Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Dzidka 22:41, 08 sty 2016

Ale dałaś różany pokaz.
Historyczne mają w sobie to coś, co potrafi mnie zauroczyć.
Jestem bardzo ciekawa jakie udało ci się ukorzenić.
Milka 08:36, 09 sty 2016

I się nie doczekam odpowiedzi na mój post
Gabriela 09:42, 09 sty 2016

Milka napisał(a)
Te roze na scianach domu cudo!
Gabrysia, zbieralaś nasiona z ciemnych dalii? Czy juz z nich rok temu wysiewy byly i jk poszło, pozdrawiam noworocznie

Irenko, przepraszam. Twoje pytanie mi się schowalo i dopiero teraz je znalazlam.
Tak jest, zbierałam nasiona z ciemnych dalii w 2014. Zeszłego lata wszystkie dalie rosły mi bardzo źle i nie zawiązały nasion. Te własnoręcznie zebrane skielkowaly bardzo dobrze, więc warto się pokusić o ich zebranie. Kolory były ocywiscie różne.
Też pozdrawiam noworocznie.
Gabriela 09:44, 09 sty 2016

Dzidka napisał(a)
Ale dałaś różany pokaz.
Historyczne mają w sobie to coś, co potrafi mnie zauroczyć.
Jestem bardzo ciekawa jakie udało ci się ukorzenić.

A jaką ja jestem ciekawa!. Będą niespodzianki na pewno i to też jest fajne w ogrodnictwie.
Gabriela 09:49, 09 sty 2016

bogumila_bienko napisał(a)
Wróciłam się kilka stronek...róże piękne.Pozdrawiam.

Tylko tak można sobie oslodzić czas oczekiwania na wiosnę. Widzialam wczoraj narcyzki i hiacynty w doniczkach, jeszcze rachityczne take. Odbijam pozdrowienia.
Kasya 09:58, 09 sty 2016

Gabriela napisał(a)

Tylko tak można sobie oslodzić czas oczekiwania na wiosnę. Widzialam wczoraj narcyzki i hiacynty w doniczkach, jeszcze rachityczne take. Odbijam pozdrowienia.

no wlasnie...doniczki...szafirki mi wyrosly w szczypiorek
nie wiem co zrobic zeby zakwitly w domu
doniczki byly na dworze a w grudniu zabralam do domu, hiacynt jeden zaczyna kwitnac a szafirki ani myslą
Gabriela 10:05, 09 sty 2016

Cebulki to chyba jednak powinny zaznać trochę mrozu żeby zakwitly. Mnie się samodzielna wczesną uprawa w donicach i w piwnicy nigdy nie udała. Natomiast dolowanie donic na zimę w szklarni i wykopywanie w koncu lutego, na początku marca - zawsze. Pewnie wczesniej wykopane tez bylyby ok.
Jana 10:14, 09 sty 2016

Wiem, że pewnie bezpieczniej zamówić na jesień ale ja niecierpliwa jestem chciałabym posadzić z końcem marca...a co to za żółta pnąca?
Kasya 10:17, 09 sty 2016

Gabriela napisał(a)
Cebulki to chyba jednak powinny zaznać trochę mrozu żeby zakwitly. Mnie się samodzielna wczesną uprawa w donicach i w piwnicy nigdy nie udała. Natomiast dolowanie donic na zimę w szklarni i wykopywanie w koncu lutego, na początku marca - zawsze. Pewnie wczesniej wykopane tez bylyby ok.

u mnie bylo troche przymrozkow, juz od polowy października chyba -8 nawet, myslalam ze wystarczy, ale widocznie malo
Gabriela 10:26, 09 sty 2016

Jana napisał(a)
Wiem, że pewnie bezpieczniej zamówić na jesień ale ja niecierpliwa jestem chciałabym posadzić z końcem marca...a co to za żółta pnąca?

Ta moja żółta pnaca to jest Goldfassade.
No widzisz, jak będzie tak ciepla wiosna jak w 2015, to ten koniec marca to będzie za późno. Termin wiosenny sadzenia róż uzależnić lepiej od pogody, czyli sądzić jak tylko ziemia rozmarznie. Oczywiscie rozmawiamy o golym korzeniu.