Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 19:03, 22 mar 2016

mira napisał(a)
Gabrysiu kupiłam groszek szerokolistny - wieloletni. Chyba masz.
Pytanie- czy posadzić z pachnącym? i czy ścina się go do ziemi i czy pachnie jeśli to ten co masz

pozdrawiam

zawracam Ci głowę a Basia tu wszystko napisała

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1253-groszek-szerokolistny-lathyrus-latifolius

Mam groszek, w kolorze fuksji, oczywiście niepachnący, jest też odmiana biała. Wyrasta wysoko i ma mnóstwo kwiatów, ale trzeba je często ścinać, jak zresztą przy jednorocznym groszku, bo wiąże nasiona i po sprawie.
Ścina się go do ziemi, bo pędy wcale nie zimują.
Raczej nie siej go koło jednorocznego, bo w pierwszym roku bylinowy rośnie wolniej i ten jednoroczny go zagłuszy.

Gabriela 19:08, 22 mar 2016

margaretka3 napisał(a)
Gabrysiu, chabrów nie ma w Krakowie? No widziałam, ale w którym to było markecie, jak ja we wszystkich robię przegląd nasion? Nie wiem, czy nie w Praktikerze. Popatrzę w tym tygodniu.
Gdzie kupiłaś oczara?
Doradzisz mi, jak posadzić drzewka na ognistej?

Oczary są w Krzywaczce w dużym wyborze.
Co do ognistej, to nie wiem czy bardziej doradziłam, czy narobiłam zamętu. Dalej szukam chabrów jednorocznych.
Wysiałam kleome, mam nadzieję że będzie takie:

I jeszcze bylinowa lobelia wielka z bliska.

Kasya 19:11, 22 mar 2016

a kiedy cleome do gruntu ? w polowie maja ?
Gabriela 19:13, 22 mar 2016

Bogdzia napisał(a)
Miałas za duzo deszczu a u mnie zawsze za mało.Juz w tym roku podlewałam wężem. Przesadzania duzej tui nie zazdroszczę , też przesadzalismy i to z innej działki, cyrk był ale mimo za wczesnej pory na przesadzanie wszystkie rosną dobrze i bez problemów.Twoja też pewnie nie sprawi kłopotów.

Mam taką nadzieję, że się uchowa, bo to Zebrina, podoba mi się.
U ciebie były krokusy, u mnie dużo mniej, ale może się łanów doczekam kiedyś. Na razie rozrastają się kępki.

Gabriela 19:18, 22 mar 2016

Kasya napisał(a)
a kiedy cleome do gruntu ? w polowie maja ?

W drugiej połowie maja, po przymrozkach, po one wrażliwe.

Na razie są iryski reticulata i bardzo mi się podobają, mają dobrą miejscówkę między narcyzami ( za chwilę) i liliowcami (później).

Cebulice ciągle nierozwinięte, czekają na ciepło.

Te drobne narcyzy są już z ogródka, nie z doniczki, zakwitły ze cztery dni temu.

Bogdzia 19:24, 22 mar 2016

Piękne kepki krokusów i irysków a żonkile tete a tete dzis tez kupiłam , ogródkowe mają paczki ale są niskie.
Gabriela 19:25, 22 mar 2016

A tu wysiewy, a raczej już wschody po sześciu dniach.

Cynii las

Będą takie jak niżej i pomarańczowe, żółte, seledynowe, tylko białe jakoś słabo wzeszły, bez lasu.

Knautia nadzwyczaj dobrze, z własnych nasion.

Tak wygląda, jakby ktoś nie wiedział, pięknie się komponuje z astrem Wunder von Staffa.

Jeszcze aminek "White", cieniutkie niteczki, trudno uwierzyć że będzie z niego taka ładna koronka.

Gabriela 19:29, 22 mar 2016

Bogdzia napisał(a)
Piękne kepki krokusów i irysków a żonkile tete a tete dzis tez kupiłam , ogródkowe mają paczki ale są niskie.

Ja te maluchy uwielbiam i mam sporo kępek w ogrodzie, właśnie tych wczesnych. Do wazonu nie ścinam, tylko cieszę oczy. I namiętnie kupuję w doniczkach i sama zakopuję, żeby je mieć koło Wielkiejnocy.

Pszczelarnia 19:30, 22 mar 2016

Gabriela napisał(a)

(...)

Było o groszku a ja chciałam powiedzieć (ad rem), że połączenie różu i żółtego (jekyllowe) u Ciebe wzbudza mój aplauz.
Kasya 19:34, 22 mar 2016

Gabriela napisał(a)

slicznie ta rabatka wyglada

u mnie za duzo pustego