Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:01, 05 paź 2020

Mgduska napisał(a)
Całe szczęście, że ta jesień jest taka piękna. Co roku latem boję się jesieni, a potem się okazuje, że przecież też jest kolorowo i przyjemnie. Ślicznie jest teraz u Ciebie. I pozwolisz, że sobie jedno Twoje zdanie pożyczę za motto tygodnia, to o kupowaniu roślin: "Dużo roślin mi się podoba, a żyje się raz więc sobie nie odmawiałam" - o to to, właśnie tak, ja też

Bo życie jest jedno i nie ma sensu wszystkiego sobie odmawiaćA już na pewno nie tego co daje nam radość i sprawia, ze nabiera w szarej codzienności kolorów Do tego zawsze sobie tłumaczę, ze robię coś nie tylko dla siebie, ale i dla świata. Bzyczki, ptaszki, żuczki znajdą pokarm i dom, rośliny dają tlen, oczyszczają powietrze, zatrzymują wodę, urozmaicają krajobraz.....ja widzę same pozytywy Wszyscy korzystaja na tym Tak się pozbywam wyrzutów sumienia, że zamiast na remont zbierać, wciąż kupuję rośliny
Mgduska 10:24, 05 paź 2020

Ja mam tylko wątpliwości, czy nowych roślin potrzebuje mój ogród, czy ja
Ale sobie myślę, że jak przystosuję jakiś nowy kawałek do sadzenia - wtedy sobie poprzesadzam i uporządkuję co trzeba
Też staram się działać w imię wydłużenia sezonu kwiatowego. Ostatnio pojawiły się w odległości ok. 1,5 km od nas ule - i te pszczoły korzystają z mojej gaury - wcześniej były raczej tylko trzmiele, teraz latają prawdziwe miodne pszczoły
sylwia_slomc... 10:40, 05 paź 2020

Mgduska napisał(a)
Ja mam tylko wątpliwości, czy nowych roślin potrzebuje mój ogród, czy ja
Ale sobie myślę, że jak przystosuję jakiś nowy kawałek do sadzenia - wtedy sobie poprzesadzam i uporządkuję co trzeba
Też staram się działać w imię wydłużenia sezonu kwiatowego. Ostatnio pojawiły się w odległości ok. 1,5 km od nas ule - i te pszczoły korzystają z mojej gaury - wcześniej były raczej tylko trzmiele, teraz latają prawdziwe miodne pszczoły
Dla pszczół posadź na wczesny pożytek krokusy i ciemierniki, jak zima ciepła potrafią już końcem lutego szukać roślin kwitnących, na jesienny ostatni pożytek, astry są niezastąpione, aż bzyczy na nich jak w ulu u nas
Ania111 11:31, 05 paź 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
i grzybki na koniec

... piękne ,
natura sama tworzy dekoracje

cudo
Mgduska 11:31, 05 paź 2020

Dla pszczół posadź na wczesny pożytek krokusy i ciemierniki, jak zima ciepła potrafią już końcem lutego szukać roślin kwitnących, na jesienny ostatni pożytek, astry są niezastąpione, aż bzyczy na nich jak w ulu u nas

Mam jedne i drugie, krokusy jeszcze dosadzałam, ale ciemierniki na razie jednoliściowe, młodziutkie i słabo przyrastają.
Agania 13:39, 05 paź 2020

Miłorząb wreszcie rośnie

Ślicznie wygląda i już ma kolorek
sylwia_slomc... 14:00, 05 paź 2020

Ania111 napisał(a)

... piękne ,
natura sama tworzy dekoracje

cudo

Bardzo takie właśnie lubię, zostawiam mech na chodnikach kostce wszędzie gdzie chce rosnąc, ma wiele uroku
sylwia_slomc... 14:01, 05 paź 2020

Mgduska napisał(a)

Mam jedne i drugie, krokusy jeszcze dosadzałam, ale ciemierniki na razie jednoliściowe, młodziutkie i słabo przyrastają.

Posyp pod nimi popiołu z drewna lub wapna ( nawet takiego do bielenia drzew i pomieszaj delikatnie z ziemią wokół. Popiół lepszy bo alkalizuje, a oprócz tego ma składniki pokarmowe
sylwia_slomc... 14:03, 05 paź 2020

Agania napisał(a)

Ślicznie wygląda i już ma kolorek

Doda trochę lekkości w sezonie na tej rabacie, w sąsiedztwie ma buki, graba i świerka i jodłę balsamiczną jak urosną będą ciężkie w odbiorze, a miłorząb leciutki
popcorn 14:34, 05 paź 2020

Pięknie u Ciebie, Sylwia! Mi się lista chciejstw na razie wyczerpała, no i dobrze bo zrywanie dopiero co sianego "trawnika" (chwastownika) hehe wcale do łatwych zadań nie należy!

pozdrawiam!