Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Martka 17:00, 13 mar 2023

Dziewczyny, na lokalnym ryneczku mam stoisko z warzywami i owocami z odrzutu i zdarzają się tam banany brązowe bardziej niż tylko w kropki. Te kupuję za złotówkę i zakopuję po sztuce pod różę. To samo robię, gdy czasem ostaną się niezjedzone banany i obowiązkowo skórki też zbieram i daję do róż, a tylko ostatecznie do kompostownika. Stosuję tę metodę od roku, ale do tej pory róże były zadowolone.
Nowa12 18:31, 13 mar 2023

Dorii napisał(a)
Jaka wysoka ta róża rośnie? Spraw jej może obelisk jak do pnących, tylko odpowiednio wysoki do jej wzrostu.
U mnie za "bramką" rosną lawendy więc znam ten ból :/

Tak, zamierzam jej kupić taki obelisk jak do pnących. Mam tam już 2 takie obeliski. Ten najwyżej kupię niższy bo ta róża jest niska ale jak piłka wpada do środka to wyłamuje jej takie konkretne pędy praktycznie u nasady a tak to się odbije od obelisku. Szkoda że wcześniej o tym nie pomyślałam. Człowiek mądry po szkodzie.
Oby tylko przeżyła.
Nowa12 18:35, 13 mar 2023

Ewik napisał(a)

Jak ją lubisz to daj jej szanse, u mnie gorsze bidy się ogarniały.moze jakoś dodatkowo osłonić ją od strony "boiska " choćby jakiś większy kamień położyć przed nią ?

Mogłam od razu postawić jej obelisk. Nie pomyślałam że aż tak ucierpi. Zimą też miała wyłamane pędy, aż piłka była przebita. I to był chyba dla niej gwoźdź do trumny.
Zetnę ja nisko i zobaczymy. Czasem ta róża pojawia się we Floribundzie. Może jeszcze kiedyś będzie jakby ta nie dała rady.
Nowa12 18:36, 13 mar 2023

olciamanolcia napisał(a)
Banana nigdy nie stosowałam az do ubiegłej jesieni kiedy to sadziłam moje róże MW (Ela z Ptasiego gaju tak mi doradziła ) Zobaczymy jaka moc maja skórki Pod każda różę dałam po prawie całej obranej z jednego Teraz tylko obornikiem posypię- u mnie już wszystkie róże startują.
tez dałabym szansę tej róży. Ja bym ją ścięła na maxa i powycinałabym wszystkie najgrubsze ( najstarsze) łodygi

Też sprobuję z tymi bananami. Kiedyś dawałam skórki chyba pod clematisy ale to bylo tylko raz.
Nowa12 18:40, 13 mar 2023

Martka napisał(a)
Dziewczyny, na lokalnym ryneczku mam stoisko z warzywami i owocami z odrzutu i zdarzają się tam banany brązowe bardziej niż tylko w kropki. Te kupuję za złotówkę i zakopuję po sztuce pod różę. To samo robię, gdy czasem ostaną się niezjedzone banany i obowiązkowo skórki też zbieram i daję do róż, a tylko ostatecznie do kompostownika. Stosuję tę metodę od roku, ale do tej pory róże były zadowolone.

No to jak kolejna dobrze radzi to zacznę z tymi bananami . U mnie skórek od bananów nie brakuje.
Nowa12 18:43, 13 mar 2023

Stwierdziłam, że wytnę dzisiaj stipy. Nie czekam już. Niech jest łyso już wszędzie .
Martka 18:58, 13 mar 2023

Tak, jak łyso to łyso, też tak będę szła, po całości
Jak tniesz stipy, na jaką wysokość? Mam je pierwszy rok.
Helen 19:15, 13 mar 2023

Fajne przepisy odnośnie dokarmiania róż podajecie, mus spróbować U mnie MW nie za bardzo rośnie, ją będę dokarmiać najbardziej
Nowa12 19:38, 13 mar 2023

Martka napisał(a)
Tak, jak łyso to łyso, też tak będę szła, po całości
Jak tniesz stipy, na jaką wysokość? Mam je pierwszy rok.

Ja stipy tak na 5-10 cm. Nie wyczesuję tylko tnę praktycznie do zera.
Nowa12 19:40, 13 mar 2023

Helen napisał(a)
Fajne przepisy odnośnie dokarmiania róż podajecie, mus spróbować U mnie MW nie za bardzo rośnie, ją będę dokarmiać najbardziej

Ja sprobuję wszystkie podsypać.