał(a)

Tu akurat Irenka miała na myśli sklep, w którym kupuję liliowce, piwonie i irysy. Niedaleko Ciebie - w Zabierzowie
http://waja.strefa.pl/

A wiesz, że ja znam Waję, jako sprzedawcę allegro, tzn. przez allegro dotarłam do tej strony, ale ponieważ wysyłkowo kupowałam tylko róże w Rosarium, nie zdecydowałam się nigdy na zamówienie, a poza tym nie wiedziałam, że to tak blisko nas. Czy tam można się umówić i przyjechać do niej?

Gabrysiu, nie wiem, być może da się osobiście. Ja kupowałam wysyłkowo. Również miskanty u nich kupiłam, jeślsi dobrze pamiętam - bardzo duże kępy. Liliowce i pwiwonie też są dorodne, choć nie są tanie, ale mają piękne odmiany.
grazyna 13:18, 29 sty 2013

Monic napisał(a)

Nie mam pojęcia - znam tylko opienie, że ma b.dobre róże, ale nie wiem, gdzie ma sklepy.

Naprawdę nie masz ani jednej róży od Pruchniaka ?

Nie, na stronie nie ma informacji, ale dzwoniłam i już wiem
Milka 17:01, 29 sty 2013

Moniko, śliczną wiosnę masz na parapecie!!! odwilż już ruszyła, powoli obejmuje całą Polskę, boję się tylko slizgawki na drodze i wariatów, których nic nie nauczysz!
Monic 18:13, 29 sty 2013

grazyna napisał(a)

Nie mam pojęcia - znam tylko opienie, że ma b.dobre róże, ale nie wiem, gdzie ma sklepy.

Naprawdę nie masz ani jednej róży od Pruchniaka ?

Nie, na stronie nie ma informacji, ale dzwoniłam i już wiem

Nie pamiętam, ale chyba nie. Jeśli mam, to kupowaną przez jakaś forumową koleżankę - to jest bardzo prawdopodobne, ale ja kupuję w tak różnych miejscach i dzięki życzliwości tylu dobrych duszyczek, że naprawdę już się w tym troszkę gubię, bo róż u mnie ok.300, a kolekcjonuję od kilku lat. Na pewno sama bezpośrednio nie kupowałam (chyba, że nieświadomie ), ale znam osoby (wymagające w tym temacie), które bardzo cenią róże od tego Pana.
Odbierz p.w.
Monic 18:15, 29 sty 2013

irena_milek napisał(a)
Moniko, śliczną wiosnę masz na parapecie!!! odwilż już ruszyła, powoli obejmuje całą Polskę, boję się tylko slizgawki na drodze i wariatów, których nic nie nauczysz!

Irenko, u mnie również odwilż Dzisiaj było nawet 2'C na plusie i cały dzień kapało z dachu
grazyna 08:43, 30 sty 2013

quote=Monic napisał(a)... już się w tym troszkę gubię, bo róż u mnie ok.300, a kolekcjonuję od kilku lat.
...

Wiem jaką potęgą różaną jesteś
Nie chcę by zabrzmiało "wazeliniarsko" - nie mniej to Twój ogród, Twoje róże zainspirowały mnie do zakupu tych krzaczków.
Miałam na początek 2-3 bezproblemowe różyczki, wiedza na ich temat równa zero, i... weszłam kiedyś do netu w poszukiwaniu czegoś tam i "wpadłam" na Ciebie I tak się to u mnie zaczęło
Z tym,że próbuję z niewielką ilością (jeszcze) ponieważ stale mam słabe zaufanie do swoich umiejętności
Podczytuję, podpatruję, myślę o kupnie kolejnych. Chciałabym jednak (dla takiego laika) dobre sadzonki, więc "zawracam głowę"

Pozdrawiam serdecznie
Monic 11:16, 30 sty 2013

Grażynko, zacznij więc od dobrego przygotowania podłoża różom, a odwdzięczą się ładnym kwitnieniem. Wybierz odmiany "żelazne" z tej listy, którą podałam w innym wątku. Jest ich więcej, ale tamte przyszły mi na myśl w pierwszym rzucie. Unikaj róż skłonnych do chorób grzybowych m.in. stare, wielkokwiatowe odmiany. Chyba, że bedziesz sumiennie wykonywała opryski, to wtedy OK.