Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród - co dalej?

Mój ogród - co dalej?

tyna 16:55, 22 lis 2011

Jak dla mnie, to jest właśnie za płasko....nie jest nawet piętrowo......i ta sosna oścista na brzegu do przesadzenia....całość: bardzo estetycznie...... witam
ewaglen 20:01, 22 lis 2011

ponentasi napisał(a)
Ewuniu na starszych zdjęciach widziałam świerki na pniu, możesz je teraz pokazać, jak jeszcze je masz?

Już ich nie ma więc nie mogę Ci pokazać. Sprzedałam je ogrodnikowi za dobrą cenę
ewaglen 20:09, 22 lis 2011

tyna napisał(a)
Jak dla mnie, to jest właśnie za płasko....nie jest nawet piętrowo......i ta sosna oścista na brzegu do przesadzenia....całość: bardzo estetycznie...... witam

Witaj Tyno
Najgorsze jest to, że ja nie do końca wiem co chcę i długo dochodzę do tej wiedzy
Wcześniej rosły tam rośliny na pniu, ale zasłaniały mi perspektywę, dzieliły przestrzeń. Chciałam mieć poczucie większej perspektywy przed oczami. Piętrowe nasadzenia zaplanowałam na obrzeżach działki. Teraz jest jak jest, ale dalej to nie to.... Stąd moje rozterki....
Serdecznie pozdrawiam
Bogdzia 20:37, 22 lis 2011

Masz już tak ładnie że niezależnie co zrobisz nadal będzie pieknie.
ewaglen 22:09, 22 lis 2011

Pszczelarnia napisał(a)

Witaj Ewo, pięknie. Jak się ma taki piękny trawnik!!!!!???. A cis poniżej to jaka odmiana, jak rośnie, ile lat u Ciebie, ile sztuk jest na tym zdjęciu? Jestem na stronie 22 i wiem, że to elegantissima ale chodzi mi o coś bardziej szczegółowego (jakaś Aurea coś tam - mąż przytachał i próbuję oznaczyć, powiem więcej widziałabym je wszędzie u mnie ). I u Ciebie w klimacie kontynentalnym nie marzł?
Stół tarasowy z ławką - bardzo ładnie obrobione drzewo. To gotowiec? I jeszcze mam pytanie o drzwiczki do kuchni letniej. O czymś takim marzę..... .

Szkoda, że u mnie sosny nie chcą rosnąć.

Skończyłam czytać . Ja bym też widziała jakieś trawki przy cisach, zmieszczą się miskanty te lżejsze a na przód też jakies turzyce do tych iglaków (świerk Nimidis to pierwszy raz widzę!). Pozdrawiam i dziękuję za porcje estetycznych doznań.

Trawy bardzo mi się podobają i na pewno znajdą miejsce w moim ogrodzie, ale w miejscu, o którym piszesz chyba nie zmieszczę. Myślisz o miejscu przed cisami?
ewaglen 22:10, 22 lis 2011

Bogdzia napisał(a)
Masz już tak ładnie że niezależnie co zrobisz nadal będzie pieknie.

Jesteś bardzo miła Bogdziu, dzięki
ewaglen 23:08, 22 lis 2011

Syla napisał(a)

Kochani, ponieważ cały czas myślę jak poprawić niezbyt udane kompozycje w moim ogrodzie, by z wiosną mieć już gotowy plan, bardzo, bardzo proszę Was o pomoc . Sugestie i rady bardzo mi są potrzebne. Z góry dziękuję pięknie

A oto kolejna rabatka do poprawy:

Rosną tu oprócz świerków Nidiformis tawuły japońskie, posadzone w tym roku w maju, żółte na jesieni i zimą kosówki i bardziej na lewo jałowce Tamarishifolia.
Przy chodniku od strony domu posadzony jest świerk Białobok (zaznaczony czarnym kołem) i niebieskie płożące jałowce, a między nimi sosna oścista ("rarytas" , jak powiedziała Danusia ).

Czy tu, gdzie narysowałam czarne kółka dosadzić tawułkę? Myślę, że gdy tawułka podrośnie, wypełni te przestrzenie i będzie takim żółtym dywanem. Docelowo myślę, że żółte plamy powinny zrównoważyć zielone. Kosodrzewiny wiosną pozielenieją i będą zielone całe lato, więc tej zieleni będzie już sporo. Co myślicie na ten temat? A może macie jakieś inne pomysły?
Jest to tzw przedogródek, więc zależy mi na tym, by był reprezentacyjny.

A nie chciałabyś tu przypadkiem drzewka liściastego czerwonego x 2 i na przeciwną stronę x 1???
i trochę berberysa Admiration ???

Syla, ja już sama nie wiem.......
monteverde 02:13, 23 lis 2011

no fajnie by wyglądało, berberys Bagatelle, Admiration i można jeszcze Tiny Gold, maja po 50 cm wys. i szerokości albo niziutkie rh, tylko kwiaty są krótko
Matka 08:11, 23 lis 2011

A ja, nie wiem czy mogę, jak zobaczyłam te zdjęcia to pomyślałam o czymś wyższym, jakieś drzewko szczepieone na pniu(o czerwonych, jak pisze Syla, liściach)albo kulka jakas np.trzmielinowa na pniu?może?
ewaglen 08:42, 23 lis 2011

Każdy głos na wagę złota Bogda
To tak jest jak od początku nie ma koncepcji, tylko sadzi się na wyczucie. A że pokłady wyobraźni mam w pewnym sensie ograniczone, jest jak jest.