Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

Monic 15:42, 27 gru 2012

U mnie sporo żywopłotków i innych form bukszpanowych i na żadnym takich objawów nie zauważyłam. Kilka lat temu przesadzałam starsze bukszpany w środku lata (!) i później odchorowały w podobny sposób to przesadzanie - liście przez dwa lata były takie właśnie barwne, a nie ciemnozielone. Na szczęście dzięki zasilaniu wyzdrowiał. Ten sadzony był w odpowiednim czasie. Ziemię ma niezbyt urodzajną i może to jest przyczyną, ale z kolei druga obwódka rośnie metr dalej, sadzona dwa lata wcześniej i jest cały czas żywozielona. Sama nie wiem... Chyba muszę na wiosnę lepiej zasilić.
Monic 15:45, 27 gru 2012

Znalazłam zdjęcie z lata. Widać, że już wtedy kolor wewnętrznej obwódki nie był tak żywozielony jak ta zewnętrzna obwódka. Może sadzonki były niedożywione i już w mijającym sezonie były pierwsze oznaki w postaci dziwnej, jasniejszej zieleni, a jesienią jeszcze bardziej się przebarwiły...
Gosiniak 15:47, 27 gru 2012

Na wiosnę zasil i wróci do siebie, a czy one rosną na słońcu?, bo ja u siebie chciałabym od południowej strony zrobić taki żywopłocik, Danusia mi napisała, że da radę, ale trzeba będzie szczególnie dbać i dokarmiać właśnie.
Monic 16:26, 27 gru 2012

Te bukszpany akurat rosną w cieniu - słońce jest dopiero późnym popołudniem. W słońcu, z drugiej strony domu mam bardzo dużo żywopłotów bukszpanowych - rosną bardzo dobrze, nic nie chorują i są intensywnie zielone. Możesz śmiało sadzić. W starym ogrodzie poprzedniego domu również mieliśmy wieloletnie bukszpany w słońcu i też były piękne.
Gardenarium 16:29, 27 gru 2012

Moniko, wg mnie albo zagłodzone albo mają za mokro. Czy czasem w ten rządek nie spływało za dużo wody?

Instagram Ogrodowiska
Monic 16:32, 27 gru 2012

Gardenarium napisał(a)
Moniko, wg mnie albo zagłodzone albo mają za mokro. Czy czasem w ten rządek nie spływało za dużo wody?

Danusiu, tam jest ziemia piaszczysta i nie ma kłopotu z zastojem wody. Myślę, że bardziej to pierwsze, co piszesz - zagłodzone... Nie nawoziłam ich w pierwszym sezonie, bo nie chciałam przedobrzyć. Może to błąd?
Milka 16:34, 27 gru 2012

I już się wyjaśniło, ale czekajmy do wiosny; u mnie niektóre kulki też niejednorodne w zieleni, ale czekam, najwyżej dam wiosną nawóz
Celina 17:31, 27 gru 2012

Piękna ta gwiazdka.Pozdrawiam.
Dasia 20:01, 27 gru 2012

Ciekawy pomysł z tą słomą, jak dla mnie zdecydowanie lepiej tu wygląda niż włóknina
Też mnie wczoraj wzięło na planowanie ogrodu, to chyba za sprawą tej wiosennej pogody za oknem.
Monic 10:22, 30 gru 2012

Ja już plany snuję na całego, choć u mie mocno mróz trzyma od dwóch dni, ale patrząc na prognozę długoterminową widzę, że ma się ocieplić nocami, więc myślę, że może szybko nadejść wiosna. Oby końcem stycznia nie przymroziło, bo to będzie bardzo złe dla róz - soki zaczną krążyć w pędach przy ociepleniu, a jak przyjdzie mróz, to popękają i przemrożą się... Niech już taka zima będzie jak jest do końca.