Madia
16:07, 28 sty 2019

Myślę, że powyższe zdjęcia wyjaśniają skąd taki tytuł wątku.
Moją przygodę z ogrodem zaczęłam 8 lat temu i z każdym kolejnym rokiem poświęcam mu się coraz bardziej. Kiedy zaczynałam nasadzenia w 100% składały się z roślin darowanych od rodziny i znajomych. W tamtym okresie budowa domu była priorytetem i niestety, ale działka nie została nawieziona żyzną ziemią ani nie zleciliśmy projektu ogrodu. Niejednokrotnie chciałam wszystko zaorać i zacząć od nowa, ale sentymenty nie pozwalają, a szkoda, bo na tak pięknym tle można by stworzyć niesamowity ogród. Przez te wszystkie lata starałam się zrobić co się da, żeby te nasze zarośla zaczęły przypominać ogród z marzeń. Nie wiem czy kiedykolwiek dogonię to marzenie, ale póki co świetnie się bawię i choć nie jest idealnie to jest po mojemu.
Jeśli chodzi o styl jaki lubię to nie ma jednego, podobają mi się ogrody angielskie, naturalistyczne, japońskie. Lubię gęste nasadzenia i różnorodność barw, zachwycają mnie różne grupy roślin dlatego u mnie jest misz-masz wszystkiego. Wciąż coś przesadzam i zmieniam, a rośliny jakoś mi to wybaczają.
W tym roku postanowiłam zainwestować w rośliny jednoroczne, których u mnie zawsze było niewiele i nakupiłam sporo nasion. 3 dni temu wysiałam jedno opakowanie szałwi błyszczącej czerwonej i czekam na dalszy rozwój wydarzeń