Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Basieksp 15:51, 13 paź 2022

Moje szmaragdy też w tym roku mocno zaszyszkowane, ale to dlatego że były cięte poprzedniej jesieni, w tym roku nie miały dobrych warunków by odbić sobie to cięcie bo strasznie sucho było, no i tak teraz wyglądają.
Nowa12 17:48, 13 paź 2022

Dzisiaj dosadziłam 2 tawuły na skarpę. Jedna już rosła to dałam jej koleżanki. To jest ta sama odmiana, żeby nie było. Wykopałam jałowca więc było pusto a skarpa to zdecydowanie nie jest moja mocna strona. Będą tawuły i święty spokój .
Więcej na to miejsce już nie muszę patrzeć .

Nowa12 17:52, 13 paź 2022

Wiaan napisał(a)
A ja lubię tuje Większość ich nie lubi do czasu kiedy musi kupić coś na żywopłot zimozielonego i jeszcze aby szybko i w miarę bezproblemowo rosło Jeśli są tłem to dlaczego nie. Cisy owszem też lubię, nawet bardzo, ale one są ciemne i w dużej ilości też nieciekawie by wyglądały, poza tym wiele roślin jest trujących w ogrodach Każdy z kim mam styczność kto ma w planie budowę mówi nigdy w życiu tuje, a jak dojdzie do zakupów to wszyscy je mają

Kogo nie zapytać nikt nie chce tuj . No cóż taki trend teraz. Ale każdy chce dyskrecję i spokój w ogrodzie i wymyślić i tak coś trzeba.
Judith 18:24, 13 paź 2022

Sądzę, ze ten antythujowy trend wynika z przywoływania - jako negatywny przykład -„nieogrodu”, w którym jest trawnik dookoła którego rosną thuje. Oberwało się rykoszetem każdej thui, nawet tej, która okala przepiękny ogród .
Dla mnie Thuje są ogrodzeniem. Traktuje je użytkowo. Gdy wcześniej miałam miejsce, w którym rosły tylko thuje twierdziłam, ze tam nic nie rośnie . Uważam natomiast, ze są świetnym ogrodzeniem .
Nowa12 18:54, 13 paź 2022

BASIA8 napisał(a)

Tak,tak tuje teraz są beee oj beee. Ja w całym ogrodzie mam tuje brabant - które są uważane za najgorsze. Ale... cena(5zł za 90cm), szybkość wzrostu (posadzone wiosną jako 90cm, a na jesieni następnego roku miały 1,40cm) - ich obecność sprawiła że koło domku jest intymnie. Gdybym miała jeszcze raz dokonać wyboru to też tuje. Wiadomo wszystko rzecz gustu.
Buziaki.

Pewnie że to kwestia gustu. Ja też bym drugi raz dała tuje .!
Nowa12 19:02, 13 paź 2022

Wiaan napisał(a)
Rozmawiałam z panem ze szkółki gdzie często kupowałam i odnośnie tuji brązowych w tym roku mówił, że susza to spowodowała i one odżyją wiosną na spokojnie, ale aby nie zostawiać środka brązowego tylko wyczyścić, bo cała grzybnia będzie się przenosić dalej, czyli mamy dodatkową robotę

Ja się chyba jednak nie zmobilizuję . I zrobię to na wiosnę. Teraz musiałabym chyba jakiś doping wziąć.
Nowa12 19:03, 13 paź 2022

Basieksp napisał(a)
Moje szmaragdy też w tym roku mocno zaszyszkowane, ale to dlatego że były cięte poprzedniej jesieni, w tym roku nie miały dobrych warunków by odbić sobie to cięcie bo strasznie sucho było, no i tak teraz wyglądają.

Ale dobrze że one dużo potrafią znieść .
Nowa12 19:09, 13 paź 2022

Judith napisał(a)
Sądzę, ze ten antythujowy trend wynika z przywoływania - jako negatywny przykład -„nieogrodu”, w którym jest trawnik dookoła którego rosną thuje. Oberwało się rykoszetem każdej thui, nawet tej, która okala przepiękny ogród .
Dla mnie Thuje są ogrodzeniem. Traktuje je użytkowo. Gdy wcześniej miałam miejsce, w którym rosły tylko thuje twierdziłam, ze tam nic nie rośnie . Uważam natomiast, ze są świetnym ogrodzeniem .

I tak moje też traktuję. Robią za ogrodzenie i zimozielone, niewymagające tło. I nie jem ich więc chyba się nie otruję .
Wiolka5_7 19:10, 13 paź 2022

Tak tuje są fajne , też je lubię. Tylko jeśli są regularnie przycinane.
Zasłaniają od gapiów ,od kurzu, wiatru i są świetnym tłem dla roślin

Ja będę czyścić po przycięciu wiosną
Agatorek 20:34, 13 paź 2022

Ten klon Fireglow jest przepiękny ❤️
Ja lubię tuje, na rabatach też, te mniejsze, albo formowane