Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 19:38, 10 sty 2016

Jana napisał(a)
sprawdzam oferty firm , które podałyście, z pewnością się na coś zdecyduję nie znalazłam na razie róży Rosa henryi (wpadła mi w oko), zdecyduję się chyba na Bright as a Button (piękna, jest chyba tylko w R), podobają mi się też Aloha, Aicha, Eden Rose (szukam ładnej pnącej), Pastella. Na żywopłot (około 7 metrów, które chcę obsadzić w tym miejscu) myślę nad Rosa Rugosa Red Dagmar i Scarlet Pavement (niestety chyba nie są w ofercie wszystkich sklepów, oferta co do pomarszczonych nie jest niestety bogata), myślałam by obsadzić naprzemian po 2 krzaczki, względnie dorzucić jeszcze inną np. Rosa galica Splenders, obawiam się tylko, że oprócz kwitnienia różnią się wzrostem, a zależy mi by były jednej wysokości (byłoby chyba ładniej). Wiem, że chyba najlepszy byłby żywopłot z jednego rodzaju róży ale kusi mnie by coś pomieszać . Jestem jednak otwarta na propozycje i sugestie może coś doradzicie

Róży henryi też nie znalazłam u nas, ale starych odmian jest coraz więcej, może się doczekamy i "heńki"
Pastellę też polecam, ładna, delikatna, nieduża niemka.
Ładna pnąca i kwitnąca niemal bez przerw jest New Dawn. I Lawinia - Viva ma piękną przy tarasie, zdjęcie zrobiłam w jej ogrodzie:

Co do żywopłotu - róża pomarszczona, czyli rosa rugosa nie rośnie pod linijkę i będzie tworzyć żywopłot swobodny, nieformalny. No i dość szeroki, bo rozrasta się przez rozłogi. Tak jak już pisałam, odmiany z grupy Pavement są sporo niższe od innych rugos i nie rozłażą się tak bardzo rozłogami, ale i więcej ich potrzeba na żywopłot.
Roża galijska z kolei wysokość ma podobną do róży pomarszczonej, ale ja chyba bym ich nie mieszała w żywopłocie.
Ja róże na swój żywopłot kupowałam na 2 razy, nie widziałam kwiatów, bo to były wiązki kolczastych gałązek, sprzedawane jesienią. No i mam te trzy odmiany, ale one różnią się tylko nieco pokrojem kwiatów, więc można powiedzieć, że miałam trochę szczęścia.
Gabriela 19:53, 10 sty 2016

Ewik napisał(a)
Cofnęłam sie do tyłu i jeszcze a tam same cudeńka różane i te piekne ogrody , ehh, cuda

Cuda, cuda ogłaszają.
Już mi Muza napisała, że przeze mnie zamówiła prawie 10 odmian róż i potem będzie na mnie.

A to jest Le Jardins Agapanthe - w nim były może ze cztery róże. W czerwcu powinien się nazywać czosnkowym ogrodem.

hanka_andrus 20:12, 10 sty 2016

Oglądam czosnki przy bramce. Chyba mają wycięte liście. Za porządnie tam!
Joku 20:21, 10 sty 2016

Gabrysia, a co z jeckylową? Całkiem do reorganizacji? Pamiętam że symetrycznie rosły bukszpany.
Gabriela 20:24, 10 sty 2016

Nie, nie jest "za porządnie". Raczej swobodnie i dżunglowato, gęsto, woda płynie.
To pole z czosnkami za bramką, to najbardziej znana część tego ogrodu - we wgłębniku jest miejsce na którym rosną najpierw właśnie kule czosnków, potem zakwitają lawendy, a potem niebieskie agapanty. No i tam gdzie czosnki, są też właśnie agapanty. Rosną tam oczywiście w ziemi, w czerwcu dopiero wychodziły końce liści.
Liście u czosnków były na tym polu wycięte wszystkie, bo one zasychają zaraz na początku kwitnienia, ale też i wtedy nie są za bardzo cebulom potrzebne, pomijając już estetykę. Ale to jest świetny sposób na to, by to pole zawsze miało charakter, od wiosny do jesieni.
Gabriela 20:34, 10 sty 2016

Joku napisał(a)
Gabrysia, a co z jeckylową? Całkiem do reorganizacji? Pamiętam że symetrycznie rosły bukszpany.

Bukszpany padły, a reszta się utopiła dwa lata temu. Więc posadziłam gęsto róże i fiołki na wiosnę zostały, bo im mokre nie przeszkadza. I tak jekylowa przeszła do historii, jej życie trwało jeden sezon. Ale już przebolałam, róże ładne tam są: po kilka sztuk Pomponella, Baron Girod de l'Ain, Larissa, Kosmos i Gracefull Palace.
Nawet nie mam zdjęcia tej rabaty.

Róża Kosmos jest ładna:

margaretka3 20:34, 10 sty 2016

I jaki świetny efekty tych czosnków przy bramie No i zaskoczyło mnie, że pod drzewami, w cieniu są czosnki. Piękny busz! Cudowny!
paniprzyroda 22:14, 10 sty 2016

Oczu oderwać od tych zdjęć nie można dzięki, że wklejasz
olga80 11:21, 11 sty 2016

Oglądam pismo obrazkowe i jest pod ogromnym wrażeniem tego co pokazujesz.Piękny ogród piękne kwiaty.Będę częstym gościem w Twoim ogrodzie jeśli pozwolisz.
laurowisnia 14:09, 11 sty 2016

Pismo obrazkowe super, prawda, że to nie koniec?
Chianti, ważna róża, masz ją może?