Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 20:46, 17 paź 2022

Iwonka napisał(a)
Dziękuję za info. Postaram się jutro uwiecznić te z naszych rond, ładnie w masie wyglądają.
A wyczułaś kolendrę?

O patrz. Zapomniałam. Tak, wyczuwam i tego zapachu nie lubię. Ale czuć go tylko przez jakiś czas. Teraz już nie.
Nowa12 20:47, 17 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Bardzo jestem ciekawa tego sporobolusa w masie, więc czekam na fotkę

Ja też. Bo u mnie 3 szt. to już masa .
Wiolka5_7 21:16, 17 paź 2022

Nowa12 napisał(a)

Pierwsze fotki masz z czerwca i lipca. W sierpniu zaczyna kwitnąć tworząc delikatną chmurkę. Na jesień przebarwia się na pomarańczowo.
On ma kolor takiej soczystej zieleni. Nie jest to ani limonka ani ciemna zieleń. Ma cieniutkie źdźbła przez co wygląda bardzo delikatnie a nie sieje się jak stipa .

Piękny jest, ale pomyślałam sobie że jednak w tym miejscu co chce posadzić to muszę mieć niską ciemnozieloną trawkę
Podoba mi się Carex umbrosa - turzyca cienista i tą kupię jednak.

Sporobolus jest jaśniejszy i ma wysokie kwiatostany.
Fajnie by pasował przed cisami to jest pomysł
Pomyślę

Dzięki za info
Ewa777 21:27, 17 paź 2022

Piękny jest ten judaszowiec. Mi też się spodobał. Eh, żeby mieć tak dużą działkę!
Nowa12 21:41, 17 paź 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Piękny jest, ale pomyślałam sobie że jednak w tym miejscu co chce posadzić to muszę mieć niską ciemnozieloną trawkę
Podoba mi się Carex umbrosa - turzyca cienista i tą kupię jednak.

Sporobolus jest jaśniejszy i ma wysokie kwiatostany.
Fajnie by pasował przed cisami to jest pomysł
Pomyślę

Dzięki za info

No pewnie. Sama wiesz najlepiej co ci będzie pasowało. Chociaż sporobolus moim zdaniem wszędzie się dopasuje .
Tego carexa nie znam ale ja jednak nie jestem fanką carexów. Praktycznie wszystkie, które miałam usunęłam. Zerknę z ciekawości co to za odmiana. W tej chwili trawy, które najbardziej lubię to hakonki, sporobolusy i molinie. I chyba na razie tak zostanie .
Nowa12 21:48, 17 paź 2022

Ewa777 napisał(a)
Piękny jest ten judaszowiec. Mi też się spodobał. Eh, żeby mieć tak dużą działkę!

Nie dałybyśmy rady z dużą działką. Trzeba upychać na małej . Ale jakby tak pomyśleć to zawsze znajdzie się coś do przesunięcia lub wysadzenia .
Ja na czarnej liście mam cyprysika i pęcherznicę. Pewnie kiedyś usunę.
GorAna 22:39, 17 paź 2022

Podziwiam judaszowca, też się zastanawiam nad kupnem, bo będę miała miejsce po oszukanym buku.
Bardzo przypadł mi do gustu Sporobulus, szukam niewysokiej trawy dla towarzystwa różom, takiej około 60 cm. Może się sprawdzi, muszę poszukać
Dzięki za inspirację
Nowa12 22:54, 17 paź 2022

GorAna napisał(a)
Podziwiam judaszowca, też się zastanawiam nad kupnem, bo będę miała miejsce po oszukanym buku.
Bardzo przypadł mi do gustu Sporobulus, szukam niewysokiej trawy dla towarzystwa różom, takiej około 60 cm. Może się sprawdzi, muszę poszukać
Dzięki za inspirację

Jak masz miejsce to pomyśl nad tym drzewkiem. Jest wybór odmian wiec można dobrać taki kolor jaki pasuje. A pokrój też bo i bardziej rozłożysty albo parasolowaty albo całkiem płaczący.
Sporobolusa mam obok róż i ładnie wygląda chociaż powinno go być więcej. Nie wiem jakby się sprawdził przed różami czy nie byłby za wysoki w fazie kwitnącej.
Ale polecam go z czystym sumieniem.
GorAna 23:03, 17 paź 2022

Nowa12 napisał(a)

Jak masz miejsce to pomyśl nad tym drzewkiem. Jest wybór odmian wiec można dobrać taki kolor jaki pasuje. A pokrój też bo i bardziej rozłożysty albo parasolowaty albo całkiem płaczący.
Sporobolusa mam obok róż i ładnie wygląda chociaż powinno go być więcej. Nie wiem jakby się sprawdził przed różami czy nie byłby za wysoki w fazie kwitnącej.
Ale polecam go z czystym sumieniem.

Muszę jechać do mojej ulubionej szkółki i poszukać takiego o złotych liściach i wsadzę go w miejsce nietrafionego buka
Sporobulusa też uszę sobie sprawić
Och te wieczne roszady i zakupy...co by było gdyby ich nie było
Wiaan 23:35, 17 paź 2022

Nowy judaszowiec śliczny