Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 20:30, 19 mar 2016

Agania napisał(a)
Prawdziwe skarby mają w tym TK-eju, co posadzisz w amforze?
Mamy drugi dzień słoneczko...może w końcu podeschną nam trawniki po deszczach i śniegu, szkoda tych wiosennych kwiatków, moimi krokusami też nie mogę się nacieszyć...

Kiedy robisz wysiewy i co planujesz wysiewać?

Podsycha nam od trzech dni, woda spłynęła i jest już tylko mokro.
W TK Maxx rzeczy bardzo często są niestety pojedyncze.
W środę wysiałam wszystkie cynie, drakiew, knautię, tytoń, aminek, titonię, cleome, chabry, penstemony, skabiozę, czerwoną firletkę. Niebieskie lobelie z żółtą sanwitalią prosto do wiklinowych koszy jako stały zestaw od lat. I nawet niektóre już powschodziły. W szklarence w dzień mają bardzo jasno i ciepło, w nocy chłodniej.
Zrobiłam eksperyment i wsiałam do tych dużych, zielonych tac, bez dziurek. Ziemię do wysiewu wymieszałam z dużą ilością perlitu. One są na środku wyższe, takie wybrzuszone, tak że woda spływa do rogów tych pudełek. Generalnie trzeba pilnować żeby nie przelać i nie przesuszyć.
Gabriela 20:38, 19 mar 2016

Milka napisał(a)
Ale ta waza cudna, ze tez nie moge upolowac, daleko mam do tego sklepu, takie okazje uciekaja.

Tak jak pisałam, wiele jest tylko pojedynczych sztuk w sprzedaży. Z tego co widziałam, dużo jest metalowych mebelków i akcesoriów do ogrodu, są rzeczy od Laury Ashley, np. skórzane rękawiczki i kosze. Dużo różnych donic, konewek.
I czasem można upolować fajne książki, ostatnio Carol Klein i album o Highgrov księcia Karola - zupełnie inny niż ten, który w tym ogrodzie kupiłam. Ponieważ w tym ogrodzie nie wolno było robić zdjęć, przynajmniej nie zapomnę zupełnie, jak ten ogród wyglądał.
Gabriela 20:42, 19 mar 2016

Katkak napisał(a)
Gabrysiu, niesamowita ta waza . Kwiatuszki bardzo ciesza, tym bardziej, ze tacy wyposzczeni po zimie jesteśmy . Pozdrawiam.

Waza fajna, chyba zupę byłoby do niej łatwiej wlać niż ją obsadzić.
Na wiosnę cieszy mnie każdy najmniejszy nawet kwiatek, obojętnie w jakim kolorze i nawet jeśli przypomina zmięty i rzucony papier, jak te mokre, jasne iryski.
Ale teraz zakwitły obok te niebieskie i wyglądają razem super.
Gabriela 20:45, 19 mar 2016

Kasya napisał(a)
Alez ty masz trawnik zieloniutki !
Oczar , sliczny kolorek, może trafię gdzieś kiedyś kompaktową formę
Ja tez Juz mam takie piękności ciemiernikowe ale narazie jeszcze u Reni w Łodzi

Zieloniutki trawnik pójdzie pod noże wertykulatora, niech no tylko obeschnie.
Odmian oczarów jest dużo, polecam żółty Arnold Promise i pomarańczowy Feuerzauber, mają piękne kwiaty i kwitną trochę później, czyli właśnie teraz.
Ciemierników gratuluję, ten pełny i mocno różowy cieszą mnie najbardziej.
mira 20:51, 19 mar 2016

Piękne ciemierniki, czarowne oczary, nowy aparat, front robót i dzień ze słońcem no to wiosna !
Chabry kiedyś siałam do gruntu i bez problemowe. Też mam 2 torebki ale wysieję wprost do ziemi. Ja mojej rabaty bylinowej po wycięciu suchych nie tykam choć chciałoby sie poczyścić i napowietrzyć. Zaparłam się i mam inne prace, czekam na siewki.

pozdrawiam
Gabriela 20:59, 19 mar 2016

Te chabry to nie wiadomo jakie, chyba nie są jednoroczne. Tak a propos, to szukam nasion zwykłych, jednorocznych chabrów i nigdzie nie ma w Krakowie.
Front robót był, ale okazało się, że bardziej z drugiej strony. Posadziłam z synem dwie świdośliwy, forsycję, oczara i przesadziliśmy lilaka węgierskiego i dość dużą już tuję Zebrinę, mam nadzieję że przeżyje, bo strasznie się z nią umordowaliśmy, trzeba było zasypać dół po niej.
Tak że moja okrągła rabata dalej straszy suchymi badylami, mimo że kępy narcyzów na niej już w pąkach.
Na fotki nie było czasu.
mira 21:07, 19 mar 2016

No to posadziliście poważne pozycje - budowa nieustająca pieknieje.

Ja chabry kupiłam albo w Biedronce albo w L. co z tego wyjdzie nie wiem, kiedyś miałam chabry i cudne były i chyba tak jak czarnuszka się wysiały i były na kolejny rok.

pozdrawiam
mira 21:34, 20 mar 2016

Gabrysiu kupiłam groszek szerokolistny - wieloletni. Chyba masz.
Pytanie- czy posadzić z pachnącym? i czy ścina się go do ziemi i czy pachnie jeśli to ten co masz

pozdrawiam

zawracam Ci głowę a Basia tu wszystko napisała

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1253-groszek-szerokolistny-lathyrus-latifolius
margaretka3 12:04, 21 mar 2016

Gabrysiu, chabrów nie ma w Krakowie? No widziałam, ale w którym to było markecie, jak ja we wszystkich robię przegląd nasion? Nie wiem, czy nie w Praktikerze. Popatrzę w tym tygodniu.
Gdzie kupiłaś oczara?
Doradzisz mi, jak posadzić drzewka na ognistej?
Bogdzia 12:54, 22 mar 2016

Miałas za duzo deszczu a u mnie zawsze za mało.Juz w tym roku podlewałam wężem. Przesadzania duzej tui nie zazdroszczę , też przesadzalismy i to z innej działki, cyrk był ale mimo za wczesnej pory na przesadzanie wszystkie rosną dobrze i bez problemów.Twoja też pewnie nie sprawi kłopotów.