Aga pokażesz swój heterolepsis do podziału? Jak długo już u ciebie rośnie i na jakim stanowisku? Kupiłam w tym roku malutkie sadzonki, a on podobno dopiero po paru latach pokazuje na co go stać.
Najpierw musiałam pogooglować co to jest ten hetero .
Mam mało fotek z rabaty, na której go mam bo ona jest przerabiana ale zrobię Ci później lepsze zdjęcia.
Na tych fotkach to te trawki z chmurką .
Bardzo go lubię i w sumie nie wiem czemu jest tak mało popularny. Ma śliczne wąziutkie źdźbła i soczystą zieleń. W ogóle nie podsycha mimo, że jest na słońcu z odrobiną cienia. Kwitnie teraz i też tworzy fajną zwiewną chmurkę. Miałam 2 malutkie sadzonki posadzone kilka lat temu. W zeszłym roku podzieliłam 1 na pół i bardzo dobrze to zniósł i dogonił pierwotny egzemplarz. Na wiosnę podzielę tę drugą sztukę na pół albo 3 kawałki bo chcę go mieć więcej.
Moim zdaniem wcale tak wolno nie przyrasta.
Jesienią jest cudnie pomarańczowy. Jedynie ten zapach jest wkurzający ale tylko jak kwitnie i do wytrzymania .
Obok 2-letnie hakonki. Widać różnicę.
Pospacerowałam po Twoich rabatach z ogromną przyjemnością.
A co do tej trawki hetero : - w 100% podzielam każdą z Twoich obserwacji i myśli. Też dziwię się, dlaczego tak rzadko jest o nim, tj. sporobolusie mowa. Jak dla mnie - jest idealny. Super, że dzieliłaś, też to zrobię na wiosnę. W tym roku dokupiłam kilkanaście sadzonek, wszystkie ładnie przyrastają i co ważne, nie trzeba się martwić podlewaniem. Myślę, że w trzecim sezonie to już w ogóle kępy będą spektakularne.
O to bardzo dobre wiadomości. Jak i u mnie będzie mu tak dobrze, to pewnie powiększę stan posiadania tej trawki. Na zdjęciach widać, jak ładnie słońce łapie.