Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród - co dalej?

Mój ogród - co dalej?

Gardenarium 13:05, 09 lis 2011

ewaglen napisał(a)
Dominiko, za Twoją przyczyną nakupiłam cebulek na cebule.pl
Kupiłam te same czosnki co Ty, a poza tym tulipany i hiacynty. Trochę za późno się obejrzałam, bo to co sobie upatrzyłam już było wyprzedane.

A ja wczoraj dostałam 65 cebul narcyzów, tulipanów i krokusów w zamian na zdjęcia do katalogu cebule.pl

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:06, 09 lis 2011

Jeśli kosodrzewiny nie są jeszcze zbyt wysokie tnij je od wiosny jak puszczają "ołówki".

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:08, 09 lis 2011

ewaglen napisał(a)
Moi drodzy, potrzebna mi Wasza rada Na zdjęciu poniżej zaznaczyłam berberysa, którego chcę stamtąd wiosną zabrać. Powiedzcie, co tam posadzić żeby było pięknie?

Coć ładnego na pniu, pasuje mi tu żółty kolor, ale trzmielina na kiju może być zbyt delikatna, cienki kijek. a tu potrzeba coś masywnego. Może cis na pniu? Tylko go przysuń do tego jałowca, a jałowca przytnij w baryłę
Trzmielinki tnij w kulki, świerk Glauca Globosa po prawej (to on?) będzie zbyt wielki na samym brzegu rabaty, trzeba go zabrać stamtąd i dosadzić więcej kulek trzmielinkowych.

Instagram Ogrodowiska
ewaglen 13:25, 09 lis 2011

Poniżej inne zdjęcia tej samej rabaty.

Gardenarium 13:29, 09 lis 2011

Z wyższych krzewów zrobiłabym jednak stożki - można je ciąć od wiosny.
Berberysy gdyby były cięte w kulę też by nieźle wyglądały.
Można je odmłodzić wiosną ścinając do ziemi i formując od dołu to co wyrośnie.

Instagram Ogrodowiska
ewaglen 13:33, 09 lis 2011

gardenarium napisał(a)

Moi drodzy, potrzebna mi Wasza rada Na zdjęciu poniżej zaznaczyłam berberysa, którego chcę stamtąd wiosną zabrać. Powiedzcie, co tam posadzić żeby było pięknie?

Coć ładnego na pniu, pasuje mi tu żółty kolor, ale trzmielina na kiju może być zbyt delikatna, cienki kijek. a tu potrzeba coś masywnego. Może cis na pniu? Tylko go przysuń do tego jałowca, a jałowca przytnij w baryłę
Trzmielinki tnij w kulki, świerk Glauca Globosa po prawej (to on?) będzie zbyt wielki na samym brzegu rabaty, trzeba go zabrać stamtąd i dosadzić więcej kulek trzmielinkowych.

Dzięki Danusiu za odwiedziny i za rady
Ten niebieski świerk po prawej stronie to świerk kłujący Białobok (nie wiem czy mogę go ciąć).
Gardenarium 13:36, 09 lis 2011

W ogrodzie Bloomów (Bressingham) wszystko tną, popatrz na galerie zdjęciowe

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/75-ogrody-angielskie-bressingham-gardens-jesienia/photos

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/71-ogrody-angielskie-bressingham-gardens/photos

On jest trochę niefortunnie posadzony, no i ma białe przyrosty wiosną, z tym cięciem trochę go szkoda pozbawiać. Ja bym go wyeksponowała.

Instagram Ogrodowiska
GabiK 13:40, 09 lis 2011

Dziewczyny, tak nie na temat -ale zapominam zapytać - jak nawozicie te wyżwirowane rabaty?
Gardenarium 13:46, 09 lis 2011

Nawóz granulowany, gdzie by nie był rzucony, powinien zostać rozpuszczony czyli podlany obficie wodą.
Samo rzucenie mija się z celem.
Osobiście używam tylko nawozów w płynie, dolistnych i doglebowych a swoje rabaty nawożę płynnym Florowitem polewając konewką - po wierzchu i do gleby.

Instagram Ogrodowiska
GabiK 13:49, 09 lis 2011

A co w takim razie z kompostem? Wszystkie mówicie, że tak wspaniale robi roślinom. Stosujesz go Danusiu tylko przy sadzeniu i wystarczy?