Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród - co dalej?

Mój ogród - co dalej?

mysza 16:19, 23 lis 2011

A oto kolejna rabatka do poprawy:

Rosną tu oprócz świerków Nidiformis tawuły japońskie, posadzone w tym roku w maju, żółte na jesieni i zimą kosówki i bardziej na lewo jałowce Tamarishifolia.
Przy chodniku od strony domu posadzony jest świerk Białobok (zaznaczony czarnym kołem) i niebieskie płożące jałowce, a między nimi sosna oścista ("rarytas" , jak powiedziała Danusia ).

Ewunia te tawuły trochę wprowadzają "bałaganu" , ale to tylko moja głośna myśl i chyba nie pogniewasz się , że tak napisałam .Przesadziłabym je na brzegu rabaty , chodzi mi o to miejsce przed kółkiem .
A na środek chciałam Ci zaproponować jako soliter świerk 'Frohburg' albo 'Brewera', cyprysik 'Pendula' czy coś tam podobnego .Ale masz na brzegu posadzoną sosnę ościstą i tu już byłaby konkurencja .Tak jak Sylwia napisała brakuje koloru .Po środku dobrze by wyglądał buk' Purpurea Pendula', a jako wypełnienie rabaty może irga 'Major'.
ewaglen 16:47, 23 lis 2011

Absolutnie się nie gniewam, wprost przeciwnie, też tak uważam Konstruktywna krytyka jest zawsze w cenie . Żeby wszystko było jasne: mnie ta rabata się nie podoba. Dlatego chcę ją zmienić.
Pozdrawiam wszystkich , tych krytykujących - równie serdecznie
ewaglen 16:52, 23 lis 2011

Świerk Brewera jest piękny, ale duży. Boje się, że bardzo by mi zawalił ten przedogródek.
alinak 20:18, 23 lis 2011

ewaglen napisał(a)
I jeszcze mam jedną prośbę do Was?
Wykopałam dzisiaj bratki z fotografii poniżej. Te zielone kępki po lewej stronie to niebieskie dzwonki karpackie. Jak myślicie, co mogłabym posadzić tam zamiast bratków?

Za żółtymi cisami posadziłam dzisiaj 30 cebulek filetowych czosnków, a przed cisami i jałowcami tulipany białe. Teraz jak to piszę przyszło mi do głowy, że te tulipany w tym miejscu to chyba nie do końca dobry pomysł....Sama nie wiem... Tylko z drugiej strony, one w kwietniu, maju będą tylko. Za cisami jest strasznie gęsto. Danusia mi doradzała w tym miejscu coś na pniu, np. cisa. Mam nadzieję, że na wiosnę go tam wcisnę

przejrzałam ten wątek od deski do deski . pięknie skomponowane rabaty . jeśli mogę się wypowiedzieć to dałabym tu niziutki berberys admiration albo bagatele . z tym że ten pierwszy jest bardziej czerwony a drugi trochę zgaszony bordo .
Pszczelarnia 20:58, 23 lis 2011

Lubisz kwiaty? Ja polecam przywrotnika ostroklapowego - ale on nie będzie się odcinał, może być nawet bardzo poprawnie kolorystycznie nudno. Ale wprowadzi dynamikę formy. Tam jest tak niebiesko na tej rabacie. Z berberyskiem to byłoby czerwono-zółtozielono-zimnoniebiesko. Może się podobać.
Może jednak mała bylinowa rabatka? Bo po wiośnie to już tylko bratki albo inne sezonowe - jednoroczne? A co to za zielonkawożółta tuja (?) po prawej. Podoba mi się do tych cisów. A cisy piękne - wpadły mi w oko.
alinak 21:01, 23 lis 2011

widziałabym tam też rozchodniki okazałe lub typu Matrona ( bordowe)
ewaglen 21:45, 23 lis 2011

Pszczelarnia napisał(a)
Lubisz kwiaty? Ja polecam przywrotnika ostroklapowego - ale on nie będzie się odcinał, może być nawet bardzo poprawnie kolorystycznie nudno. Ale wprowadzi dynamikę formy. Tam jest tak niebiesko na tej rabacie. Z berberyskiem to byłoby czerwono-zółtozielono-zimnoniebiesko. Może się podobać.
Może jednak mała bylinowa rabatka? Bo po wiośnie to już tylko bratki albo inne sezonowe - jednoroczne? A co to za zielonkawożółta tuja (?) po prawej. Podoba mi się do tych cisów. A cisy piękne - wpadły mi w oko.

Nie wiem niestety co to za tuja. Rośnie u mnie od 5 lat. Wtedy, gdy ją sadziłam miałam mniej niż zielone pojęcie o roślinach. Sadziłam to, co wpadło mi w tym momencie w oko.

Oczywiście, że bardzo lubię kwiaty Jeśli chodzi o najniższe piętro tej rabaty, mnie osobiście się wydaje, że kolorystycznie najbardziej tam pasuje niebieski. To miejsce jest ściółkowane korą, a na korze berberysy zanim urosną są niewidoczne. Niebieski tez dobrze wygląda z żółtymi cisami.
Gardenarium 22:14, 23 lis 2011

alinak napisał(a)

I jeszcze mam jedną prośbę do Was?
Wykopałam dzisiaj bratki z fotografii poniżej. Te zielone kępki po lewej stronie to niebieskie dzwonki karpackie. Jak myślicie, co mogłabym posadzić tam zamiast bratków?

Za żółtymi cisami posadziłam dzisiaj 30 cebulek filetowych czosnków, a przed cisami i jałowcami tulipany białe. Teraz jak to piszę przyszło mi do głowy, że te tulipany w tym miejscu to chyba nie do końca dobry pomysł....Sama nie wiem... Tylko z drugiej strony, one w kwietniu, maju będą tylko. Za cisami jest strasznie gęsto. Danusia mi doradzała w tym miejscu coś na pniu, np. cisa. Mam nadzieję, że na wiosnę go tam wcisnę

przejrzałam ten wątek od deski do deski . pięknie skomponowane rabaty . jeśli mogę się wypowiedzieć to dałabym tu niziutki berberys admiration albo bagatele . z tym że ten pierwszy jest bardziej czerwony a drugi trochę zgaszony bordo .

Jakieś fajne żurawki, najlepiej w ładnym odcieniu różowego albo bordowego ale nie za ciemne. Te co Sebek ma.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 22:17, 23 lis 2011

Już doradzałem te Danusiu
ewaglen 22:34, 23 lis 2011

Dziękuję bardzo
Ile żurawek na metrze kwadratowym powinnam posadzić?