Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

kasia1 11:54, 11 maj 2020

Sylwia, masz jakąś różę pnącą, którą mogłabyś polecić? Moim rodzicom wymarzła na domu winorośl, tzn. była już stara i chorowała. Teraz w to miejsce chcą posadzić różę pnącą.
sylwia_slomc... 12:20, 11 maj 2020

Kasiu mam 6 róż pnących u siebie z czego 4 bezimienne marketowe po 5 zł kupowane z balotu i dwie co dostałam od Agi jedna biała- niestety mocno odchorowała pierwszą zimę i tak naprawdę dopiero się zbiera w tym sezonie i mam nadzieję zobaczyć jej kwiaty. a druga to parenian blue i ta jest śliczna wprawdzie drobne kwiaty, ale sporo, bardzo szybko rośnie i kwitnie prawie od czerwca do zimy. A i w tym sezonie okazała się całkowicie zimozielona, nie zgubiła wcale listków
tu praktycznie miesiąc po posadzeniu

przeżyła powoź i nawet nie chorowała jakoś mimo 20cm zamulenia korzeni i gałązek
tu po powodzi fotka z sierpnia

ja nie czyszczę kwiatów same to robią, zima były z nich drobniutkie czerwone owocki

tyle kwiatów na gałązkach poprowadzonych pionowo to już wiem czego się spodziewać na tych co prowadzę w poziomie bo w sezon z malizny wyrosła na dach chaty
kasia1 12:33, 11 maj 2020

Serdecznie dziękuję, na pewno prześlę linka rodzicom, niech przemyślą, co im pasuje.
gogo 12:49, 11 maj 2020

Maluszek przesłodki, chętnie bym go utuliła zamiast mamy
Niezła ilość wysianych nasion
Ja też wysiałam szarłaty, maczki, lewkonie i reszty nie pamiętam, do skrzynek z różami, zobaczymy, czy coś wykiełkuje.
Bo z nasionami to loteria, z całej torebki szałwii omączonej mam tylko 2 sadzonki
Mgduska 09:02, 12 maj 2020

Sylwia, bardzo mi się podoba Wasz staw - może kiedyś pisałaś, ale teraz nie znajdę - jaką ma głębokość? Masz tam żabki? Jak jest zbudowany? Sorry, jeśli zawracam gitarę
Mgduska 09:08, 12 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Na rabatę, która powstawała nasypaliśmy trocin, ciut nawozów i ziemi do wysiewów, która się składała niestety głównie z torfu( zamawiając dostawę zaznaczałam, że nie o torf mi chodzi, no to ktoś jak przeczytał ziemia do wysiewów uznał, ze ok, a tam w składzie głównie torf) Pomoże rozluźnić ziemię, ale szkoda mi torfowisk

Emuś wymieszał sprzętem

i zaczęłam planowanie gdzie co posieję. Po raz pierwszy posiałam kwaterami....skoro Piet Oudolf sadzi w ten sposób to ja spróbowałam wysiać, zobaczymy co z tego wyjdzieNajpierw udeptałam ścieżki między kwaterami, a potem mieszałam nasionka z piaskiem i sypałam po całej kwaterze, na koniec delikatnie płyciutko pazurkami wzruszyłam i podlałam

Na razie jest tak i całkiem mi się podoba Trzymajcie kciuki by powschodziło

No to jest super! Trzymam kciuki i też nie mogę się doczekać co wyjdzie! Coś pięknego na pewno Ale fajny pomysł! Rabata żyrafa
AnnaCh 09:33, 12 maj 2020

Ta nowa rabatka z kwaterami już teraz mega wygląda
Fajne te ścieżki między kwaterkami
Ale będzie pięknie, już się nie mogę doczekać kwitnienia.
sylwia_slomc... 09:56, 12 maj 2020

kasia1 napisał(a)
Serdecznie dziękuję, na pewno prześlę linka rodzicom, niech przemyślą, co im pasuje.

Nie ma za co
sylwia_slomc... 09:59, 12 maj 2020

gogo napisał(a)
Maluszek przesłodki, chętnie bym go utuliła zamiast mamy
Niezła ilość wysianych nasion
Ja też wysiałam szarłaty, maczki, lewkonie i reszty nie pamiętam, do skrzynek z różami, zobaczymy, czy coś wykiełkuje.
Bo z nasionami to loteria, z całej torebki szałwii omączonej mam tylko 2 sadzonki

Różnie sobie nasiona radzą, ale pierwsze moje rabaty bylinowe w dużej mierze z nasion właśnie powstawałyMama z maluchem znowu wczoraj były, Emus widział, ja nie byłam w ogrodzie.
sylwia_slomc... 10:04, 12 maj 2020

Mgduska napisał(a)
Sylwia, bardzo mi się podoba Wasz staw - może kiedyś pisałaś, ale teraz nie znajdę - jaką ma głębokość? Masz tam żabki? Jak jest zbudowany? Sorry, jeśli zawracam gitarę

To raczej oczko wodne jest niż staw. Powstawało rok temu, teraz odkopywaliśmy z mułu po powodzi.
Wybraliśmy ziemię, ukształtowali dno, na to wełna mineralna, potem dwie warstwy włókniny, na to folia do oczek niebieska bo taka była tańsza i dostępna u nas, na nią dla zamaskowania dwie warstwy czarnej folii budowlanej, na to żwirek i kamienie, rośliny i woda. Żabki są i kijanki i było pełno larw ważek, teraz już też ważki przyleciały choc woda dopiero od półtora tygodnia nalana