Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 18:42, 17 paź 2022

Magleska napisał(a)
Napiszesz mi na priv ,gdzie kupowałaś ?

Madziu nie kupowałam judaszowców przez internet. Tego kupiłam akurat u mnie w lokalnej szkółce. Ale polecam szkółkę Pana Olszewskiego z Poczesnej k. Częstochowy. On się specjalizuje w judaszowcach, ma wszystkie odmiany i bardzo dobre ceny. Zresztą często wystawia judaszowce na targach ZtŻ. Taniej nigdzie nie spotkałam.
Może akurat będziesz kiedyś jechać w tamtą stronę .
Wiolka5_7 18:47, 17 paź 2022

Nowa12 napisał(a)

Albo nogi pluskać .

Wiolka5_7 18:50, 17 paź 2022

A mówiłaś że nie masz miejsca na derenia? gdzie posadzisz judaszka?
Nowa12 19:49, 17 paź 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Aga powiedz mi jakie warunki ma u Ciebie Sporobolus ? Jaki ma kolor liści - jasnozielony czy ciemnozielony?

Pokaż na fotce.

Myślę wywalić carexy z przedogródka.

Pierwsze fotki masz z czerwca i lipca. W sierpniu zaczyna kwitnąć tworząc delikatną chmurkę. Na jesień przebarwia się na pomarańczowo.
On ma kolor takiej soczystej zieleni. Nie jest to ani limonka ani ciemna zieleń. Ma cieniutkie źdźbła przez co wygląda bardzo delikatnie a nie sieje się jak stipa .

Nowa12 19:57, 17 paź 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
A mówiłaś że nie masz miejsca na derenia? gdzie posadzisz judaszka?

Nie mogłam wywalić cyprysika bo uparł się chłop i basta to wywaliłam krzewuszkę. Słabo kwitła i wyłysiała od spodu i musiałabym ją porządnie odmłodzić więc stwierdziłam że wykopię ją zwłaszcza że mam jeszcze 4 inne krzewuszki i ta wyglądała najgorzej.
Ale ile się namordowałam żeby ją wykopać. Myślałam że nie dam rady sama. Nie wiedziałam, że krzewuszki mają takie korzenie. Więc nie zdążyłam już wykopać dołka a pod judaszowce kopię naprawdę wielkie dołki. Reszta roboty jutro.
Nowa12 20:02, 17 paź 2022

A na derenia to nadal nie mam miejsca .
Ale jak jest ciśnienie to i miejsce potrafi się znaleźć .
Iwonka 20:05, 17 paź 2022

Aga judaszowcem zachwycam się i ja
A sporobolus różnołuskowy to moje odkrycie sezonu. Mijam łany ich na moich okolicznych rondach. Pięknie wyglądają o wschodzie i zachodzie słońca. Szybko startują i skoro radzą sobie na miejskiej patelni, to i w naszych ogrodach powinno być im dobrze.
Ty masz fajne kępy, dorodne. Ja kupiłam 4 sztuki, podzieliłam. Mam na razie niteczki, ale podobno szybko przyrasta, prawda?
U Jankosi na blogu jest rzetelny wpis na jego temat, no i piękne fotki. Polecam
https://ogrodowapasja.blog/2021/02/07/sporobolus-roznoluskowy-wonna-trawa-amerykanskich-prerii/
Nowa12 20:13, 17 paź 2022

Iwonka napisał(a)
Aga judaszowcem zachwycam się i ja
A sporobolus różnołuskowy to moje odkrycie sezonu. Mijam łany ich na moich okolicznych rondach. Pięknie wyglądają o wschodzie i zachodzie słońca. Szybko startują i skoro radzą sobie na miejskiej patelni, to i w naszych ogrodach powinno być im dobrze.
Ty masz fajne kępy, dorodne. Ja kupiłam 4 sztuki, podzieliłam. Mam na razie niteczki, ale podobno szybko przyrasta, prawda?
U Jankosi na blogu jest rzetelny wpis na jego temat, no i piękne fotki. Polecam
https://ogrodowapasja.blog/2021/02/07/sporobolus-roznoluskowy-wonna-trawa-amerykanskich-prerii/

Super go Jankosia opisała. Przeczytałam i zgadzam się w 100%. U mnie też dość szybko przyrósł a miałam malutkie sadzonki. Dzielenie wiosenne super znosi, praktycznie bez szwanku.
Jak jest ładna jesień to ma pięknie pomarańczowe, ogniste kolorki. Jest ładny cały rok i to jest chyba jego największa zaleta.
Iwonka 20:20, 17 paź 2022

Dziękuję za info. Postaram się jutro uwiecznić te z naszych rond, ładnie w masie wyglądają.
A wyczułaś kolendrę?
Rojodziejowa 20:32, 17 paź 2022

Iwonka napisał(a)
Dziękuję za info. Postaram się jutro uwiecznić te z naszych rond, ładnie w masie wyglądają.
A wyczułaś kolendrę?

Bardzo jestem ciekawa tego sporobolusa w masie, więc czekam na fotkę