Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 16:46, 12 mar 2023

A ta róża chyba będzie do wycięcia. I chyba będę za nią płakać bo bardzo ją lubiłam a teraz jest niedostępna. Była ciągle masakrowana przez młodych grających w piłkę i chyba nie dała rady. Ciągle musiałam wycinać jej wyłamane przez piłkę pędy.

Gruszka_na_w... 17:02, 12 mar 2023

Daj tej róży jeszcze szansę. Na paru pędach widać kawałeczki zielonego u podstawy. Dokarm. Może się uda utrzymać ją przy życiu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 17:19, 12 mar 2023

Ja też bym zostawiła tą różę, jeżeli jest w niej chęć życia, to do maja powinna się ujawnić. Dokarm bidulę tak jak radzi Hania.
Moje róże w większości już przycięte, zostawiłam na później tylko młodziaki sadzone jesienią i wrażliwce.
SylwiaBe 17:20, 12 mar 2023

Nowa12 napisał(a)

U mnie tylko stipy zostały z traw do cięcia.

Mi niestety stipy coś się nie trzymają, nie wiem, jak to robicie, że macie takie ładne, u mnie uschły...
Ja jeszcze oprócz miskantów muszę ściąć proso HM i imperatę RB.
Nowa12 18:37, 12 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Daj tej róży jeszcze szansę. Na paru pędach widać kawałeczki zielonego u podstawy. Dokarm. Może się uda utrzymać ją przy życiu.

Poczekam jeszcze. To co nieżywe wytnę, może coś wypuści jeszcze. Jak przeżyje to muszę jej zrobić jakąś osłonę/podporę bo kolejnego łamania to już raczej nie przeżyje.
Nowa12 18:39, 12 mar 2023

antracyt napisał(a)
Ja też bym zostawiła tą różę, jeżeli jest w niej chęć życia, to do maja powinna się ujawnić. Dokarm bidulę tak jak radzi Hania.
Moje róże w większości już przycięte, zostawiłam na później tylko młodziaki sadzone jesienią i wrażliwce.

Też mam takie róże terminatorki i te najbardziej mnie nosi zeby je chlasnąć. Może to zrobię w przyszłym tygodniu bo pogoda ma być spoko.
Zrobię jak mówi Hania bo tej róży akurat mi bardzo szkoda. Jest na skraju rabaty i niestety łapie się na strzały piłkarskie .
Nowa12 18:42, 12 mar 2023

SylwiaBe napisał(a)

Mi niestety stipy coś się nie trzymają, nie wiem, jak to robicie, że macie takie ładne, u mnie uschły...
Ja jeszcze oprócz miskantów muszę ściąć proso HM i imperatę RB.

Mi też jednego razu stipy zdechły. Także tak dobrze nie ma . Ale ta rabata jest bardzo sucha i słoneczna i im jest najwyraźniej tu dobrze.
Ja proso i imperatę już ścięłam. Na razie ma nie być mrozu.
Muszelka 18:43, 12 mar 2023

Przesadź ją w inne miejsce. Włóż pod korzeń dojrzałego banana pokrojonego w talarki. Zobaczysz, że się bardzo ucieszy i podziękuje kwieciem.
Nowa12 22:31, 12 mar 2023

Muszelka napisał(a)
Przesadź ją w inne miejsce. Włóż pod korzeń dojrzałego banana pokrojonego w talarki. Zobaczysz, że się bardzo ucieszy i podziękuje kwieciem.

Nie chciałabym jej przesadzać bo nie mam gdzie i jest do kompletu przy innych różach w podobnym kolorze. Ale o bananach nie słyszałam tylko o skórkach z banana. Sam banan też jest nawozem?
Anda 10:02, 13 mar 2023

Możesz jej podać drobno krojone skórki banana (całego szkoda) i jeszcze fusy od kawy i herbaty. To wszystko wymieszać z glęba na głębokość ok. 10 cm. Wtedy najszybciej się przerobi i zostanie udostępnione korzeniom
Trzymam kciuki za różę. Daj jej od razu jakąś osłonę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies