Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Pszczelarnia 19:35, 22 mar 2016

Gabriela napisał(a)
Stałam się właścicielką klasycznej amfory. Będzie myślenie czym obsadzić, bo z postawieniem nie mam problemu. Będzie na placyku koło żeliwnych szyszek.

Lata świetlne nie zaglądałam i przeoczyłam klasykę ogrodową w postaci takiej donicy. Pasuje jak ulał do miejsca i innych rekwizytów.
Pszczelarnia 20:05, 22 mar 2016

Nadmienię, że książkę o ogrodzie księcia też mam z TK. I nawet przeczytałam.

Pszczelarnia 20:06, 22 mar 2016

Nadmienię, że książkę o ogrodzie księcia też mam z TK. I nawet przeczytałam.

laurowisnia 21:19, 22 mar 2016

A ja kupiłam chabry jednoroczne, nawet już wysiane, są pełne i karłowe, innych nie widziałam ale gdzie, też nie wiem, albo jakiś market lub Floraj.
Agania 21:27, 22 mar 2016

Gabriela napisał(a)

Podsycha nam od trzech dni, woda spłynęła i jest już tylko mokro.
W TK Maxx rzeczy bardzo często są niestety pojedyncze.
W środę wysiałam wszystkie cynie, drakiew, knautię, tytoń, aminek, titonię, cleome, chabry, penstemony, skabiozę, czerwoną firletkę. Niebieskie lobelie z żółtą sanwitalią prosto do wiklinowych koszy jako stały zestaw od lat. I nawet niektóre już powschodziły. W szklarence w dzień mają bardzo jasno i ciepło, w nocy chłodniej.
Zrobiłam eksperyment i wsiałam do tych dużych, zielonych tac, bez dziurek. Ziemię do wysiewu wymieszałam z dużą ilością perlitu. One są na środku wyższe, takie wybrzuszone, tak że woda spływa do rogów tych pudełek. Generalnie trzeba pilnować żeby nie przelać i nie przesuszyć.

Podsychało i znowu podleje....tak już mamy mokre wszystkie wiosny.
Jestem pod wrażeniem Twoich wysiewów i wschodów na dodatek obrazkowych lasów i późniejszych już kwiatrów na rabatach

Ja jeszcze czekam....pogoda jest niekorzystna, zimno i za mało
słońca, szklarenki nie mam i czasu wolnego brakuje, po świętach się zmobilizuję, będę wysiewać.
Oczarami czarujesz, jesteśmy przed magnoliami, u mnie ich nie przybyło, cieszą mnie te, które mam z zeszłego roku....mają się ku kwitnieniu
hanka_andrus 21:35, 22 mar 2016

Przyszłam do Ciebie oczy nacieszyć czymś innym niż u siebie. Irysy u mnie w pąku, czosnki też jeszcze pąka nie wystawiły, żonkile, dopiero teraz wystawiły zielone czubki. Opóźnienie u mnie ze 2 tygodnie w stosunku do Ciebie, albo i więcej?
Iryskowy zagajnik śliczny masz! U mnie na razie taki nie będzie, pierwszy rok- posadziłam ledwie kilka irysów!
Wysiewy cynii przede mną, Ale ja chyba od razu do gruntu wsieję. Nie mam miejsca. Jedynie aminek dostanie wolne miejsce na parapecie. A może w zimnej szklarni go umieścić?

Cofam się jeszcze raz do fotek!
sylwia_slomc... 22:01, 22 mar 2016

Gabrysiu z tej donicy amfory zrobiłabym maleńkie oczko wodne i poidełko w jednym
mira 22:42, 22 mar 2016

U mnie cynie białe też kiepsko.
margaretka3 10:34, 23 mar 2016

Gabriela napisał(a)

Oczary są w Krzywaczce w dużym wyborze.
Co do ognistej, to nie wiem czy bardziej doradziłam, czy narobiłam zamętu. Dalej szukam chabrów jednorocznych.
Wysiałam kleome...

Własnie kupiłam tam wczoraj oczara Aphrodite Zaraziłaś mnie Dać go koło domku dzieci na ognistej? Wypatrzyłam też Parocję odm. Burgundy - pasowałaby na ognistą?
Rzeczywiście chabrów nie widzę, może już wykupili?
I ja fioletową kleomę kupiłam.
Milka 14:54, 23 mar 2016

Gabriela napisał(a)

W drugiej połowie maja, po przymrozkach, po one wrażliwe.

Na razie są iryski reticulata i bardzo mi się podobają, mają dobrą miejscówkę między narcyzami ( za chwilę) i liliowcami (później).

U mnie podobnie, ale bez irysków, przy okazji rewolucji zgubiły się
Ale zgapię coś od ciebie...połączenie irysków i liliowców mnie zachwyca, bo nie jest pusto, mam takie miejsce i juz wiem, co tam dać