Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Judith 13:50, 12 paź 2022

Moja perovskia leży i kwiczy... Muszę ja podpierać...
Ale to chyba zależy od odmiany - na miejskich rabatach widuje piękne łany. Trzeba dobrze wybrać.
Nowa12 14:03, 12 paź 2022

Judith napisał(a)
Moja perovskia leży i kwiczy... Muszę ja podpierać...
Ale to chyba zależy od odmiany - na miejskich rabatach widuje piękne łany. Trzeba dobrze wybrać.

No właśnie o to się boję. Bo jak będzie leżeć to się będę tylko wkurzać . Zwłaszcza że już ostróżki rutewki i jedną odmianę jeżówek muszę podpierać. I kupiłam drugi stojak na róże bo oprócz Bathsheby, Summer Song mi się totalnie kładzie, ma tak wiotkie pędy (ale i tak ją kocham ).
Nie lubię takich "gorsetów" w ogrodzie ale wiadomo że czasem trzeba.
Nowa12 14:35, 12 paź 2022

Też Wasze iglaki już żółkną od środka ?
Bo czytałam ostatnio na jakiejś grupie ogrodowej że koniecznie trzeba pryskać bo to grzyb a najlepiej Mospilanem .
Dlatego lubię tak to forum, że tu nikt takich głupot nie pisze a tymczasem gdzie indziej każą pryskać na wszystko nawet na jesień . "Liście brązowieją i opadają w październiku" - na pewno grzyb, koniecznie pryskać . Czasem mnie to bawi a czasem ręce opadają jakie ludzie mają luźne podejście do chemii w ogrodzie. Chwasty? Najlepiej Roundap. Lek na wszystko. Masakra.
Nowa12 14:40, 12 paź 2022

Kolejne etapy jesieni.
I te fajne.

I te mniej fajne .
Nowa12 14:46, 12 paź 2022

Róże to już niech nie udają że kwitną bo sporo róż chyba nie zdąży u mnie powtórzyć kwitnienia np. Ascot. Nawet nie wiem czemu. Na razie przymrozków nie było ale dzisiaj tylko +2.

Wiaan 14:53, 12 paź 2022

Nowa12 napisał(a)
Kolejne etapy jesieni.
I te fajne.

Niesamowite kory, pięknie jaki to jest klon?

Piszesz o brązowiejących tujach. Moje też ale tylko tam gdzie mniej słońca dociera, u śasiadów jak widzę od mojej strony też bardzo dużo brązowego. Czy to nie jest normalne zjawisko?
Swoich nie czyściłam ani wiosną ani teraz.
Mirka 15:23, 12 paź 2022

Nowa12 napisał(a)
Też Wasze iglaki już żółkną od środka ?
Bo czytałam ostatnio na jakiejś grupie ogrodowej że koniecznie trzeba pryskać bo to grzyb a najlepiej Mospilanem .
Dlatego lubię tak to forum, że tu nikt takich głupot nie pisze a tymczasem gdzie indziej każą pryskać na wszystko nawet na jesień . Liście brązowieją i opadają w październiku - na pewno grzyb, koniecznie pryskać . Czasem mnie to bawi a czasem ręce opadają jakie ludzie mają luźne podejście do chemii w ogrodzie. Chwasty? Najlepiej Roundap. Lek na wszystko. Masakra.

To samo mam drugi sezon na swoich tujach .Cały sezon ładne a teraz okropne. Jak otrzepałam z suchego to prawie golutkie są.
Judith 15:30, 12 paź 2022

Ja nigdy nie miałam suchelców na thujach, a w tym roku - po przycięciu - masa...
Nowa12 16:06, 12 paź 2022

Wiaan napisał(a)

Niesamowite kory, pięknie jaki to jest klon?

Piszesz o brązowiejących tujach. Moje też ale tylko tam gdzie mniej słońca dociera, u śasiadów jak widzę od mojej strony też bardzo dużo brązowego. Czy to nie jest normalne zjawisko?
Swoich nie czyściłam ani wiosną ani teraz.

Klon to Fireglow cały rok czerwonobordowy ale na jesień bardziej żarówiasty .
Normalne zjawisko w tujach. Raz tego suchego więcej a raz mniej. Raz na rok staram się wytrzepać to suche. Worów pełno tego jest.
Nowa12 16:09, 12 paź 2022

Mirka napisał(a)

To samo mam drugi sezon na swoich tujach .Cały sezon ładne a teraz okropne. Jak otrzepałam z suchego to prawie golutkie są.

Im większe to niestety suchego więcej . Nie martw się na wiosnę będą znowu bujnie zielone. Ja moje czyścić będę chyba wiosną. Teraz mi się już nie chce . Jak sobie przypomnę ile mi to ostatnim razem czasu zajęło i ile się natargałam worów z tym suszem to gęsiej skóry dostaję .