Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 10:29, 09 sty 2016

Kasya napisał(a)

u mnie bylo troche przymrozkow, juz od polowy października chyba -8 nawet, myslalam ze wystarczy, ale widocznie malo

Pewnie mało, ale też i światła jeszcze za mało i to razem jest przyczyną szczypiorku zamiast kwiatków.
MUZA 11:50, 09 sty 2016

Gabriela napisał(a)

Cieszę się Jolu, zawsze miło mi Ciebie gościć. Takie tam, zainspirowane przez dziewczyny letnie wspominki. I tak mi leci z Wami dzień.

Podobają mi się też "puste" róże.

Gabrysiu zaczytałam sie u Ciebie co to za cudowna różyczka? uwielbiam takie i jeszcze te niesamowite kolory
Jana 12:22, 09 sty 2016

Gabriela napisał(a)

Ta moja żółta pnaca to jest Goldfassade.
No widzisz, jak będzie tak ciepla wiosna jak w 2015, to ten koniec marca to będzie za późno. Termin wiosenny sadzenia róż uzależnić lepiej od pogody, czyli sądzić jak tylko ziemia rozmarznie. Oczywiscie rozmawiamy o golym korzeniu.
Gabrysiu to co mi radzisz, zamawiać z gołym czy w doniczkach ? Zamierzam wsadzić kilka sztuk i nie chcialabym by się zmarnowały..
Gabriela 12:44, 09 sty 2016

Jeśli zamawiasz w firmach na literę R z "s", albo "z" w środku (ja tam polecam bardziej tę z "z"), to oni na pewno Ci teraz róż nie wyślą, tylko uzgodnią z Tobą termin, jak zima odpuści. Jak marzec zrobi się odmarznięty, posadzisz je i odżałujesz rok, prosząc je, żeby rosły, tak jak pisałam wcześniej.
No ale zawsze jest loteria z pogodą i nigdy nie mamy pewności.
Jak chcesz, albo możesz posadzić dopiero po 25 marca, albo w kwietniu, to nie ryzykuj gołych korzeni, tylko zamów w donicach - wtedy nie ma znaczenia kiedy się je sadzi, byle nie było wielkiego upału i suszy.
Problem z donicami u nas jest też taki, ze szkółki sadzą róże w torfie bo jest lekki, a nie w ziemi. Ten torf trzeba trochę wyskubać, ale nie do gołego korzenia, bo wtedy róża też się ciężko zbiera. Jak się posadzi taką różę z doniczki, ot tak, to wtedy torf łatwiej wysycha, a jak jest wilgoć,to korzeniom nie chce się szukać wilgoci poza tym torfem i róża udaje,że rośnie.
W ogóle sadzenie wszelkich roślin do doniczek z torfem to nieporozumienie, za granicą jest inaczej.

Chociaż, co ja będę się rozpisywać jak lepiej - powiem Ci jak sama zrobię - zamówię za chwilę róże z gołym korzeniem, albo i w donicach, bo czasami jest tylko taka opcja i posadzę jak pogoda da szansę, czyli najwcześniej jak to możliwe.
Wiem, że wiosną jest gorzej, ale też bardzo chcę mieć upragnione odmiany i sadzę róże u siebie dwa razy do roku.

Frau Karl Druschki, krzewiasta, a kwiaty jak u szlachetnych róż, powtarzająca.

Gabriela 12:45, 09 sty 2016

MUZA napisał(a)

Gabrysiu zaczytałam sie u Ciebie co to za cudowna różyczka? uwielbiam takie i jeszcze te niesamowite kolory

Peace and Love.
Kasya 12:52, 09 sty 2016

Ja mam w sumie krotkie doswiadczenie z zakupem roz, kupowalam i goly korzen wiosną i jesienią i doniczki

Wsrod golych korzeni zdarzyly mi sie w sumie ze 3 srednie jakosciowo sadzonki
a no doniczkami z F z zeszlego roku jestem zachwycona, z zadnej innej firmy nie mialam tak pieknych sadzonek

Souvenir w ciagu 2 miesiecy urósł mi do 2m...ciekawa jestem jak mrozy przetrwał

Teraz wolałabym doniczki
Anda 13:37, 09 sty 2016

Gabriela napisał(a)

Peace and Love.

Znam ją też pod inną nazwą: Bright as a Button - fajna nazwa

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Jana 14:08, 09 sty 2016

Gabrysiu dziękuję za podpowiedzi jestem ciekawa co zamówiłaś i jakie, liczę, że się podzielisz informacją
Urszulla 14:14, 09 sty 2016

Edenka zachwyca
Gabriela 14:33, 09 sty 2016

Kasya napisał(a)
Ja mam w sumie krotkie doswiadczenie z zakupem roz, kupowalam i goly korzen wiosną i jesienią i doniczki

Wsrod golych korzeni zdarzyly mi sie w sumie ze 3 srednie jakosciowo sadzonki
a no doniczkami z F z zeszlego roku jestem zachwycona, z zadnej innej firmy nie mialam tak pieknych sadzonek

Souvenir w ciagu 2 miesiecy urósł mi do 2m...ciekawa jestem jak mrozy przetrwał

Teraz wolałabym doniczki

Firma na F się sprawdziła? Widzę u nich sporo historycznych i tak się zastanawiam...

Edit: pomyliłam się, widziałam dużo historycznych w Rosa Plant, więc nie na F/