Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

Monic 18:53, 20 mar 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Monico, jak długo róże rosną w jednym miejscu? Kiedy trzeba im zmienić siedlisko? I czy wtedy się je odmładza jakoś, czy mówi adieu? I jak często róża zniesie przesadzanie?

Wianek wiosenny, zwiastuje wiosnę.

Może ten wątek pomoże?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=17577
Róże można przesadzać , nawet jeśli mają już trochę lat. Trzeba przyciąć mocniej pędy i dobrze, głęboko podkopać korzeń. Najlepiej przenosić z jak największą bryłą ziemi na wiosnę, gdy ziemia mokra.
Monic 19:00, 20 mar 2013

Na pocieszenie, że tak nieładnie za oknami, kupiłam sobie dzisiaj kremowe doniczki - będą dobre na fiołki.
Monic 19:41, 20 mar 2013

W ramach prac wiosennych wbiłam dzisiaj w ziemię podporę na klematiska, jaką niedawno zamówiłam u kowala. Musiałam troszkę wbijać, bo jeszcze ziemia podmarznięta, ale udało się

Pszczelarnia 20:41, 20 mar 2013

Ja też próbowałam "leczyć się" zakupami. Ale nawet to nie pomogło. Podpora godna Twojego ogrodu.
Gabriela 14:14, 21 mar 2013

Piękna podpora pod pnącza, kowal sam taki zdolny, czy Ty zdolna i wymyśliłaś taki ładny wzór?
Ponieważ z Ciebie taka sama "różana królowa" jak Ania DS, to się i tutaj zwierzę że zamówiłam różę Frau Karl Druschki i jeszcze inne odmiany historycznych, białych i różowych róż na drugą aleję różaną. Masz Frau? Ciekawa jestem opinii o niej, podobno to bardzo żywotna róża. No i piękna, duże białe kwiaty rozwijają się z długich zaróżowionych pąków.
Pozdrawiam i zostawiam żonkile w ramach mojej dzisiejszej akcji zostawiania kwiatów.

Milka 14:46, 21 mar 2013

Zakupy chyba pomogły no i to usuwanie perzu
a podpora bardzo stylowa
Monic 08:40, 24 mar 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Ja też próbowałam "leczyć się" zakupami. Ale nawet to nie pomogło. Podpora godna Twojego ogrodu.

Dziękuję, Ewuś
Zdecydowanie za długa ta zima...
Właśnie zamówiłam kolejne róże
Monic 08:45, 24 mar 2013

Gabriela napisał(a)
Piękna podpora pod pnącza, kowal sam taki zdolny, czy Ty zdolna i wymyśliłaś taki ładny wzór?
Ponieważ z Ciebie taka sama "różana królowa" jak Ania DS, to się i tutaj zwierzę że zamówiłam różę Frau Karl Druschki i jeszcze inne odmiany historycznych, białych i różowych róż na drugą aleję różaną. Masz Frau? Ciekawa jestem opinii o niej, podobno to bardzo żywotna róża. No i piękna, duże białe kwiaty rozwijają się z długich zaróżowionych pąków.
Pozdrawiam i zostawiam żonkile w ramach mojej dzisiejszej akcji zostawiania kwiatów.

Gabrysiu, kowal zdolny, bo potrafi sprostać moim pomysłom. Wszystkie rzeczy mu rysuję, a On realizuje to, co chcę. Właśnie przywiozł mi kilka dni temu łuczek do ogrodu
Co do róż... Niestety nie mam Frau, ale powinnaś być z niej zadowolona Będę powidziała u Ciebie w sezonie tę slicznotkę (może skuszę się na nią jesienią) i nie tylko. Twój ogród w ogóle jest piękny!
Dziękuję za żonkilki - wnoszą takie słoneczko w te wiosenne dni ze śniegiem i mrozem za oknem.
U mnie w nocy dzisiaj był potworny mróz - aż się boję o różyczki.
Monic 08:46, 24 mar 2013

irena_milek napisał(a)
Zakupy chyba pomogły no i to usuwanie perzu
a podpora bardzo stylowa

Dziękuję, Irenko.
Monic 09:10, 24 mar 2013

Pokażę jeszcze łuczek, który mi parę dni temu dostarczył mój kowal.
Szkoda, że w związku z ocynkiem nie da się pomalować na czarno i musi świecić tym srebrem. Podobno dopiero po kilku sezonach maluje się ocynkowane rzeczy.